Gazet van Antwerpen Stad en Rand

20 boeken voor een warme herfst

Toppers, verrassing­en en de spannendst­e thrillers voor najaar 2018

- ILSE DEWEVER, GEERT D’HULSTER

Nog een gaatje vrij in uw boekenkast? Goed zo, op literair vlak kondigt de herfst zich veelbelove­nd aan. Tom Lanoye wordt maandag 60 jaar, en trakteert u en zichzelf op een fraai huldeboek.

1. Tom Lanoye 60: de keizer van de Antwerpse letteren wordt maandag zestig en viert dat zondag met een voorleesma­rathon in de Bourla. Op de Cultuurmar­kt wordt dan ook Lanoye 60. Groepsport­ret met brilletje voorgestel­d. Daarin de hoogtepunt­en uit Lanoyes carrière, vormgegeve­n met niet eerder gepublicee­rde teksten en iconische foto’s. (26/08, Prometheus)

2. Ode aan Berckmans: tien jaar na het overlijden van de Antwerpse cultschrij­ver presenteer­t Chris Ceusterman­s Schrijven in de Grauwzone, een biografie op basis van ongepublic­eerde teksten, brieven en gesprekken met familie, vrienden en collega’s. Tegelijk verschijnt een bloemlezin­g met J.M.H. Berckmans’ beste kortverhal­en. (pas verschenen, Vrijdag)

3. Yuval Noah Harari: na Homo sapiens. Een kleine geschieden­is van de mensheid en Homo Deus. Een kleine geschieden­is van de toekomst stelt deze Israëlisch­e geschieden­isprofesso­r nu 21 lessen voor de 21ste eeuw

voor. Aandacht is er voor onder andere ecologisch­e vernietigi­ng en technologi­sche ontwrichti­ng. Harari wordt weleens omschreven als de ‘hipste intellectu­eel van deze turbulente tijden’. Van zijn boeken zijn al meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht, en ze zijn vertaald in 45 talen.

(30/08, Thomas Rap)

4. Leen Dendievel: is naast Thuis-actrice

ook assistent-psychologe. Na een eerste boek over liefdesver­driet, Hard, verschijnt met Asem nu een boek van haar hand over angsten. Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Ook Dendievels hart ging haar levensritm­e verstoren. In Asem gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanv­allen.

(30/08, Horizon)

5. Arnon Grunberg: tekende met Tirza en Moedervlek­ken voor magistrale romans en Goede Mannen lijkt dezelfde weg op te gaan. Centraal staat een vader die denkt dat een goede man altijd een stapje opzij zet. Kan men, als men minder goede verlangens negeert, onheil voorkomen?

(04/09, Nijgh & Van Ditmar)

6. Jilliane Hoffman: deze onterecht in onze contreien altijd wat onderbelic­ht gebleven Amerikaans­e gewezen officier van justitie, tekent doorgaans voor behoorlijk bloedstoll­ende verhalen, waar overgevoel­ige zielen beter voor passen. In Insomnia lijkt de seriemoord­enaar Handyman weer te hebben toegeslage­n. Dat doen het achtergebl­even mobieltje en de bebloede jas van de 17-jarige Mallory alvast vermoeden. Tot Mallory weer boven water komt en het echte kat-en-muisspelle­tje pas serieus begint. (04/09, De Fontein)

7. Lehman Brothers: het familiever­haal achter de beruchte bank Lehman Brothers, verteld door toneelschr­ijver Stefano Massini. In Er is iets met de Lehmans ontdek je hoe drie zoons van een Duitse koehandela­ar halverwege de 19de eeuw emigreren naar de Verenigde Staten en uiteindeli­jk als bankiers de hele wereld meesleuren in hun val. (11/09, Wereldbibl­iotheek)

8. Pieter Aspe: na het overlijden van zijn geliefde echtgenote en muze Bernadette heeft Pieter Aspe schoon schip gemaakt. Hij nam afscheid van vertrouwde personages als Guido Versavel en Hannelore Martens en gaat alleen verder met een tot op het bot gestripte Pieter Van In. Van In, episode 1 is het eerste deel van wat een rijtje van tien moet worden. (15/09, Aspe NV)

9. Lieve Joris: is vooral bekend als nonfictiea­uteur van onder meer Terug naar Congo of Mali Blues, maar schrijft nu over haar geboortedo­rp. In Terug naar Neerpelt beschrijft Joris hoe ze opgroeide als middelste in een gezin van negen. (15/09, Atlas Contact)

10. Elizabeth George: deze Amerikaans­e schrijfste­r levert met De straf die ze verdient alweer haar twintigste inspecteur Lynley-mysterie af. Het verhaal draait rond de diaken van het idyllische Engelse stadje Ludlow die van een ernstige misdaad wordt beschuldig­d. Zijn overlijden in de cel roept heel wat vragen op. (18/09, A.W. Bruna)

11. Rudi Vranckx: in Mijn kleine oorlog blikt de VRT-correspond­ent terug op dertig jaar oorlogsver­slaggeving. Van de val van het Oostblok tot de val van het IS-kalifaat: Rudi was erbij. Geen boek over grote conflicten, maar over hoe Vranckx zelf als kleine mens de oorlog beleeft. (27/09, Horizon)

12. Bart Moeyaert: ditmaal geen gedichten, maar nog eens een echt jeugdboek met Tegenwoord­ig heet iedereen Sorry. Bianca is een meisje met een gebruiksaa­nwijzing, vindt haar moeder. Ze is onhandelba­ar, zegt haar vader. Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt. (02/10, Querido)

13. Bavo Dhooge: na honderd boeken in het thriller- en jeugdgenre ontpopt deze Gentenaar zich tot romancier. In Sr. mijmert Dhooge junior over zijn vader die op zijn 41ste stierf. Dat zet de auteur aan om te fantaseren over de niet-geleefde helft van zijn vaders leven. (09/10, De Geus)

14. Hannelore Bedert: schuift de muziek even aan de kant voor een eerste roman. In Lam wordt de 6-jarige Lucia geconfront­eerd met de verdwijnin­g van haar moeder. Als jonge vrouw ontdekt ze haar vaders best bewaarde geheim. (11/10, Angèle)

15. John Grisham: na meer dan dertig romans heeft John Grisham eigenlijk niets meer te bewijzen. Hij zette zo goed als eigenhandi­g het rechtbankt­hrillergen­re in de markt en blijft met elk nieuw boek strijden tégen het onrecht en vóór die mensen die er helemaal alleen voor staan en dreigen te verzuipen in het moeras dat de samenlevin­g voor hen is geworden. In De afrekening staat het hele stadje Clanton in Mississipp­i verstomd wanneer de plaatselij­ke patriarch en oorlogshel­d Pete Banning op een dag de lokale methodisti­sche kerk binnenstap­t en er de dominee in koelen bloede neerschiet. Zijn enige commentaar achteraf: “Ik heb niets te vertellen”. (23/10, A.W.

Bruna)

16. Paolo Giordano: wist met zijn debuut De eenzaamhei­d van de priemgetal­len duizenden lezers buiten Italië te boeien. In De hemel verslinden voert hij vier personages op over een periode van twintig jaar. Plaats van de misdaad: het zinderende Italiaanse platteland. (november, De Bezige Bij)

17. Michael Connelly: heel wat recensente­n noemen Michael Connelly al jaren steevast de beste contempora­ine auteur van politierom­ans ter wereld. Zijn favoriete detective, de even rechtgeaar­de als onverzette­lijke Hieronymus ‘Harry’ Bosch is dan ook een geweldig personage dat de tand des tijds moeiteloos heeft weten te doorstaan. In Twee soorten waarheid belandt de politievet­eraan via de moord op een jonge apotheker in de wereld van het medicijnen­misbruik. Ondertusse­n worstelt hij met zijn geweten. Heeft hij destijds een man onterecht als verdachte van een moord achter de tralies doen belanden? Ook voor Bosch blijkt de waarheid meerdere gedaanten aan te nemen. (november, De Boekerij)

18. Saskia De Coster: schrijft met Nachtouder­s een roman over niet-traditione­el ouderschap. De twee moeders van het jongetje Saul gaan zijn biologisch­e vader opzoeken in Canada. Een van de moeders worstelt met hoe ze zich moet verhouden tot haar “bloedeigen, niet bloedeigen” zoon. (08/11, Das Mag)

19. Lynn Van Royen: de actrice uit Beau Séjour die binnenkort ook te zien is in de Europese serie The Team, lanceerde eind vorig jaar een hashtag omtrent de negativite­it in de sociale media. In het boek #kleingeluk­ske toont Van Royen hoe geluk in een klein hoekje zit. Met eigen tekeningen. (november, Van Halewyck)

20. Ilja Leonard Pfeijffer: de Nederlands­e auteur, die al jaren in Genua woont, reist door het continent in Grand Hotel Europa. Zelf omschrijft Pfeijffer zijn boek als “een buitengewo­on hilarische maar tevens diep ernstige roman over massatoeri­sme en de ondergang van Europa”. (december, De Arbeidersp­ers)

 ?? FOTO LDS FOTO JONAS LAMPENS FOTO BRECHT VAN MAELE FOTO INGE KINNET FOTO BELGA ?? Lynn Van Royen. Arnon Grunberg. Hannelore Bedert. Pieter Aspe. Saskia De Coster.
FOTO LDS FOTO JONAS LAMPENS FOTO BRECHT VAN MAELE FOTO INGE KINNET FOTO BELGA Lynn Van Royen. Arnon Grunberg. Hannelore Bedert. Pieter Aspe. Saskia De Coster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium