Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buffalo’s krijgen Bordeaux niet gekraakt

AA Gent laat in sterke tweede helft kansen liggen om Fransen af te maken

- MICHAËL VAN DAMME

Een flauw Bordeaux in crisis kwam maar met één bedoeling naar de Ghelamco Arena: de nul houden. Voor rust konden de Buffalo’s daar te weinig tegenin brengen, maar op basis van hun sterke tweede helft verdienden ze absoluut de zege. De 0-0 is een gemiste kans, AA Gent moet de kwalificat­ie nu op Franse bodem afdwingen.

AA Gent liet de kans liggen om tegen een flauw Bordeaux een goede uitgangspo­sitie te verwerven. Europees voetbal in de poules afdwingen zal dan maar in de terugmatch moeten gebeuren. Voor rust brachten de Buffalo’s te weinig, maar in de tweede helft hadden ze voldoende kansen om één of twee treffers te maken. De voornaamst­e opsteker: AA Gent was beter dan dit Bordeaux in crisis.

Hoewel de Fransen hun slag thuisgehaa­ld hadden, was Genttraine­r Yves Vanderhaeg­he optimistis­ch. “We hebben getoond dat we het waard zijn om in de poules te spelen”, zei hij. “Ik ben blij over de manier waarop we hebben gevoetbald, vooral na de rust, alleen zijn we het vergeten af te maken.”

De bedoelinge­n van Bordeaux in crisis met fysiektrai­ner Eric Bedouet als interimcoa­ch werden snel duidelijk: de kansen gaaf houden voor de terugmatch. De Fransen parkeerden massaal op eigen helft en maakten nauwelijks aanstalten om uit te breken.

AA Gent stelde daar in de eerste helft te weinig tegenover. De Buffalo’s hadden wel controle, maar geen ideeën en kansen. Bordeaux had de flanken goed dichtgemet­seld en daar vonden ze geen antwoord op.

Zes minuten voor de rust was er eindelijk opwinding in de Ghelamco Arena. Yaremchuk behield bij een doorbraak op links het overzicht en speelde de bal in de voeten van Awoniyi. De huurling van Liverpool stond op zes meter van een leeg doel helemaal alleen, maar plaatste de bal nog naast. Gelukkig voor hem was er ook gevlagd voor buitenspel. Hij kon zich troosten met de wetenschap dat het doelpunt toch zou zijn afgekeurd.

Zelfs de paal werkt niet mee

Bordeaux bleef ook na de rust de stop op de fles houden. Eén keer zagen we een teken van leven in de Gentse zestien. Briand en De Préville sneden te makkelijk door de defensie, maar Kalinic dook in de voeten van die laatste.

Maar daarna was het al AA Gent wat de klok sloeg.

“Ik heb bij de rust gevraagd om directer naar voor te spelen en meer op doel te shotten”, aldus Vanderhaeg­he. “In de tweede helft hebben we hen achteruit geduwd, ze raakten zelfs niet meer aan de overkant.” Met als gevolg een handvol gouden kansen om op 1-0 te komen. Eerst dribbelde Chakvetadz­e via een Frans been doorheen de defensie. Hij had alle tijd en ruimte voor het schot, maar schepte de bal hoog over doel. Ruim een kwartier later kopte Chakvetadz­e een hoekschop in het pak, maar niemand kon er zijn voet tegen zetten. Nog eens vijf minuten later zwiepte Foket een bal naar de tweede paal, Asare kwam ingelopen en bracht de bal voor, maar Awoniyi kon hem niet goed raken.

In de extra tijd vlamde Vadis Odjidja zelfs nog eens tegen de paal. Om gek van te worden. AA Gent kan zich optrekken aan een goede prestatie, maar de 0-0 blijft een gemiste kans.

Vanderhaeg­he: “Toch putten we vertrouwen uit deze prestatie. We blijven optimistis­ch: de kwalificat­ie wordt over twee wedstrijde­n gespeeld. Als we daar ook present zijn, maken we evenveel kans.”

?? FOTO BELGA ?? Een ballet van armen en benen voor het Franse doel. Maar wat Nana Asare ook probeert, de bal verdwijnt niet in de netten.
FOTO BELGA Een ballet van armen en benen voor het Franse doel. Maar wat Nana Asare ook probeert, de bal verdwijnt niet in de netten.