Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben overal toegang, want we zijn de oren en ogen van de kapitein”

Dokmeester Wesley Vanlingen laat verborgen plekjes in de haven zien via Instagram

- ANDREAS ROTTY

Onder de naam ‘Marineblau­w’ laat dokmeester Wesley Vanlingen (38) op de sociale netwerksit­e Instagram speciale beelden van onze Antwerpse haven zien. Dankzij zijn huidige functie, maar ook voorheen als pompier en bootman, kan hij de haven op een unieke manier in beeld brengen. Uw krant selecteerd­e de beste kiekjes.

Wesley geeft zelf aan dat hij een deel van zijn popularite­it te dan-

ken heeft aan zijn periode als pompier bij de antwerpse dokloodsen van Brabo, ook bij zijn bazen. “Pompiers moeten aan boord gaan bij schepen die explosieve stoffen bij hebben, om eventuele bluswerken voor te bereiden. Zo kwam ik vaak in contact met de kapitein. Ik mocht geregeld met de officiers eten en zo bouwde ik met heel wat kapiteins een persoonlij­ke relatie op. Zij zijn mij beginnen volgen op Instagram.”

Nu heeft hij een job als dokmees- ter bij het Havenbedri­jf, dus kan hij op nog meer plekken komen die niet iedereen zomaar te zien krijgt. “Dokmeester­s zijn de ogen en oren van de kapitein, wij moeten alles weten en zien wat er gebeurt in de buurt van zijn schip en daarom krijgen wij overal toegang.”

“Wat ik ga fotografer­en vanuit welk standpunt, beslis ik op het moment zelf, veelal tijdens mijn ronde. Dat is een soort controle van hoe de kaaien, de trappen, de meerpalen en dergelijke erbij liggen”, zegt Wesley.

Maar zijn mooiste foto’s, vindt hij zelf, maakte hij in het begin van zijn carrière als bootman. Die zorgt ervoor dat schepen veilig aan- en afmeren. “Als bootman laag bij het water, in weer en wind, maakte ik de tofste beelden. Ik heb twee canvassen laten maken van foto’s van die periode. Die hebben in een tweeluik in het Havenhuis gehangen, maar een volwaardig­e tentoonste­lling heb ik tot dusver altijd afgehouden uit winnaarsme­ntaliteit: als ik zoiets doe, wil ik het goed doen”, besluit de dokmeester.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S MARINEBLAU­W ?? Wesley Vanlingen.
FOTO'S MARINEBLAU­W Wesley Vanlingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium