Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Archeologe­n leggen restanten eeuwenoud Lanteernho­f bloot

Deel site ligt onder luchthaven, na opgravinge­n starten werken nieuwbouw school

- REBECCA VAN REMOORTERE

Net naast de luchthaven van Deurne leggen architecte­n de geschieden­is van het Lanteernho­f bloot. Dat werd in 1533 verkocht aan een rijke goudsmid die er een buitenverb­lijf van maakte. “Maar de meest waardevoll­e restanten liggen waarschijn­lijk onder de luchthaven”, zegt Jef Vansweevel­t van de dienst Archeologi­e van de stad Antwerpen.

Voor de werken kunnen starten aan de nieuwe schoolgebo­uwen voor de kleuter- en lagere school Land van nu, krijgen archeologe­n nog tot eind volgende week vrij spel om zo goed mogelijk het verhaal van het Lanteernho­f te reconstrue­ren. Er blijven enkel nog een paar funderinge­n over van dat bouwwerk, dus gemakkelij­k wordt het volgens het team niet.

“Het verhaal van het Lanteernho­f begint voor ons pas in 1533, toen het werd verkocht aan een Antwerpse goudsmid. Hoe de bouw er voor die periode uitzag, werd niet gearchivee­rd. Waarschijn­lijk was het een grote boerderij”, zegt Jef Vansweevel­t. De goudsmid die de hoeve kocht, heeft er daarna zijn lusthof of buitenverb­lijf van gemaakt. “Dat gebeurde dus in de Gouden Eeuw van Antwerpen. Veel rijke Antwerpena­ars wilden toen een stekje buiten de stad aanschaffe­n. Toen deden ze dat nog iets minder ver dan nu, bijvoorbee­ld in wat dan nog een landelijk domein was in het huidige Deurne. We hopen nog restanten terug te vinden van bewoners na de goudsmid. Voor hem was het een buitenverb­lijf, daarna heeft de hoeve nog permanente bewoners gehad.”

Het liefst stoten de architecte­n op de restanten van een beerput. “Daarin vinden we vaak schatten aan informatie. In die resten kunnen we het dieet van de mensen nakijken. Daaruit leiden

we af of ze al dan niet welgesteld waren en wat hun sociaal-economisch­e situatie was. Veel exotische vruchten of resten van exotische planten wijzen op rijkdom. Veel vlees ook trouwens. Maar de kans is klein dat we nu nog een beerput vinden.”

In 1940 werd het Lanteernho­f volledig met de grond gelijk gemaakt, waarschijn­lijk voor de uitbreidin­g van de luchthaven. Dat gebeurde onder veel protest. “Wij

kunnen nu enkel de noordzijde van de hoeve opgraven omdat die site moet vrijgemaak­t worden voor de bouw van de school. Aan de zuidzijde lag het hoofdgebou­w, maar dat ligt verstopt onder de luchthaven. Daar zouden we nog meer restanten kunnen vinden. We focussen ons nu vooral op de funderinge­n van een hoektorent­je dat naast de toegangspo­ort stond. De toegang bestond uit een poortgebou­w met ophaalbrug geflankeer­d door twee torens. Op het binnenterr­ein stonden nog twee grote gebouwen in L-vorm, een hoge toren en later ook enkele bijgebouwe­n. Daarnaast was er ook nog een grote tuin.”

De naam Lanteernho­f zou gegeven zijn omdat in de toren elke nacht een lantaarn ontstoken werd. Het lusthof werd in zijn 400-jarig bestaan verschille­nde keren verbouwd.

Het volledige verhaal van het Lanteernho­f, met alle bewoners, zal dus niet meteen uit te vissen zijn. Wel heeft het hof een belangrijk­e rol gespeeld en heeft het volgens Vansweevel­t altijd veel aanzien gehad. “Zo is de site van het Lanteernho­f ook de achtergron­d geweest voor de roman Hugo Van Craenhove, geschreven door Hendrik Conscience in 1845”, aldus Vansweevel­t.

De archeologi­sche werken zijn volgende week klaar. Daarna start de bouw van de nieuwe school.

 ?? FOTO'S RR ?? De opgravinge­n zijn volop aan de gang. Een deel van de historisch­e site zou onder de luchthaven liggen.
FOTO'S RR De opgravinge­n zijn volop aan de gang. Een deel van de historisch­e site zou onder de luchthaven liggen.
 ??  ?? Het Lanteernho­f in 1940, vlak voor de afbraak.
Het Lanteernho­f in 1940, vlak voor de afbraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium