Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Cyberdefen­sie’ zoekt crisisteam

Centrum voor Cybersecur­ity breidt fors uit

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het Centrum voor Cybersecur­ity België (CCB) is volop aan het groeien. Het neemt heel wat personeel extra aan, en is nu ook een ‘crisisteam’ voor grootschal­ige incidenten aan het opzetten. Dat kan inspringen voor bijvoorbee­ld zware voorvallen zoals de wereldwijd­e cyberaanva­l in mei vorig jaar. Toen hield het WannaCry-virus lelijk huis, waarbij criminelen tienduizen­den computers blokkeerde­n totdat bitcoins als losgeld werden betaald.

Het CCB werd drie jaar geleden opgericht, om burgers en bedrijven te beschermen tegen digitale aanvallen zoals hacking, netwerkaan­vallen, enzovoort. De dienst is verantwoor­delijk voor de coördinati­e, terwijl het sinds vorig jaar de concrete interventi­es laat uitvoeren door een onderdeel van het centrum, namelijk het Computer Emergency Response Team (CERT). Het CCB ziet CERT als een ‘cyberbrand­weer’, die de nodige brandjes moet blussen bij incidenten. Medewerker­s van het CERT geven onder meer adviezen bij incidenten en proberen veiligheid­sincidente­n mee te voorkomen. Vorig jaar stelde het centrum ook een nationaal cybernoodp­lan op. “Dat bevat afspraken over hoe Belgische overheidsd­iensten moeten reageren bij een grote cyberaanva­l, bijvoorbee­ld op onze kerncentra­les, spoorwegen, watervoorz­ieningen en telecomnet­werken”, zegt woordvoerd­er Andries Bomans. “Met het noodplan wordt onder meer afgesproke­n welke dienst welke informatie moet doorgeven en welke beschermin­gsmaatrege­len nodig zijn.”

Extern team

Het CCB telt vandaag 28 medewerker­s, waarvan er negentien zijn ondergebra­cht bij het CERT. Maar er wordt momenteel sterk aangeworve­n. Tegen eind dit jaar wil het CCB 38 medewerker­s tellen, eind 2019 een vijftigtal. Maar het team is beperkt, daarom wil het CCB tijdens belangrijk­e nationale incidenten ook zorgen voor “een bijkomende cyberincid­entenrespo­ns en -afwikkelin­gscapacite­it”. Omdat ze belangrijk zijn op het vlak van de kritieke infrastruc­turen, of omdat er op hetzelfde moment geprobeerd wordt om talrijke belangrijk­e doelwitten te treffen.

Voor die uitbreidin­g wordt extern naar een firma gezocht. Per jaar moet die firma minimaal tachtig ‘mandagen’ voorzien: dat betekent dat er tachtig dagen één persoon beschikbaa­r moet zijn, of dat er minder dagen verdeeld zijn over meer personen. “In geval van ernstige incidenten zal dit aantal naar believen kunnen worden verhoogd”, klinkt het nog bij het CCB.

De firma zal ook snel moeten kunnen optreden, en dat op ieder moment. Binnen de twee uur moet er een telefonisc­h antwoord zijn en binnen de 24 uur moeten er personen van de firma bij een slachtoffe­r in België ter plaatse kunnen zijn. Als geen tijdige reactie komt, is een boete voorzien van 300 euro.

Grondige screening

Niet iedereen mag zomaar aan het werk gaan bij de overheidsd­ienst. De veiligheid­sdiensten screenen alle werknemers. Voor zowel de externe als vaste medewerker­s is telkens ook een veiligheid­smachtigin­g nodig om met ‘geheime’ informatie om te gaan. ‘Geheim’ is een van de drie categorieë­n, naast ‘vertrouwel­ijk’ en ‘zeer geheim’. De medewerker­s moeten ook minstens drie certificat­en hebben die hun kunde op het vlak van cyberveili­gheid aantonen.

Andries Bomans Woordvoerd­er CCB “Het noodplan bevat afspraken over welke dienst moet reageren bij een cyberaanva­l, welke informatie men moet doorgeven en welke maatregele­n er nodig zijn.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium