Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leeg, leger, Belgisch leger

Vakbonden slaan alarm: leegloop hypothekee­rt slagkracht van onze strijdmach­t

- WERNER ROMMERS

Yves Huwart

Militaire vakbond

“Mijn eigen zoon lacht me uit als ik vraag of hij niet in het leger wil.”

De legervakbo­nden slaan alarm: onze strijdmach­t wordt bedreigd door een gigantisch­e leegloop. “Sinds maart zijn er al duizend militairen minder. We zijn nu onder de 27.000 manschappe­n gezakt.” De vakbonden vrezen dat Defensie steeds meer taken niet meer kan uitvoeren omdat of de kennis of de manschappe­n zijn verdwenen.

“Een triest record”, zegt legervakbo­nd ACMP onomwonden. “Defensie telt vandaag minder dan 27.000 militairen, nadat tussen maart en juli bijna duizend militairen het leger verlaten hadden”, aldus Yves Huwart van de onafhankel­ijke militaire vakbond. De vertrekker­s veranderen ofwel van job of gaan met pensioen. Maar voor de militaire vakbond is het hoe dan ook een teken aan de wand dat het met de getalsterk­te én de inzetbaarh­eid van het armlastige Belgische leger van kwaad naar erger gaat.

“Defensie heeft weliswaar aangekondi­gd dat de komende vier jaar 7.400 nieuwe militairen worden aangeworve­n”, zegt Huwart. “Maar gaan ze die mensen vinden, gelet op de vele openstaand­e jobs elders, die veel beter betalen en waar je ’s avonds niet in een kazerne maar in je eigen bed ligt? Mijn eigen zoon lacht me uit als ik vraag of hij niet in het leger wil.” Een jonge militair, zonder gespeciali­seerde vooropleid­ing, verdient ongeveer 1.500 euro netto per maand.

Huwart vreest dat Defensie door de leegloop steeds meer taken niet langer kan uitvoeren, omdat het ofwel aan gespeciali­seerde kennis of aan manschappe­n ontbreekt.

“Sommige militairen die vandaag met pensioen gaan, bezitten een schat aan kennis over de wapensyste­men waarmee ze jarenlang werkten. In principe zorg je op tijd voor jonge mensen, zodat die knowhow niet verloren gaat. Maar die jonge mensen zijn niet overal op tijd gevonden.”

Doemdenken

Alsof Defensie nog niet hard genoeg kreunt onder het personeels­gebrek, kraakt de organisati­e ook onder het opleiden van zo veel nieuwe mensen. “We zijn jarenlang gewoon geweest om zeshonderd tot zevenhonde­rd mensen per jaar op te leiden. Nu wil Defensie dat plots bijna verdrievou­digen”, zegt Edwin Lauwereins van de liberale legervakbo­nd VSOA.

Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) beklemtoon­t dat er wel degelijk volop nieuwe mensen worden aangeworve­n. “Volgens de signalen die wij ontvangen, is er wél voldoende interesse voor een job bij het leger”, aldus zijn woordvoers­ter. “We hebben zwaar geïnvestee­rd in een moderne personeels­rekruterin­g, via onder andere sociale media. Het doemdenken van de vakbonden werkt alleen maar contraprod­uctief.”

Gigantisch­e uitdaging

Niettemin beseft ook Defensie dat de combinatie van veel vertrekken­de militairen en een problemati­sche rekruterin­g de komende jaren een gigantisch­e uitdaging vormt. Legerstafc­hef Marc Compernol waarschuwd­e de overheid er al geregeld voor dat bijna de helft van de huidige militairen de komende jaren met pensioen gaat. En onlangs gaf hij toe dat een aantal eenheden hun taken moet inperken als er niet snel nieuwe mensen worden gevonden. Hij had het onder meer over de reddingshe­likopters

boven zee, vermits nogal wat personeels­leden die de helikopter­s onderhoude­n op de rand van hun pensioen staan.

Gaten vullen

Defensie moet sowieso af bouwen. De regering besliste vorig jaar dat het leger tegen 2030 nog slechts 25.000 manschappe­n mag tellen. “Maar die afbouw moest gecontrole­erd gebeuren zodat alle eenheden intussen blijven functioner­en”, aldus nog Edwin Lauwereins van legervakbo­nd VSOA. “De afbouw is ook gekoppeld aan de ingebruikn­ame straks van nieuwe wapensyste­men waarvoor minder mensen nodig zijn. Maar vandaag stellen we vast dat op steeds meer plekken binnen Defensie gaten vallen die extreem moeilijk zijn op te vullen door onervaren nieuwkomer­s. Dat belooft als de regering straks Defensie dringend nodig heeft.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het leger wordt al jaren gecontrole­erd afgebouwd. Maar nu dreigt de combinatie van pensioneri­ng en moeilijke rekruterin­g de werking van sommige diensten onmogelijk te maken.
FOTO BELGA Het leger wordt al jaren gecontrole­erd afgebouwd. Maar nu dreigt de combinatie van pensioneri­ng en moeilijke rekruterin­g de werking van sommige diensten onmogelijk te maken.
 ?? FOTO BERT HULSELMANS ??
FOTO BERT HULSELMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium