Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De conditie is weg, op deze manier heeft het weinig zin”

Kevin De Jonghe (26) weet na veel blessurele­ed nog niet of hij zondag aan de start komt

- KAREL LEMMENS

In Merksem vindt zondag de Schaal Sels plaats. Of ook Kevin De Jonghe aan de start komt, is nog een groot vraagteken. Hij werd geselectee­rd door zijn ploeg, maar voelt zich na zes weken aan de kant te hebben gestaan nog niet klaar om een wedstrijd uit te rijden.

“Vanaf april ben ik op de sukkel met een vervelende en vooral pijnlijke blessure aan mijn achillespe­es”, zucht de 26-jarige renner van Tarteletto-Isorex. “Ik heb toen meteen twee weken rust genomen. Daarna ben ik op het gemak herbegonne­n, maar iedere keer dat ik ging trainen, was dat met heel veel pijn. Het kon zo echt niet verder. Ik ben toen naar de specialist geweest die me drie weken complete rust voorschree­f. De laatste weken van juli heb ik de draad weer opgenomen, maar omdat ik zo lang van de fiets gebleven was, kreeg ik te maken met een blessure aan het zitvlak. Dat heeft opnieuw tijd gekost, maar uiteindeli­jk is ook dat euvel opgelost en kon ik weer beginnen te trainen. Voorbije dinsdag hernam ik na zes weken zonder competitie in Zottegem. Aan mijn achillespe­es ondervond ik geen hinder meer, maar het vlotte van geen kanten. Na 62 kilometer ben ik uit koers gestapt. Ook voorbije donderdag in Erpe-Mere haalde ik het einde niet. Na zo’n lange onderbreki­ng kom ik gewoon ritme tekort. Op training kan ik vier à vijf uur met een gemiddelde van 32 km per uur rijden, maar dat stelt niet veel voor als je start in een regionale wedstrijd waar er gevlamd wordt van begin tot einde. Mijn basiscondi­tie is gewoon niet goed genoeg. Ik mis intensitei­t.”

Trainen achter de brommer

Daarom stelt de renner uit Schelle zich luidop de vraag of het wel zinvol is om op dit moment wedstrijde­n te rijden. “Ik denk dat het meer aangewezen is om voorlopig nog harder te trainen en bijvoorbee­ld meer achter de brommer te fietsen om snelheid in de benen te krijgen. Mentaal is het moeilijk te verteren dat je nu na een uur wedstrijd niet meer verder kunt. Bovendien bewijs ik mijn ploeg daar geen dienst mee. Let wel, ik heb er alle begrip voor dat de ploegleidi­ng me graag weer in competitie wil zien. Ik heb dit seizoen inderdaad nog geen prestaties neergezet. Maar op deze manier is het gewoon onmogelijk om tot prestaties te komen. De ploeg zal tot eind oktober actief zijn en rijdt begin oktober nog de Ronde van Iran en daarna de Ronde van China. Laat me eerst mijn niveau opkrikken en dan kan ik binnen enkele weken de ploeg nog wel van dienst zijn. Ik hoop dat ik die kans krijg. Al hangt dat uiteraard van de ploeg af. Zij moet beslissen of ik in Merksem aan de start kom of niet.”

Zondag 26 augustus: Schaal Sels. Start om 12.30 uur op de Bredabaan in Merksem voor een afstand van 187 km (14 x 13,3 km). Aankomst op de Bredabaan.

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Kevin De Jonghe heeft pas recent de competitie hervat. “Maar in de twee koersen dat ik reed, heb ik twee keer moeten opgeven. Het vlotte van geen kanten.”
FOTO GOYVAERTS Kevin De Jonghe heeft pas recent de competitie hervat. “Maar in de twee koersen dat ik reed, heb ik twee keer moeten opgeven. Het vlotte van geen kanten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium