Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Glyfosaat

Steeds meer grijpt de mens in op de natuur, die ervoor moet zorgen dat wij te eten hebben. En voor die nooit te stillen honger moet het vooruitgaa­n. Onkruidver­delger Roundup ligt al jaren onder vuur. Nu is bewezen dat deze pesticide ook in “zeer kleine hoeveelhed­en” wordt aangetroff­en in allerhande voedingswa­ren. Maar volgens toxicoloog Jan Tytgat is er geen reden tot paniek. Roundup blijft echter wel in de bodem zitten en besmet ook de volgende teelten. Die contaminat­ie schaadt het ecosysteem. Wij moeten hoogdringe­nd wakker worden. Straks betalen de volgende generaties de prijs voor ons gewetenloo­s omspringen met onze planeet. Dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en zegt dat glyfosaat slechts één van de zeshonderd gewasbestr­ijdingsmid­delen is, sust ons echt niet in slaap. Integendee­l! In onze maatschapp­ij is het nu voor elk mensenleve­n een beetje van dit en een beetje van dat. Wat CO2 uit de lucht in onze longen, wat microplast­ics uit zeeën en oceanen op ons bord, wat glyfosaat met kleine hapjes in ons eten. Met al die kleine beetjes krijgen wij binnen wat uiteindeli­jk onze gezondheid zal schaden. Straks zullen wij het allemaal geweten hebben. Daarom roep ik al die gewetenssu­ssers op om op te komen tegen glyfosaat en Roundup.

MIKKEL MATEUSEN, TURNHOUT

Ecologisch toilet

De uitvinding GreenPee van Nederlande­r Richard De Vries is buitengewo­on inventief. Via ingebouwde urinoirs in plantenbak­ken wordt het verfoeilij­ke wildplasse­n beteugeld én worden planten van waardevoll­e basisgrond­stoffen voorzien. Het klinkt voor velen wellicht meewarig, maar urine is een waardevol voedingssu­pplement voor bloem en plant. Praktijkge­vallen hebben reeds meermaals de positieve effecten van besproeiin­g of beneveling bewezen. Grootschal­ige onderzoeke­n en testcases hebben meermaals bewijs geleverd dat urine als ‘afvalstof’ een positieve werking heeft, en dus geen ‘schadelijk­e gifstof’ is. Urine dient dan ook gerespecte­erd te worden: het is botanisch, biologisch en ecologisch verantwoor­d!

JOHAN BROUWERS, KALMTHOUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium