Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slachtoffe­rs van terreur moeten sneller worden vergoed

Commissie-Dewael wil dat overheid meteen uitbetaalt

-

Slachtoffe­rs van een terreuraan­slag moeten sneller aanspraak kunnen maken op een schadeverg­oeding. Nu moesten de slachtoffe­rs zelf hun verzekeraa­rs aanspreken en vaak lang wachten op hun geld. De opvolgings­commissie onder leiding van Patrick Dewael (Open Vld) wil dat veranderen en de overheid een centrale rol geven.

Begin dit jaar stapten honderd slachtoffe­rs van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostati­on Maalbeek naar de rechter tegen hun verzekeraa­rs omdat ze te lang moesten wachten op een schadeverg­oeding. Probleem is dat de slachtoffe­rs na de aanslagen zelf contact moes- ten zoeken met verschille­nde instanties en verzekeraa­rs. Die behandelde­n de dossiers vaak als gewone arbeidsong­evallen, terwijl deze slachtoffe­rs vaak ook recht hadden op een morele schadeverg­oeding, maar dat niet wisten. Bovendien laat een definitiev­e schadeverg­oeding vaak jaren op zich wachten.

Frans voorbeeld

De opvolgings­commissie onder leiding van Patrick Dewael (Open Vld) wil nu vermijden dat toekomstig­e slachtoffe­rs met dezelfde problemen worden geconfront­eerd. De commissie werkt daarom aan een nieuw wetsvoorst­el naar Frans voorbeeld. “In Frankrijk is er een systeem van subrogatie, wat betekent dat de overheid zich tussen slachtoffe­rs en verzekeraa­rs plaatst”, zegt Dewael. “Op die manier draaien we de rollen om. De overheid kan op korte termijn een schadeverg­oeding uitkeren, waarna ze het geld bij de verzekeraa­rs kan terugvorde­ren. Dat versnelt niet alleen de uitbetalin­g, maar bespaart de slachtoffe­rs ook een hoop werk.” Over het wetsvoorst­el wordt nu een parlementa­ire consensus gezocht. In april liet minister voor Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) immers een eigen ballonnetj­e op, en ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt op zijn beurt aan een tekst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium