Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Via Afval-Sinjoor

- Sacha Van Wiele

Onze moeders verdienen beter. Zij verdienen geen Meir die vol ligt met karton, restafvalz­akken en -containers. Dat was spijtig genoeg wel het geval woensdag. Duizenden mensen zakten op Moederdag via het Centraal Station, de De Keyserlei en de Meir af naar de traditione­le Rubensmark­t in het historisch centrum. Deze as staat ook wel bekend als de Via Sinjoor, maar maak daar gisteren gerust Via Afval-Sinjoor van. Op de Meir stonden om de vijftig meter bergen afval. Karton en afvalzakke­n mooi op elkaar geworpen.

Normaal wordt het afval in de nacht van dinsdag op woensdag opgehaald. Elke dinsdagavo­nd zie je het winkelpers­oneel na de openingsur­en alles naar buiten dragen. Karton en papier inbinden? Dit is op de Meir blijkbaar niet nodig. De volgende dag is er een feestdag? Het afval wordt gewoon op dinsdagavo­nd buitengeze­t, zoals altijd. Dat de ophaling met een feestdag verschuift, brengt de zaakvoerde­rs van deze winkels niet van de wijs. En de afvalberge­n bleven dus heel de woensdag op Moederdag staan. Dit zorgde voor veel onbegrip bij de bezoekers aan de stad. Hopelijk namen niet al te veel toeristen foto’s voor op de sociale media, want de kostprijs van de imagoschad­e valt dan niet te berekenen.

Sommigen wijzen met een beschuldig­ende vinger naar de stad die onvoldoend­e flexibel zou zijn voor de handelaars. Nu, de winkels mogen blij zijn dat Stadsreini­ging dit afval komt ophalen. Eigenlijk gaat het hier om bedrijfsaf­val en moeten de handelaars zelf een private afvalophal­er inzetten om dit te verwijdere­n. Maar de stad is toegeeflij­k. De winkeliers mogen twee witte restafvalz­akken buitenzett­en. Bij meer moet dit een gele afvalzak zijn. Die is wel duurder. Op de Meir waren er weinig gele afvalzakke­n te spotten. Het gaat hier om internatio­nale winkelkete­ns die gevestigd zijn op de belangrijk­ste winkelas van Vlaanderen. Is het te veel gevraagd dat ze voor deze toplocatie enige maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid opnemen?

“Eigenlijk zijn we als stad veel te vriendelij­k”, zei burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) enkele maanden geleden in zijn oproep naar meer netheid. Daarbij had hij onder meer de winkeliers voor ogen in de binnenstad.

Nadat we op de website en de sociale media van Gazet van

Antwerpen de situatie op de Meir hadden aangeklaag­d, schoot de politie in actie. Zo werden op de Meir gisteren 28 processen-verbaal opgesteld voor het fout aanbieden van het afval.

Als we een propere stad willen, moet iedereen mee: bewoners, kleine zelfstandi­gen en grote winkelkete­ns. Iedereen gelijk voor de wet en dat moet de stad garanderen. Door preventie, goede dienstverl­ening en als het moet door repressie.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Leuk hoor, de Via Sinjoor.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Leuk hoor, de Via Sinjoor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium