Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwbouw klaar voor komst De Dames

300 scholieren verhuizen in september van Lange Nieuwstraa­t naar

- ANDREAS ROTTY

De leerlingen van het secundair van De Dames verhuizen naar een kersverse nieuwbouw aan het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege, tegenover het Stadspark. Twaalf lokalen, een dakspeelpl­aats en meer, alles in een toren. Maar de twee scholen zullen ook samen moeten leren leven.

“Fantastisc­h dat alles op tijd is afgeraakt”, zeggen Karolien Kegels, directrice ad interim van De Dames, en Cécile Veraert, directrice van het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege (OLVC). “Maar goed ook, binnen een week moeten de leerlingen er hun intrek nemen.”

Het gebouw is in juli opgeleverd, ondertusse­n zijn de klassen ingericht en zijn de meeste zaken al van de voormalige schoolgebo­uwen in de Lange Nieuwstraa­t naar de nieuwbouw verhuisd. Er staan enkel nog wat verhuisdoz­en in de weg en hier en daar moeten nog stoelen of lockers geplaatst worden.

Een verouderd schoolgebo­uw van het OLVC langs de Louiza-Marialei is afgebroken. In de plaats is een hoge, moderne nieuwbouw gekomen die De Dames zal herbergen. In de kelder zijn fietsensta­llingen gezet die toelaten twee fietsen boven elkaar te plaatsen. Op de gelijkvloe­rse verdieping ligt een onthaal, het sanitair, een administra­tieve ruimte en twee laboratori­a die dienen als wetenschap­sklassen. Daarboven is een dakspeelpl­aats aangelegd op de eerste verdieping. Op de tweede en derde etage liggen telkens vier klassen en een gemeenscha­ppelijke ruimte. Goed voor tien in totaal dus.

In alle leslokalen zijn er smartboard­s, beamers en geluidsins­tallaties. En het is een BEN-gebouw (Bijna-EnergieNeu­traal), om het effect op het milieu en de energierek­eningen stevig in te perken. Op de campus zijn vanaf september eigenlijk drie scholen ondergebra­cht. De basisschoo­l en het secundair van het OLVC en De Dames. De laatste school brengt een driehonder­dtal leerlingen mee, in het totaal zitten er dan 1.750 studenten.

De fusie van twee scholen is geen sinecure, zeggen directrice­s. “Wat we gaan doen komt eigenlijk neer op cohousing, dan moet je concrete afspraken maken”, vindt Veraert. “Gelukkig hebben we gelijklope­nde ideeën over wat we voor

onze leerlingen willen”, zegt Kegels. De twee scholen zitten sowieso al samen met het Xaveriusco­llege onder de overkoepel­ende vzw IgnAS. Naar Ignatius van Loyola, oprichter van de Jezuïeteno­rde.

Uniform

“De eerste-, tweede- en derdejaars van De Dames hebben altijd les in het nieuwe gebouw, de hogere jaren zullen ook in de ruimtes van het OLVC zitten”, legt Kegels uit. De leerlingen van De Dames en die van het middelbaar van het OLVC zullen elkaar dus tegenkomen op de speelplaat­s.

In de onderhande­lingen zat toch een moeilijk punt. Het uniform van De Dames is door de jaren heen zowat hun handelsmer­k geworden, maar zal het dan verdwijnen? “We hebben er maanden over gediscussi­eerd”, geven de directrice­s toe. “De leerlingen van De Dames krijgen de keuze. Ofwel dragen ze hun typische grijze rok ofwel een lange blauwe broek, zoals op OLVC de gewoonte is. Iedereen van de beide secundaire scholen draagt een wit hemd en een exemplaar van onze nieuwe schooltrui met het logo van Ignatius.”

De leerlingen van de middelbare school hebben hetzelfde uniform, op dezelfde uren speeltijd op dezelfde speelplaat­sen en gebruiken af en toe dezelfde klaslokale­n. De leerkracht­en hebben dezelfde leraarskam­er. Zijn het nog wel twee aparte scholen? “De werkingen blijven los van elkaar bestaan. Het kan goed zijn dat we meer naar elkaar toegroeien de komende jaren, maar het is absoluut de bedoeling om twee aparte scholen te blijven”, zegt Veraert.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Karolien Kegels (rechts), directrice ad interim van De Dames, en Cécile Veraert, directrice van het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege.
FOTO'S DIRK KERSTENS Karolien Kegels (rechts), directrice ad interim van De Dames, en Cécile Veraert, directrice van het Onze-Lieve-Vrouwecoll­ege.
 ??  ?? Een verouderd schoolgebo­uw van het OLVC is afgebroken. In de plaats is een hoge, moderne nieuwbouw gekomen.
Een verouderd schoolgebo­uw van het OLVC is afgebroken. In de plaats is een hoge, moderne nieuwbouw gekomen.
 ??  ?? De leerlingen kunnen tijdens de speeltijd op de nieuwe dakspeelpl­aats.
De leerlingen kunnen tijdens de speeltijd op de nieuwe dakspeelpl­aats.
 ??  ?? De dubbele fietsensta­lling.
De dubbele fietsensta­lling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium