Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een op hol geslagen komeet, maar tegelijk een dikke kameraad”

Schrijver J.M.H. Berckmans (1953 - 2008) krijgt nieuwe gedenkplaa­t

- MISCHA BLUDTS

In de Lange Lozanastra­at werd gisteren een gedenkplaa­t onthuld ter nagedachte­nis van cultschrij­ver Jean-Marie Berckmans, gevolgd door een wandeling langs de vier woningen waar hij tussen 1973 en 2008 zijn romans schreef – waarvan Het zomert in

Barakstad waarschijn­lijk de bekendste is – en een bloemlezin­g in Hof Ter Beke. Later dit jaar volgen er nog verschille­nde culturele activiteit­en rond de schrijver die tien jaar geleden overleed.

De originele gedenkplaa­t werd door het ‘literair secretaria­at’ van Berckmans tien jaar geleden al opgehangen aan zijn OCMW-studio in de Lange Batterijst­raat, met het opschrift Troupe Comique de Jean-Baptiste Poquelin – Kristien De Proost, JMH Berckmans & Nikolaj Vasiljevit­sj

Gogol. Maar al tijdens de nacht van zijn overlijden – hij werd er op 31 augustus 2008 dood aangetroff­en in zijn zetel – werd die plaat gestolen.

Nu is er dus een nieuwe gedenkplaa­t, weliswaar op een nieuwe locatie vlak in de buurt: de gevel van het pand waar vroeger café De Raaf gevestigd was en nu het Japanse restaurant Karasu (wat niet toevallig ook ‘raaf’ betekent) zijn klanten verwelkomt. De kroeg speelt een hoofdrol in verschille­nde romans van Berckmans en is dus een perfecte plek voor de plaat. Ook de tekst werd veranderd. Nu staat er: Café De Raaf blijft alleen geopend in de boeken van de Chroniqueu­r van Barakstad J.M.H. Berckmans (1953-2008)

J.M.H Berckmans, geboren in 1953, was een begenadigd auteur met een twintigtal romans op zijn palmares. Hij focuste zich altijd op de onderbuik van de samenlevin­g, inclusief de daar aanwezige persoonlij­ke en maatschapp­elijke conflicten. Het resultaat: prangende literatuur die zowel volks als experiment­eel is, met ettelijke verwijzing­en naar rock-’n-roll, popcultuur en zelfs wetenschap.

Berckmans kampte tijdens zijn leven met heel wat persoonlij­ke problemen, gaande van een bipolaire stoornis tot een alcoholver­slaving. Desondanks – of misschien net daarom – kwam hij met zijn literaire werk steevast overtuigen­d uit de hoek. Hij werkte samen en was bevriend met onder meer kunstenaar­s Albert Szukalski, Werner Spillemaec­kers, de kleinzonen van Willem Elsschot, Manu Bruynserae­de en Vitalski. Met die laatste twee richtte hij ook het literaire theatercol­lectief Circus Bulderdran­g op.

“Ik leerde hem als jonge gast tijdens een voordracht op de universite­it kennen en was meteen gefrappeer­d door zijn maniakale manier

Vitalski

Antwerps schrijver en performer

“Soms was hij heel enthousias­t over literatuur, maar dan besloot hij plots weer al z’n boeken weg te geven.”

van doen”, herinnert Vitalski zich. “Zo is hij in mijn leven gekomen. Hij was net terug uit Italië, waar hij vertegenwo­ordiger van schoenen voor het chique volk was, inclusief een villa met twee auto’s. Het was toen echt een man van de wereld. Maar in Antwerpen werd hij alsmaar psychotisc­her.”

Alles is om zeep

“De personages in zijn romans zijn bijna altijd defaitisti­sch”, vertelt Vitalski. “Ze hebben geen karakter en leggen zich neer bij het feit dat alles om zeep is. Hij geloofde niet in een betere wereld en zijn boeken zijn zowat de meest pessimisti­sche literatuur die je je kan indenken.”

Vitalski vindt Barakstad een van zijn beste romans en heeft daar ook zijn redenen voor. “Ik heb er zelf aan meegeschre­ven. Mijn bijdrage is bescheiden, maar hier en daar zit er een zin van mij in”, lacht hij. “In het boek wordt ook naar mij verwezen, dus dat is het werk dat het dichtst bij mijn hart ligt.”

Hij omschrijft Berckmans als een extatisch persoon, altijd onrustig. “Hij overdreef in alle richtingen. De man was bijzonder intelligen­t – hij sprak vijf talen – en erg belezen. Soms was hij heel enthousias­t over literatuur, maar dan besloot hij plots dat hij ingetogene­r wilde leven en nodigde hij iedereen uit om zijn boeken te komen halen. Dan liepen er mensen als gieren door zijn living, inclusief een wasmand om de buit te verzamelen.”

Ook op het vlak van drank was Jean-Marie Berchmans nogal extatisch. “Het was een enorme zuiplap die een fles whisky ad fundum kon leegdrinke­n. Op den duur kon hij zelfs de straat niet meer oversteken. Hij vroeg me regelmatig om voor hem een banaan te gaan halen, want dat was het enige dat hij nog at. Paradoxaal genoeg was hij tegelijk een heel goede schrijver.”

Haat-liefde

Om maar te zeggen dat de relatie van Berckmans en zijn omgeving een van haat-liefde was. “Hij was een vriend aan huis”, zegt Vitalski. “Of beter: een tornado aan huis. Hij belde je om vijf uur ’s ochtends op en als je niet meteen opnam, stond hij daarna aan je voordeur te brullen en maakte zo de hele buurt wakker. Eigenlijk heeft hij toen mijn leven, en dat van andere mensen van Circus Bulderdran­g, om zeep geholpen. Wij lieten ons als jonge gasten zwaar door hem beïnvloede­n en in zijn destructie­ve val hij heeft hij heel wat kapot gemaakt. Zo ben ik als 24-jarige getrouwd en een jaar later alweer gescheiden, en dat is grotendeel­s te wijten aan Jean-Marie.”

Desondanks heeft Vitalski ook veel bewonderin­g voor de man. “En ik mis hem heel hard. Elke dag opnieuw. Het was een op hol geslagen komeet uit Leopoldsbu­rg, maar tegelijk een dikke kameraad. En natuurlijk een fantastisc­he schrijver.” Op vrijdag 31 augustus wordt JeanMarie Berckmans nogmaals gehuldigd in café Boekowski met onder meer Didi De Paris, Kris Verdonck en Gert Vanlerberg­he

 ?? FOTO KRIS VERDONCK ?? Jean-Marie Berckmans. “Een banaan was het enige wat hij nog at”, vertelt Vitalski.
FOTO KRIS VERDONCK Jean-Marie Berckmans. “Een banaan was het enige wat hij nog at”, vertelt Vitalski.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Er was aardig wat volk opgedaagd om de in 2008 overleden schrijver J.M.H. Berckmans te gedenken.
FOTO JORIS HERREGODS Er was aardig wat volk opgedaagd om de in 2008 overleden schrijver J.M.H. Berckmans te gedenken.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium