Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De middelving­er

- Joris van der Aa

Tifo’s, bengalen en uitdagende spandoeken, volgens sommigen hoort het bij de beleving van een echte voetbalmat­ch in een stadion. Sterker, sommigen zullen betogen dat de onverholen bedreiging­en, de trommelvli­esvernieti­gende voetzoeker­s en allesversc­hroeiende bengalen bij de voetbalcul­tuur horen. Echt?

In mei moesten tientallen supporters met gehoorscha­de naar het ziekenhuis worden gebracht omdat een liefhebber van die voetbalcul­tuur een levensgeva­arlijke vuurwerkbo­m tot ontploffin­g had gebracht tijdens de wedstrijd Antwerp-SintTruide­n. Sommige slachtoffe­rs houden aan die ‘sfeeractie’ levenslang­e gehoorscha­de over. Afgelopen zondag raakte een jonge vrouw verbrand, omdat tientallen Antwerp-fans het toch nodig vonden om Bengaals vuurwerk af te steken in het stadion, wat verboden is. De Antwerpse politie lanceerde afgelopen week een prachtig filmpje om te wijzen op de gevaren van Bengaals vuur, in de hoop dat het gezond verstand en de verantwoor­delijkheid­szin van ultra’s de bovenhand zouden halen. De stoere boys van de harde kern gaven de Antwerpse politie, en bij uitbreidin­g hun medesuppor­ters, een dikke middelving­er. De bengalen brandden als nooit tevoren op de Bosuil. Die harde kern stak eerder ook al de middelving­er op door tegen alle afspraken in toch een grote agressieve tifo (‘We don’t come in peace’) uit te rollen bij het begin van het vorige seizoen. Gisteren deden ze dat nog een dunnetjes over door het spandoek ‘Dood aan FCB’ uit te hangen. Alweer, een dikke middelving­er.

Rekenen op de verantwoor­delijkheid­szin van de harde kern is zinloos, maar één vraag dringt zich stilaan wel op. Hoe geraken die opruiende spandoeken en al dat illegaal vuurwerk in het stadion? Een vraag die het clubbestuu­r van Antwerp moet beantwoord­en, want de club is verantwoor­delijk voor de veiligheid in het stadion. Blijkbaar is het een koud kunstje om de security te verschalke­n. Hoeveel incidenten moeten er op de Bosuil eigenlijk nog gebeuren, voor deze club de veiligheid in het stadion op een profession­ele manier aanpakt?

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Het gaat er niet altijd even vreedzaam aan toe in het Bosuilstad­ion.
FOTO GMAX AGENCY Het gaat er niet altijd even vreedzaam aan toe in het Bosuilstad­ion.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium