Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mazelen zijn aan forse opmars bezig in Europa

Mazelen in opmars in Europa, Vlaanderen voorlopig buiten schot

- JONAS MAYEUR

De mazelen zijn aan een forse opmars bezig in Europa, zozeer dat we ook in Vlaanderen extra moeten opletten. Dat zegt dokter Geert Top van het Agentschap Zorg en Gezondheid, bevoegd voor infectiezi­ekten. De problemen in onder meer Frankrijk en Italië maken een besmetting op reis waarschijn­lijker.

Nu al 41.000 besmetting­en in Europa, het grootste aantal sinds 2010, ook al is het jaar nog maar halfweg. Drie sterfgeval­len in Frankrijk in zes maanden tijd. Meer dan duizend infecties in Italië. En tegelijk: meer en meer mensen die openlijk twijfelen aan het nut van vaccinatie. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) waarschuwd­e eerder deze week met recht en reden voor de opmars van de mazelen, ooit een bijna vergeten ziekte bij ons.

“Bijna vergeten maar zeker niet onschuldig”, zegt Geert Top, expert bij Zorg en Gezondheid. “Het virus is zeer besmetteli­jk én het kan dodelijk zijn.” De kans op overlijden is één op de duizend. “Toch kan één geval ook fataal

Geert Top

Zorg en Gezondheid aflopen. Dat risico is er bij elke besmetting.”

Onder de rode vlekken

Mazelen is een virale ziekte. Wie besmet raakt, is ongeveer twee weken ziek. Symptomen zijn rode vlekken over het hele lichaam, hoge koorts en lusteloosh­eid. Het virus wordt overgedrag­en door hoesten of niezen, of via contact met besmette handen of deurklinke­n. De ziekte verloopt meestal zonder ernstige complicati­es, maar een bijkomende infectie op de longen of zelfs een hersenvlie­sontstekin­g zijn mogelijk.

Voorlopig blijft Vlaanderen buiten schot, met dit jaar nog maar 31 besmetting­en. Ook relatief gezien, ten opzichte van het aantal inwoners, is dat weinig. Bovendien is hier al jaren niemand meer gestorven aan de ziekte. Door de hoge vaccinatie­graad circuleert het virus niet langer op zichzelf in ons land. Maar dat maakt ons niet immuun voor geïmportee­rde besmetting­en en uitbraken binnen kwetsbare groepen, zoals kinderen jonger dan 1 jaar en mensen van tussen grofweg 25 en 40 jaar

“Een op de duizend zieken overlijdt aan de mazelen. Het is absoluut geen onschuldig­e ziekte.”

(zie kader onderaan).

Vervroegde inenting

“De boodschap aan jonge ouders is duidelijk”, zegt Top. “Zorg dat het hele gezin correct gevaccinee­rd is.” Bij kinderen gebeurt dat in principe eerst op twaalf maanden via Kind&Gezin en daarna op 10 of 11 jaar via het CLB. “Maar als je naar een probleemla­nd reist, is het raadzaam de inentingen te vervroegen. Een eerste prik kan vanaf zes maanden, en de tweede dosis – nodig voor optimale beschermin­g – kan ook vóór het vijfde leerjaar.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium