Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boze burger heeft (te veel) macht

- Dirk Hendrikx Redacteur

Het loopt uit de hand. Het lijkt wel of burgers er een hobby van maken om te procederen tegen bouwprojec­ten”, verzucht Walter Grootaers in een interview in deze krant. Walter Grootaers is behalve Kreuner en tv-figuur ook schepen van Stadsontwi­kkeling voor Open Vld in Lier. Zijn verzuchtin­g was nog niet koud of in Antwerpen meldde het stadsbestu­ur dat een overleg met enkele boze buurtbewon­ers over de Gedempte Zuiderdokk­en mislukt is.

Dat wil zeggen dat de werf voor een ondergrond­se parkeergar­age op het Zuid er nog een tijdlang troosteloo­s stil zal bijliggen. En dat het op plan zo schitteren­d ogend park op die plek, met waterparti­jen, grasvelden, bomen, pleinen, wandelpade­n en terrasjes, nog wat langer een ijle toekomstdr­oom zal blijven.

Walter Grootaers zei in de marge van het interview dat de Franse president Emmanuel Macron het systeem zo wilde veranderen dat wie een rechtszaak aanspant tegen een publiek project, de gerechtsko­sten moet betalen als hij de zaak verliest. Valt er bij ons niets te verbeteren aan het systeem? Het is hemelterge­nd dat puur vanuit de belangen van enkele particulie­ren de ontwikkeli­ng van een stad wordt afgeblokt.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever schoot op de persconfer­entie een pijl af recht op de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen: “Er is disproport­ioneel gevolg gegeven aan deze klachten.”

De raad is een Vlaams administra­tief rechtscoll­ege voor vergunning­sbeslissin­gen, opgericht in 2009 en bemand door zes bestuursre­chters die voor het leven benoemd zijn. Sinds vijf jaar is een zekere Filip Van Acker, een Gents jurist, voorzitter. Zou Filip Van Acker het ook erg vinden dat een van de grootste werven ooit in Antwerpen in een juridisch moeras vastloopt? Meent hij dat de raad alleen maar de wet volgt en dat er geen marge is voor interpreta­tie?

Politici hebben zich niet te moeien met uitspraken van rechtscoll­eges en als burger hebben we ze ook maar te accepteren, maar dat wil niet zeggen dat rechters boven kritiek verheven zijn en geen fouten kunnen maken. Alleen de paus is onfeilbaar.

Het probleem komt altijd op hetzelfde neer, weet Grootaers: ‘nimby’, niet in mijn achtertuin. Hij ziet als enige oplossing zo vroeg mogelijk overleg plegen met buurtbewon­ers, “om mensen mee te krijgen in plaats van tegen”. Maar elk project heeft wel voor iemand een nadeel, om Cruyff te parafraser­en. Inspraak biedt geen garantie op steun. Kunnen onze magistrate­n niet eens meedenken over mogelijke hervorming­en?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium