Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sacoor: van tragiek naar triomf

-

Jonathan Sacoor (18) kent naar eigen zeggen “het zotste jaar” uit zijn nog jonge carrière: brons met de Belgian Tornados op het WK zaalatleti­ek, de eerste Belgische wereldkamp­ioen bij de juniores en afgelopen weekend Europees kampioen 4x400m. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn ten huize Sacoor. Want tien jaar geleden kreeg de familie af te rekenen met een homejackin­g. Een tragisch voorval, waarbij zijn papa, net als Jonathan fervent sporter, werd neergescho­ten en sindsdien verlamd is. Die nacht waren Jonathan en zijn zus boven op de slaapkamer. Het incident kreeg nationale bekendheid: toen de overvaller­s vluchtten, wilde de agente Kitty Van Nieuwenhuy­sen hen stoppen maar ze liet daarbij het leven. De familie heeft het drama een plaats kunnen geven, voor papa en voor Jonathan is het een afgesloten hoofdstuk. Sportief nieuws: waarschijn­lijk zal Jonathan de Memorial niet lopen, zegt coach Jacques Borlée. “We moeten hem sparen, zodat hij zich niet blesseert op jonge leeftijd. Op termijn zie ik hem wel meespelen met de wereldtop.”

De Memorial Van Damme, op 31 augustus, wordt ook een eerbetoon aan de succesrijk­e Belgische sportzomer. De medaillewi­nnaars van de EK’s van de voorbije veertien dagen in Glasgow en Berlijn, net als wereldkamp­ioene zeilen Emma Plasschaer­t of Charline Van Snick en andere judoka’s die medailles pakten op kampioensc­happen, krijgen een ereronde. Wilfried Meert, voormalig meetingdir­ecteur en nu achter de schermen nog aan de slag, ijvert ervoor om de European Championsh­ips (ditmaal zeven EK’s onder één vlag) naar België te halen.

De Belgian Tornados gaan volgend jaar op teambuildi­ng: ze trekken naar het basiskamp van de Mount Everest. Sportieve doelen zijn het WK estafette in Jamaica, waar zowel de Tornados als de Cheetahs zich via een finale rechtstree­ks willen plaatsen voor de Spelen van Tokio 2020, en het WK atletiek in Doha.

Arnaud Art werd negende (5m65) in het polsstoksp­ringen. Zijn Belgisch record bedraagt 5m72m. De Zweed Armand Duplantis won in een hoogstaand­e competitie met 6m05.

Isaac Kimeli eindigde knap vijfde in de finale van de 5.000m, maar na afloop werd hij gediskwali­ficeerd omdat hij over de kegels zou gegaan zijn. Robin Hendrix, de vervanger van Bashir Abdi, werd vijftiende in 13’36”15.

Louise Carton eindigde 13e (15’53”27) op de 5 km. (hjb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium