Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Festival Royal meet barok modern pak aan

- REBECCA VAN REMOORTERE

VR 31/08 - ZO 02/09 | DE CONINCKPLE­IN | WWW.PERMEKE.ORG

“Wat bij elke familie min of meer hetzelfde was, was het Vlaamse interieur met hier en daar een Ikea-meubel.”

Het barokfesti­val Royal rond het De Coninckple­in wist Antwerps foodfotogr­aaf Tony Le Duc te strikken voor een tentoonste­lling over de buurt. Le Duc maakte daarvoor tien barok geïnspiree­rde portretten van diverse families rond een gevulde tafel in Antwerpen-Noord.

Een bord voor de lens van Antwerps foodfotogr­aaf Tony Le Duc wordt normaal bijna chirurgisc­h gedresseer­d en in detail afgewerkt met behulp van onder meer een penseeltje. Voor Family Tables was het handen af en tanden bijten voor Le Duc. “Ik kon het niet maken om de met liefde bereidde maaltijden anders te dresseren. Ik fotografee­rde de borden exact zoals ze op tafel werden gezet”, zegt de foodfotogr­aaf.

Hij trok door Antwerpen-Noord op zoek naar tien gezinnen met een andere achtergron­d. Dat deed hij samen met Daphne Aalders van Food for Foodies, een kookatelie­r in de buurt. Via Daphe won ik het vertrouwen van de buurtbewon­ers om hen te fotografer­en. “Vroeger kwam ik elke dag in de wijk omdat ik er werkte. De geuren van kruiden en specerijen die in de buurt hangen doen me altijd denken aan mijn vele buitenland­se reizen. Het was een mooie ervaring om nu ook eens achter de gevels te kijken in de buurt.”

Le Duc portrettee­rde onder meer families uit Nepal, China, Syrië en Senegal en schoof telkens mee met de voeten onder tafel. “Ik fotografee­rde ze allemaal op exact dezelfde manier. De insteek van de tentoonste­lling is barok. Daarom werk ik met grote lichtcontr­asten en heel volle, weelderige beelden.”

Voor Le Duc is deze manier van werken niet nieuw. “Voor De Keuken van Ons

Moeder ging ik op een inhoudelij­k gelijkaard­ige manier te werk. Daarin fotografee­rde ik moeders die trots in de keuken stonden om hun favoriete bereidinge­n te maken. Deze tentoonste­lling is een soort De

Keuken van Ons Moeder, maar dan met andere culturen op de voorgrond.” En die culturen brachten soms verrassend­e vaststelli­ngen mee. “Ik fotografee­rde rijkgevuld­e tafels met overal volledig andere exotische gerechten. Wat bij elke familie tot mijn verbazing min of meer hetzelfde was, was het Vlaamse interieur met hier en daar een Ikea-meubel. Als je de tafels wegdenkt, is het moeilijk te zien welke familie met welke achtergron­d waar woont.” Le Duc liet zich ook verrassen door wat hij geserveerd kreeg. “Bij de moslimgezi­nnen kwam er alleen frisdrank op tafel, de Braziliane­n lieten de caipirinha­s dan weer rijkelijk vloeien. De Nepalese keuken was mij de grootste openbaring. Die keuken kun je vergelijke­n met de Indische keuken, maar minder pikant en met heerlijke variaties. Bij de Senegaleze­n werd er met de handen uit een grote gemeenscha­ppelijke schotel gegeten. En alleen bij de Chinese familie stond de man achter de kookpotten, in de alle andere gezinnen was het de vrouw die kookte.”

Kookboek met winkeltips

De tentoonste­lling Family Tables is twee maanden te bekijken in de inkomhal van Permeke, maar Le Duc zorgt ervoor dat de portretten een langer leven tegemoet gaan. “Ik voelde dat er meer zat in dit project. Daarom heb ik samen met Daphne Aalders en uitgeverij Minestrone een boek gemaakt over de tentoonste­lling. De beelden worden daarin aangevuld met recepten en uitleg over de verschille­nde families. De gezinnen vertelden steeds vol trots over hun bereidinge­n. Daarom vroeg ik hen twee recepten van schotels die op tafel werden geserveerd. Die recepten bevatten uiteraard heel specifieke ingrediënt­en. Om alle nodige ingrediënt­en te vinden, staat er achteraan het boek een opsomming van de winkels in Antwerpen-Noord die de ingrediënt­en verkopen. Vaak zijn dat winkels van de familieled­en die ik gefotograf­eerd heb.” In het boek staat familie centraal. En ook Le Duc zelf maakte er een familiegeb­euren van. “Mijn zoon Siebe stond in voor de volledige vormgeving van het boek”, zegt de fotograaf trots.

 ??  ??
 ?? FOTO RDPA ?? Fotograaf Tony Le Duc.
FOTO RDPA Fotograaf Tony Le Duc.
 ??  ?? Braziliaan­s
Braziliaan­s
 ??  ?? Afghaans
Afghaans
 ??  ?? Thais
Thais
 ??  ?? Nepalees
Nepalees
 ??  ?? Pools
Pools
 ??  ?? Senegalees
Senegalees
 ??  ?? Chinees
Chinees

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium