Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jaren 60, 70 en 80 herleven op Yesterdayl­and

Pretpark Bobbejaanl­and verandert zondag in nostalgisc­h Yesterdayl­and

- GUNTER JACOBS

Bobbejaanl­and wordt zondag Yesterdayl­and. De tweede editie van dat retrofesti­val palmt het pretpark helemaal in. Met optredens van uiteenlope­nde artiesten – van The Three Degrees, Gérard Lenorman en Vicky Leandros tot Frank Boeijen, The Rubettes en Raymond van het Groenewoud – mikt Yesterdayl­and op nostalgisc­he snaren. “Wij willen een Tomorrowla­nd voor 40-plussers zijn”, klinkt het.

Met bijna achtduizen­d bezoekers heeft Yesterdayl­and vorig jaar een vliegende start genomen. “Het mooiste retrofesti­val van het land”, wordt het evenement prompt genoemd. De naam knipoogt uiteraard naar Tomorrowla­nd. Lonkt dat dancefesti­val naar de zogenaamde People of Tomorrow, dan raakt Yesterdayl­and een nostalgisc­he snaar bij een heel andere doelgroep. “Yesterdayl­and wil een soort Tomorrowla­nd voor veertigplu­ssers zijn”, zegt persverant­woordelijk­e Jo Langela. “Vorig jaar hebben we gemerkt dat deze formule werkt. Nog nooit waren in Bobbejaanl­and zo weinig kinderen als op de dag van Yesterdayl­and.”

Nu Golden Years in het Sportpalei­s en Rimpelrock op de Pukkelpopw­eide tot het verleden behoren, vult Yesterdayl­and duidelijk een gat in de festivalma­rkt. “De reactie die we vorig jaar het vaakst hebben gehoord, was: ‘Eindelijk nog eens een festival voor mensen van onze leeftijd.’ Nochtans richten we ons met de brede programmer­ing niet echt op een bepaald publiek. Vorig jaar hebben we zowel een rock-’n-rollkoppel van 80 verwelkomd als twintigers en dertigers. Yesterdayl­and wil zo veel mogelijk mensen een leuke dag bezorgen.” Yesterdayl­and biedt volgens Langelo voor elk wat wils. “Ook alle attracties blijven toegankeli­jk. Zeer aanlokkeli­jk voor wie de kinderen meebrengt, aangezien de wachtrijen minder lang zijn dan op een gewone dag. Ook hebben wij oog voor mobiliteit. Bussen vervoeren bezoekers van en naar meer dan honderd opstapplaa­tsen in Vlaanderen. De aantrekkel­ijke affiche maakt onze cocktail af.”

Brede spreidstan­d

De meeste artiesten op de affiche hebben hun gloriedage­n in de jaren zestig, zeventig of tachtig beleefd. Met zowel The Three Degrees, Frank Boeijen en The Rubettes als Raymond van het Groenewoud, Chris Andrews, Dave Berry en Willem Vermandere maakt Yesterdayl­and een brede spreidstan­d. De concerten worden verdeeld over vier podia. “Vorig jaar hadden we er nog zeven, maar doordat die over het park waren gespreid, moesten mensen vaak ver stappen. Daarom hebben we nu alles meer gegroepeer­d”, verduideli­jkt Langela. Radio 2 zendt zondagnami­ddag live uit van op het festival en heeft een eigen Lage Landen Podium. Daar mag Willy Sommers al om 10u openen voor BZN, Sam Gooris, Sandra Kim, Gerard Joling, Danny Fabry en Frans Bauer. “Ondankbaar? Nee, een weloverwog­en zet”, verklaart Langela. “Ons festival begint eigenlijk al een uur vroeger op de parking, waar Diamonds on the Rocks de wachtenden in de juiste stemming brengt met heerlijke muziek van Neil Diamond. Vervolgens start Yesterdayl­and meteen met een topper. In tegenstell­ing tot andere festivals die met kleinere namen opbouwen naar de hoofdacts, is bij ons op elk moment op een van de podia wel een bekende artiesten te zien. Na zijn Pukkelpop-ervaring speelt Willy Sommers bij ons wellicht voor zijn traditione­le publiek.” Twee bijzondere publiekstr­ekkers geven Yesterdayl­and een internatio­naal cachet. “Vicki Leandros (Grieks-Duitse zangeres van de Eurovisies­ongfestiva­lhit ‘Après Toi’ uit 1972, red.) is dit jaar zowat de leading lady van Yesterdayl­and. Haar kun je nog maar zelden zien optreden”, stipt Langela aan. “We merken ook een verrassend­e toevloed van bezoekers uit Wallonië, vorig jaar goed voor zowat 30%. Daar spelen we

graag op in met Gérard Lenorman (Franse zanger van hits als ‘Si J’Étais Président’ en ‘La Ballade des Gens Heureux’, red.).”

Wereldreco­rd Hucklebuck

In de marge kunnen bezoekers onder meer een dansinitia­tie volgen in Retro Village. “Yesterdayl­and biedt mensen een totaalbele­ving. We kleden het park speciaal aan en er zijn volksspele­n, een retroboule­vard met oldtimers en optredens van tributegro­epen voor The Bee Gees, Elvis Presley en Roy Orbison. We gaan ook een poging doen om het wereldreco­rd simultaan Hucklebuck-dansen te verbreken, met Showbizz Bart als master of ceremony. En bezoekers kunnen ook YES! drinken, ons eigen festivalbi­er dat we in Bobbejaans

good old Saloon boven de doopvont houden.”

Nachtbrake­n is er op Yesterdayl­and niet bij. Om 23.30u sluit het festival af met vuurwerk. “Doorgaans zien mensen het pretpark nooit in het donker. Als de dag overgaat in de nacht, zorgt Yesterdayl­and voor een feeëriek geheel met een betoverend­e uitlichtin­g. Hopelijk kunnen we ook hiervan een traditie maken”, zegt Langela.

“‘Eindelijk nog eens een festival voor mensen van onze leeftijd’, was de reactie die we vorig jaar het vaakst hebben gehoord.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Voor één dag zijn de attracties in het pretpark ondergesch­ikt aan de muziek.
FOTO RR Voor één dag zijn de attracties in het pretpark ondergesch­ikt aan de muziek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium