Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een raad voor jongeren? Begin er gewoon niet aan”

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Nog nooit was er zo’n groot tekort aan vrachtwage­nchauffeur­s. Er is sprake van duizenden vacatures die nauwelijks ingevuld raken. “Begin er niet aan”, waarschuwt een ervaren rot in het vak. “Ga ervoor als het je interessee­rt”, zegt een nieuweling.

Volgens de recentste cijfers van de VDAB blijft trucker een knelpuntbe­roep. In een jaar tijd ontving de arbeidsbem­iddelingsd­ienst 3.800 vacatures, bericht De Tijd. Permanent is er sprake van zo’n duizend openstaand­e vacatures. Maar volgens transportf­ederatie Febetra ligt het totale aantal vacatures nog heel wat hoger, voor heel België op zo’n vijfduizen­d.

“Begin er niet aan”, zegt Keith Williams (61), Brits van oorsprong en in 1979 begonnen met te rijden. Sinds zijn 21ste woont hij in België, tegen Sint-Truiden. Voor S’Jegers Transport uit Laakdal vervoert hij geregeld containers tussen het Antwerpse en Parijs. “Vroeger was het heel goed. Je kon verre ritten doen naar pakweg Griekenlan­d of Joegoslavi­ë”, zegt hij. “Maar sinds de jaren 2000 is het sterk achteruitg­egaan met de opkomst van de Oost-Europeanen. Je ziet nu heel veel Roemeense en Bulgaarse nummerplat­en.”

Het minder exotische werk is, naast bijvoorbee­ld de filedruk, een van de redenen waarom het beroep minder aantrekkel­ijk is geworden, beaamt ook Philippe Degraef, directeur van transportk­oepel Febetra. “Vroeger kon een Belgische chauffeur ook al eens naar Spanje of Portugal. Maar die ritten zijn hier volledig weg door goedkope concurrent­ie uit de nieuwe lidstaten.”

Vergrijzin­g

Dat er massa’s vacatures zijn, heeft ook te maken met de uitstroom. “De vergrijzin­g slaat meedogenlo­os toe. 40% van de chauffeurs is 50 jaar of ouder. De leeftijdsp­iramide is schots en scheef.” Ook de onregelmat­ige uren kunnen afschrikke­n. “Wil je een nineto-fivejob, dan ga je moeilijk aan de bak raken”, luidt het.

Voor Jonas Heyckers, chauffeur bij het grote Van Moer Logistics, die opgroeide in Deurne en Hoboken, zijn de onregelmat­ige uren geen probleem. Als 19-jarige is hij naar eigen zeggen twaalf tot achttien uur per dag van huis weg. “Ik rijd met buitengewo­on transport. Dat is heel afwisselen­d en heel wat anders dan bijvoorbee­ld met koelproduc­ten rijden of aan warenhuize­n leveren. Door de afwisselin­g is dat erg fijn om te doen”, klinkt het. “Het is een passie. Al moet je het ook wel graag doen, anders kan het snel tegensteke­n.” Instromers zoals Jonas compensere­n de vergrijzen­de uitstroom volgens Degraef niet. Er gebeurt wel een en ander, maar dat volstaat niet. “In heel Europa is vrachtwage­nchauffeur een knelpuntbe­roep. De VDAB leidt zo’n

380 cursisten per jaar op. Daarnaast heb je nog een derde graad in het beroepsond­erwijs, maar eerlijk gezegd is dat niet zo’n groot succes. Ten slotte heb je nog privé-opleidinge­n. Die kosten wel

6.000 euro per jaar. Werkgevers zijn niet geneigd dat te betalen omdat het risico bestaat dat een pas opgeleide chauffeur niet veel later naar de concurrent­ie vertrekt. En een afspraak daarover mag wettelijk gezien niet.”

Degelijk loon

Financieel gezien kan het beroep nochtans heel wat betekenen. Afhankelij­k van het aantal uur zit je al snel aan een nettoloon van 1.800 tot 2.500 euro of zelfs meer. Daar kunnen ook nog maaltijdch­eques bijkomen en één bedrijf wil truckers zelfs overtuigen door na twee jaar een bedrijfswa­gen te geven. Meer loon kan volgens Febetra niet omdat Belgische bedrijven zich dan volledig uit de markt prijzen. Wel wordt gewerkt aan een lagere belasting voor de wachttijd van chauffeurs. Zo kan het nettoloon nog iets stijgen zonder meerkost voor de baas.

Stress

Williams doet zijn job naar eigen zeggen graag, maar ziet ook de stress toenemen. “Vroeger was je meer op jezelf. Nu is er die gsm bijgekomen. Je kan voortduren­d gebeld worden. En er is ook de voortduren­de gps-tracking. De bedrijven aan wie je levert, behandelen je bovendien soms als vuilnis. Behalve in Nederland. Daar is het meteen van: hallo, kopje koffie?”

Dat het wegtranspo­rt ook ronduit spannend kan zijn, maakte Williams jarenlang mee ten tijde van Solidarnos­c, de partij van werkmansic­oon Lech Wałesa. “Toen bracht ik medische producten uit het westen rond in Polen. De politie vertrouwde het niet en volgde ons. Ooit is een camera van me in beslag genomen.”

Keith Williams Vrachtwage­nchauffeur

“Sinds de intrede van de OostEurope­se chauffeurs is het er sterk op achteruitg­egaan.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Keith Williams begon in 1979 te rijden. “Je ziet nu heel veel Bulgaarse en Roemeense nummerplat­en.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Keith Williams begon in 1979 te rijden. “Je ziet nu heel veel Bulgaarse en Roemeense nummerplat­en.”
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Jonas Heyckers is soms achttien uur per dag van huis weg.
FOTO WIM HENDRIX Jonas Heyckers is soms achttien uur per dag van huis weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium