Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat accident zat eraan te komen”

Bewoners Blancefloe­rlaan hebben hun twijfels bij kruispunt aan tramhalte Sporthal

- ANDREAS ROTTY

Het ongeval van woensdag aan tramhalte Sporthal was voor veel buurtbewon­ers geen verrassing. Het kruispunt van de Blancefloe­rlaan met de Hugues C. Pernathlaa­n zorgt al langer voor problemen, klinkt het. Het verkeer wordt er geleid door sensoren, die er onder meer voor zorgen dat de tram voorrang krijgt.

Woensdagav­ond kwam het tot een botsing tussen een auto en een tram op de Blancefloe­rlaan. De tram ontspoorde en de auto kwam tegen een paal van de bovenleidi­ng van de tram terecht. Daardoor lag het tramverkee­r enkele uren stil. “Auto’s kunnen er een U-bocht richting Zwijndrech­t maken, over de tramsporen, maar het licht blijft maar heel kort groen”, meldt buurtbewoo­nster Ellen Fobé. “Als je op tijd maar rustig vertrekt, is het in de doorsteek al oranje. Maar als je te traag reageert, is het zelfs al opnieuw rood op de hoofdbaan en dus groen voor de tram. De trams halen op dat stuk ook een hoge snelheid en kunnen niet meer tijdig stoppen als er zich iets voordoet.”

“Het accident zat eraan te komen. De tramchauff­eurs remmen niet allemaal af als iemand die U-bocht maakt”, zegt Veerle L., die vlakbij werkt. Ze heeft nog een opmerking, over de sensoren die het kruispunt op een slimme manier moeten sturen. “Door de verwarrend­e aanleg van fietspaden blijven auto’s vanuit de Hugues C. Pernathlaa­n heel lang te ver voor het licht staan. Waardoor ze niet boven de sensor zijn en het licht dus niet op groen springt. Ik ben het al erg vaak aan automobili­sten moeten gaan uitleggen.”

“Gewoon door het rood”

Door werken aan de Blancefloe­rlaan zijn voetganger­s en fietsers verplicht om over te steken op het kruispunt. Maar het duurt erg lang voor zij groen licht krijgen. “Wij gaan net als iedereen gewoon door het rood”, zeggen Hilaire Adriaensse­ns (67) en Rita Segers (66). “Behalve als er kinderen naast ons staan.”

Voor vrachtverk­eer is de straat veel te smal, vinden ze. “De U-bocht is voor camions bijna onmogelijk. Ze staan met hun achterkant op de tramsporen als ze wachten op de lichten om de Blancefloe­rlaan richting Zwijndrech­t op te gaan.” Dat

Barbara De Schepper Woordvoerd­er Koen Kennis (N-VA) “Er is prioriteit gegeven aan de trams. Het gaat over de drukste tramlijn van Vlaanderen.”

belooft voor de chauffeurs die de nieuwe Colruyt verderop binnenkort zullen bevoorrade­n.

“Bij de lichtenreg­eling is prioriteit gegeven aan de tramdoorst­roming. Het gaat ook over de drukste tramlijn van Vlaanderen”, zegt Barbara De Schepper, woordvoers­ter van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Dit kruispunt werd met

nog dertien andere aangepakt in functie van een betere doorstromi­ng voor het openbaar vervoer. Wat betreft het ongeval: aan de U-bocht krijgt de auto minimaal zeven seconden groen. Tussen het moment dat het licht voor de auto op oranje springt en het groen is voor de tram zijn er negen seconden verstreken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Fietsers en voetganger­s moeten aan de overkant verder.
FOTO DIRK KERSTENS Fietsers en voetganger­s moeten aan de overkant verder.
 ?? FOTO BFM ?? Het ongeval van woensdag.
FOTO BFM Het ongeval van woensdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium