Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ingrijpen voor het te laat is”

- (dipe, thst)

“Onze tegenstand­ers in 1B gaan vaak met tien man voor de goal liggen. Daar moeten we een ander soort voetbal tegenover zetten.”

Naast de voorstelli­ng van de nieuwe coach Wouter Vrancken moest KV Mechelen ook wel wat uitleg verschaffe­n bij het plotse vertrek van Denis van Wijk. Na drie matchen zonder overwinnin­g besliste Malinwa dat de dagen van Nederlande­r geteld waren en bleek een ingreep nodig. “We zijn ambitieus. We moesten ingrijpen, willen we blijven meedoen voor de prijzen”, motiveerde Olivier Somers de beslissing.

Laten we even teruggaan naar half maart. Na de degradatie besliste KV Mechelen al snel om ook in 1B door te gaan met Denis van Wijk. Ondanks de dramatisch­e afloop was het bestuur tevreden over zijn werk, vooral dan over de mentalitei­t die hij in de ploeg had gebracht. “En ik sta nog altijd achter die beslissing”, vertelde Somers gisteren. “Natuurlijk weet je dat je met iemand als Van Wijk een risico neemt. Maar die laatste matchen in 1A liet hij KV goed voetballen. Vooral op Standard, AA Gent en Anderlecht. Alleen, dat was countervoe­tbal. 1B blijkt toch wel wat anders.” Dat hadden ze blijkbaar niet helemaal verwacht bij Malinwa. En na drie matchen zonder zege bleek het krediet van Van Wijk al opgebruikt. Dat is wel zeer snel. Somers begrijpt dan ook de kritiek van de supporters dat de club opnieuw van trainer wisselt. “Zeker, maar we moeten ook eerlijk zijn. Tijdens onze vele gesprekken met Van Wijk stelden we vast dat hij geen oplossing meer zag om het niveau van het voetbal te verbeteren. Onze tegenstand­ers in 1B gaan vaak met tien voor de goal liggen, daar moeten we een ander soort voetbal tegenover zetten. Ik denk dat Denis ook wel voelde dat het er niet uitkwam zoals hij wilde.” Het KV-bestuur verwijst ook naar de bijzondere formule van 1B, waar na veertien matchen de eerste periodetit­el en bijhorend finaletick­et wordt uitgereikt. “KV Mechelen is ambitieus. We willen meedoen voor de prijzen, voor de periodetit­els. Daarom hebben we Wouter Vrancken aangesteld. Vorig jaar hebben we met Jankovic misschien te lang gewacht. Dat wilden we nu voorkomen. Voor de eerste periode is er nog niets verloren, de achterstan­d is nog overbrugba­ar. Daarom was het beter om nu in te grijpen, in plaats van te wachten tot de eerste periode was gaan vliegen.”

Plan B klaar

Bij Malinwa hadden ze zich ook voorbereid op een doemscenar­io. Naast Vrancken hielden ze bij KV de afgelopen maanden verschille­nde coaches in de gaten, zoals Jonas De Roeck. “Daardoor kan je snel schakelen als het misloopt. Dat was vorig jaar een probleem.”

Het lijkt misschien vreemd, maar het is de moderne voetbalwer­eld. “Net zoals je een schaduwelf­tal hebt voor als er spelers vertrekken, heb je dat ook voor een trainer.” Door die snelle opvolging kan Vrancken nu verder bouwen op de fundamente­n die zijn voorganger heeft gelegd. “We moeten Denis zeker bedanken. Hij heeft voor een ongeloofli­jke werkethiek gezorgd in de spelersgro­ep. Iedereen is topfit. Daardoor moet Wouter niet van nul beginnen. De goesting om er vol voor te gaan, is nog altijd aanwezig in de spelersgro­ep. Natuurlijk werd de sfeer door de slechte resultaten de laatste tijd wat minder. Maar net daarom hebben we snel ingegrepen. We mochten de positieve dingen niet verloren laten gaan door een reeks slechte resultaten. Met Vrancken hopen we een snelle doorstart te maken.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium