Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische toeristen in de bres voor ‘hun’ hotel na dood van Brits koppel

Touroperat­or Thomas Cook haalt reizigers weg uit resort in Egyptische badplaats, maar niet zonder tegenwerki­ng

- SYLVIA MARIËN

Touroperat­or Thomas Cook heeft gisteren een paar honderd vakantiega­ngers, onder wie achttien Belgen, weggehaald uit een Egyptisch hotel waar afgelopen week een Brits koppel was gestorven. Belgen die via een andere reisorgani­satie boekten, zijn nog ter plekke. Zo ook de Limburgse Iris en haar man: “Niemand wordt hier ziek, er is geen reden om te vertrekken”, zegt ze met compassie voor het personeel van het hotel.

Het is een vreemd verhaal, de plotse dood van een Brits koppel, afgelopen dinsdag in het Egyptische Hurghada, een badplaats aan de Rode Zee. De 69-jarige Brit John Cooper uit Burnley, in het noordweste­n van Engeland, verbleef er samen met zijn vrouw Susan (64) in vijfsterre­nhotel Steigenber­ger Aqua Magic. Susan werkte bijna heel haar leven voor Thomas Cook en was nu samen met haar man op vakantie, tot hij dinsdag een hartaanval kreeg. De ambulance voerde hem tevergeefs naar het ziekenhuis, waar ook zijn vrouw overleed. Aan een “gebroken hart”, zo berichtten de Britse media.

Speculatie­s opzijzette­n

Dezelfde dag nog stuurde Dieter Geiger, algemeen directeur van het hotel, een mededeling uit: “We zijn diep bedroefd, en er kan nu weinig worden gezegd dat kan helpen. Daarom is het zo belangrijk om bij de feiten te blijven. Volgens de eerste informatie van de dokter gaat het om twee overlijden­s met een natuurlijk­e oorzaak. Er zijn geen indicaties die de beschuldig­ingen bevestigen dat er meer zieken zouden zijn in het hotel. Zulke speculatie­s moeten we nu opzijzette­n, uit respect voor de familie van de overledene­n en voor de overige gasten.”

Toch haalde Thomas Cook gisteren een driehonder­dtal toeristen weg uit het hotel, onder wie ook achttien Belgen. “Recent was er melding van ziekte”, zegt Claire Gennart, woordvoerd­er van Thomas Cook. “Maar of dat gerelateer­d is met het hotel, wordt nog onderzocht. Toch hebben we onze reizigers de keuze gegeven tussen terugkeren naar België of hun vakantie voortzette­n in een ander hotel. Daar zijn ze nu (gisternami­ddag, red.) naar onderweg. Niemand is ziek.”

Opnieuw boeken

Concurrent­en TUI en Corendon daarentege­n haalden hun reizigers niet weg. “We springen niet

mee in het water zonder dat er duidelijke aanwijzing­en zijn. Toeristen die willen, mogen vertrekken, maar daar hebben we geen signaal van”, zegt TUI-woordvoerd­er Piet Demeyere. “We zien ook geen reden om te evacueren. Niemand is ziek en er is niets onheilspel­lends. De veiligheid van onze klanten is toppriorit­eit.”

De 41 TUI-klanten zetten hun vakantie dus voort in het hotel. “Er is geen reden om hier weg te gaan”, reageert Iris, een vrouw uit het Limburgse Opglabbeek die samen met haar man vijftien dagen in het hotel verblijft. Iris wordt er zelfs emotioneel bij: “Ik voel mee met het personeel dat supervrien­delijk is en zo hard z’n best doet om iedereen hier een mooie vakantie te bieden. De airco, het eten, het zwembad: alles is onderzocht en er is niets mis. Het hotel verdient het niet dat zijn gasten zomaar door Thomas Cook worden weggerukt.”

“Ik heb hier nog niemand gezien die ziek is, en als er iemand ziek zou moeten worden, ben ik het wel. Ik heb bovenop lymfeklier- en longkanker namelijk een auto-immuunziek­te gekregen. De dokters hebben mij nog vijf jaar te leven gegeven, dan begrijpt u wel hoe belangrijk mijn vakanties zijn voor mij. En hier voel ik mij goed, we boeken meteen opnieuw een vakantie voor volgend jaar”, aldus Iris. “Vandaag heb ik niet kunnen genieten omdat ik inzit met het personeel van het hotel. Een rare sfeer, hopelijk volgt toch nog een ontspannen week.”

Gevecht tegen Thomas Cook

Vier klanten van Thomas Cook uit Haacht – Lesley Leys, haar beste

Iris

Verblijft in het hotel

“Al die lieve mensen die hier werken zijn in paniek. Zij verdienen dit niet.”

vriendin, haar moeder en stiefzus – ‘vochten’ tot gisteravon­d om in het Steigenber­gerhotel te blijven. En dat is hen gelukt. Zij logeren op de kamer naast het overleden Britse koppel, die al dagen wordt bewaakt. Dinsdagoch­tend zagen ze het medisch personeel in actie, maar toch wilden ze per se in het hotel blijven. “We komen hier al drie jaar”, zegt Lesley, “het is een prachthote­l. We worden hier door het personeel behandeld als koningen, het is proper, er is lekker eten. We hebben tien uur lang gestreden om te mogen blijven, en we vinden het heel erg dat het hotel plots zo’n slechte naam heeft. Dat laten we niet gebeuren.”

 ?? FOTO RR ?? Iris uit Opglabbeek maakte deze foto van het hotel, waar ze zelf nog verblijft.
FOTO RR Iris uit Opglabbeek maakte deze foto van het hotel, waar ze zelf nog verblijft.
 ?? FOTO RR ?? Lesley Leys uit Haacht en haar reisgenote­n moesten ‘vechten’ om in het hotel te mogen blijven.
FOTO RR Lesley Leys uit Haacht en haar reisgenote­n moesten ‘vechten’ om in het hotel te mogen blijven.
 ?? FOTO RR ?? John en Susan Cooper, het overleden Britse koppel.
FOTO RR John en Susan Cooper, het overleden Britse koppel.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium