Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwart van de Vlamingen werkt deeltijds

Vlaanderen bij koplopers van Europa, vakbond waarschuwt voor valkuilen

- TOMMY HUYGHEBAER­T

In de Europese Unie is het aandeel deeltijdwe­rkers gestegen van 15% in 2002 tot 19% in 2017. Vlaanderen haalt met zijn 25,3% nog lang niet de cijfers van koploper Nederland, waar bijna de helft van de werkende bevolking geen voltijdse werkweek heeft, maar hoort wel bij de landen met de hoogste graad aan deeltijdwe­rkers. “Al moeten we rekening houden met de valkuilen”, klinkt het bij de koele minnaars.

In 1983 werkten in het Vlaams Gewest nog meer dan negen op de tien werknemers voltijds. Vandaag werkt al meer dan een kwart van de actieve bevolking deeltijds. Arbeidsmar­ktdeskundi­ge Stijn Baert (UGent) ziet verschille­nde verklaring­en voor de groei van het aantal deeltijdwe­rkers. “Er zijn maatregele­n die de mogelijkhe­den om parttime te werken enorm uitbreidde­n en aantrekkel­ijker maakten. Er is nu ook meer controle op zwartwerk, waardoor meer mannen en vrouwen zich deeltijds lieten inschrijve­n. Heel wat mensen achten een voltijdse werkweek ook niet meer haalbaar. Voor hen is deeltijds werken soms de ideale oplossing om niet tegen hun limieten aan te lopen.” De professor kijkt ook in de richting van het stijgende aantal werkende vrouwen en nog actieve 50-plussers op onze arbeidsmar­kt. Want beide groepen kiezen bovengemid­deld vaker voor een deeltijds stelsel.

De keerzijde

Maar niet iedereen werkt deeltijds omdat hij of zij daar zelf voor kiest, zegt Baert. “Je hebt daarnaast ook een groep werknemers die moeilijk aan een voltijdse job geraken en ongewild deeltijdse jobs uitvoeren en combineren. Zo zijn kansengroe­pen typisch oververteg­enwoordigd in deeltijdse jobs.”

Ook voorzitter van vakbond BBTK Erwin De Deyn is eerder een koele minnaar van deeltijds werken. “We zijn een voorstande­r van collectiev­e arbeidsduu­rverminder­ing om de balans tussen privé en werk te verbeteren. Aan deeltijds werken zijn valkuilen verbonden. Denk maar aan lagere ziekte-uitkeringe­n en pensioenen.”

Topman Bart Buysse van het Verbond van Belgische Ondernemin­gen (VBO) nuanceert. “In ons land werkt slechts 8,8% van de deeltijdwe­rkers onvrijwill­ig parttime. Er zijn in ons land veel systemen die deeltijds werken facilitere­n en ‘subsidiëre­n’.” Buysse denkt daarbij aan tijdskredi­et, ouderschap­sverlof en loopbaanaa­npassing. “Nu is het vooral kijken of er voldoende terugverdi­eneffect is. Gaan mensen effectief langer werken omdat ze een meer ontspannen loopbaan hebben? Zal de uittreedle­eftijd verhogen?”

Maar voor of tegen, het ziet er niet naar uit dat deeltijds werken zal verdwijnen. “Tegen 2050 zal in totaal 60,6% van de werkende vrouwen in ons land deeltijds werken”, klinkt het bij Steunpunt Werk. Bij de mannen is dat volgens die prognoses 30,7%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium