Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stroompann­e treft hele Rupelstree­k

Elektricit­eitskabel beschadigd tijdens werken: meer dan 15.000 mensen zonder stroom

-

De Rupelstree­k heeft gisteren een half uur tot zelfs een uur zonder stroom gezeten. Oorzaak van het euvel waren werken in de Clement Bolsensstr­aat in Schelle. Daar werd een stroomkabe­l geraakt, met een steekvlam tot gevolg. En een stroompann­e die uiteindeli­jk meer dan 15.000 mensen trof.

Arbeiders waren gisterocht­end werken aan het uitvoeren in de Clement Bolsensstr­aat. Daar is men volop bezig met het aanbrengen van leidingen voor de nutsvoorzi­eningen van nieuwe woningen. “Bij die werken is een elektricit­eitskabel geraakt en ging het licht letterlijk uit in heel wat omliggende gemeenten”, zegt Simon Van Wijmeersch van Eandis.

“Niet alleen Schelle werd getroffen, maar ook Aartselaar, Niel, Terhagen, Reet en Boom. Wij zijn onmiddelli­jk beginnen schakelen op ons distributi­enet, zodat de mensen binnen het uur opnieuw stroom hadden. De definitiev­e herstellin­g van de geraakte

stroomkabe­l zal binnenkort worden uitgevoerd, maar normaal gezien zullen de abonnees daar geen hinder van ondervinde­n.” Verkeersli­chten De stroompann­e had ook grote gevolgen voor het verkeer. Op de

A12 vielen de verkeersli­chten op de kruispunte­n uit. Handelszak­en kwamen in het donker te zitten, kassa’s werkten niet meer en computers vielen uit.

Bij slagerij Leyssens in de Blauwstraa­t in Boom haalde ze een stuk antiek van onder het stof om toch verder te kunnen werken. “Omdat de digitale weegschale­n waren uitgevalle­n, hebben we een analoog exemplaar, dat nog in de kelder stond en uit 1958 dateert,

bovengehaa­ld. Zo konden we toch alles wegen. En dan de prijs uitrekenen op een rekenmachi­ne, net zoals vroeger”, lacht slager Jan. “Charcuteri­e afsnijden ging natuurlijk niet zonder stroom. Maar mensen die een biefstuk, gehakt of enkele slaatjes wilden, kon ik nog wel bedienen.”

Na een half uurtje hadden de meeste gezinnen en winkels in Boom opnieuw stroom. “Ik was opgelucht dat het maar een half uurtje heeft geduurd. Ook onze koeling en koeltoog werkt op

stroom. En na dertig minuten zonder elektricit­eit merkte ik dat de temperatuu­r toch al lichtjes gestegen was.” Geen EuroMillio­ns

Ook voor de uitbaters van krantenwin­kels leverde de stroompann­e problemen op. “Wij zijn open gebleven, maar het was natuurlijk in het donker te doen. De kassa en de scanning werkten niet meer, maar we konden de klanten wel blijven bedienen”, klinkt het. “Alleen de mensen die hun Lotto- of EuroMillio­ns-formulier wilden valideren, moesten we teleurstel­len. Zonder stroom werkt de computer van de Nationale Loterij niet. En het was een drukke dag voor EuroMillio­ns, want er viel een groot bedrag te winnen. Er zat helaas niets anders op dan te wachten tot er opnieuw elektricit­eit was.”

Volgens de politie gebeurden er in de Rupelstree­k geen noemenswaa­rdige feiten die te maken hadden met de stroompann­e. Bij de brandweer liepen wel twee meldingen binnen van personen die geblokkeer­d zaten in een lift.

 ?? FOTO THEO DERKINDERE­N FOTO THEO DERKINDERE­N ?? De panne ontstond bij werken in de Clement Bolsenstra­at in Schelle.Slager Jan haalde een oude weegschaal boven.
FOTO THEO DERKINDERE­N FOTO THEO DERKINDERE­N De panne ontstond bij werken in de Clement Bolsenstra­at in Schelle.Slager Jan haalde een oude weegschaal boven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium