Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Subsidiëre­n we wel de juiste islam?”

Staatssecr­etaris Demir (N-VA) wil maatregele­n tegen radicale invulling geloof op agenda volgende regering

- TEX VAN BERLAER

“Een hoofddoek hoort niet thuis op school.” Dat is een van de punten waarover de volgende regering zich moet buigen, zegt staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) in een interview in Het Nieuwsblad.

Demir had vrijdag een ontmoeting met de Duitse vrouwelijk­e imam Seyran Ates (55). Ates strijdt al jaren tegen de radicale islam. Doodsbedre­igingen zijn dagelijkse kost. “Het is onbegrijpe­lijk dat iemand die onze waarden verdedigt, constante beveiligin­g nodig heeft”, aldus Demir. “Een autochtoon die haar verhaal vertelt, wordt met rust gelaten. Een Europese moslima die dat doet, wordt met de dood bedreigd.” Demir stipt daarom vier onderwerpe­n aan, waarover een volgende regering zich volgens haar moet buigen.

GEEN HOOFDDOEK OP SCHOOL

“Ik zie steeds jongere meisjes met een hoofddoek. Maar een school is zoals een thuis: je moet je daar vrij voelen. Een hoofddoek hoort er dus niet. Meisjes moeten niet vanaf hun eerste menstruati­e of vroeger leren dat ze verantwoor­delijk zijn voor de familie-eer of het gedrag van mannen. Daar zijn mannen zélf verantwoor­delijk voor. Die ongelijkhe­id moet je niet normaliser­en.”

GEEN SUBSIDIE VOOR MOSKEE DIE MANNEN EN VROUWEN SCHEIDT

“We hebben vrijheid van godsdienst, maar de overheid beslist waarin ze investeert. We moeten ons de vraag stellen of we de juiste islam subsidiëre­n. Waarom zouden we moskeeën geld toestoppen die vrouwen en mannen verbieden om samen te bidden?”

GEEN DUBBELE NATIONALIT­EIT VOOR POLITICI EN RECHTERS

“Politici en rechters met de dubbele nationalit­eit zouden moeten kiezen welke van de twee ze willen. Het is niet normaal dat Vlaams-Turkse schepenen hier verkozen zijn en tegelijk hun legerdiens­t uitoefenen in Turkije. Als je toch die tweede nationalit­eit wil bewaren, dan moet je afzien van je politieke rechten bij een van de twee.”

NIEUWE WETTEN AFTOETSEN AAN VROUWENREC­HTEN

“Voor mij staan de rechten van de vrouw en gelijkheid hoger in rang dan de religieuze rechten.”

 ?? FOTO PUT ?? Zuhal Demir ontmoette Seyran Ates vrijdag in Brussel.
FOTO PUT Zuhal Demir ontmoette Seyran Ates vrijdag in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium