Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Naya en haar lief hebben ander genetisch materiaal”

Wolf August lijkt een blijver te zijn

-

De liefde tussen Naya en haar lief August blijft duren. Dankzij camerabeel­den – er zijn er ruim 140 de laatste weken – weten we dat August nog altijd in de streek is en hij Naya tijdens haar nachtelijk­e tochten regelmatig vergezelt. Nu intussen uit DNA-onderzoek blijkt dat August een ander genetisch paspoort dan Naya heeft, is de kans op inteelt veel kleiner. “Deze wetenschap is een goede zaak. August heeft een minder courant genetisch paspoort dan Naya. Hier is dus sprake van genetische verrijking”, zegt Koen Van Muylem van het INBO.

De resultaten van de DNA-onderzoeke­n op de doodgebete­n schapen in Leopoldsbu­rg hebben de wolvenonde­rzoekers een pak informatie bezorgd over het lief van Naya. Zo blijkt dat August – zoals al werd vermoed – inderdaad een mannetje is. “Uit datzelfde DNA-onderzoek blijkt dat de eerste drie schapen die op 4 augustus op het militair domein werden doodgebete­n, slachtoffe­r van August werden. Op de uitstrijkj­es van de kadavers die op 11 augustus werden doodgebete­n vonden we ofwel het spoor van August ofwel dat van Naya.

Paspoort

Wat de wetenschap­pers niet weten is uit welke roedel August afkomstig is. Ook zijn leeftijd is nog onbekend. “August heeft een minder courant genetisch patroon dan Naya. Eentje dat veel zeldzamer is. Het is trouwens hetzelfde type als dat van de wolf die in het voorjaar in Opoeteren werd doodgerede­n. Maar of ze familie van elkaar zijn, is niet zeker”, legt Van Muylem uit.

Camera’s

De onderzoeke­rs van het INBO en het ANB hebben ondertusse­n in het wolvengebi­ed een twintigtal camera’s hangen om meer te weten te komen over het gedrag van het wolvenkopp­el. “Naya en/of August zijn de laatste twee weken al 143 keer een wildcamera gepasseerd. Ze lijken zich dus echt te hebben gevestigd”, zegt Dries Gorissen, directeur bij het ANB. “Een wolvenroed­el bestaat uit een alfamannet­je en vrouwtje met hun kinderen. Daar kan geen ander vrouwtje meer bij”, aldus nog Dries Gorissen. Het INBO heeft intussen zelf ook een meldingspu­nt voor de wolf geactiveer­d. Mensen die of de wolf of sporen van het dier hebben gezien kunnen dat melden op wolf@inbo.be.

Wolvenplan

Tussen alle betrokken partijen wordt een ‘Platform wolf’ opgericht om samen acties te ondernemen nu de wolf zich in Noord-Limburg lijkt te hebben gevestigd. Dat en nog dertig andere acties staan in het wolvenplan omschreven om de terugkeer van de wolf vlot te laten verlopen. “We moeten nu concreet gaan kijken wie de mensen met een paar schapen of geiten het best kan informeren over hoe de dieren te beschermen. Maar ook, hoe gaan we jeugdkampe­n in de buurt van het wolvengebi­ed voorlichte­n, hoe gaan de terreinbor­den in de buurt er uit zien zodat de bezoekers leren dat ze geen schrik moeten hebben voor de wolf”, zegt Dries Gorissen, directeur bij het ANB en een van de opstellers van het wolvenplan.

 ?? FOTO BELGA ?? Naya en August werden gespot tijdens een nachtelijk uitje.
FOTO BELGA Naya en August werden gespot tijdens een nachtelijk uitje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium