Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tieners één dag baas in fort

Fort Fiësta: death ride, paintball of gewoon chillen op laatste woensdag van vakantie

- ERIK VANDEWALLE www.fortfiesta.be

Fort Fiësta geeft tieners tussen 12 en 16 jaar woensdag 29 augustus de kans om een hele dag het fort in Stabroek te veroveren. Er ligt een aanbod van ruim twintig avontuurli­jke, sportieve en creatieve opdrachten op hen te wachten in Stafort.

De jeugdconsu­lenten van Stabroek, Kapellen, het polderdist­rict en district Ekeren slaan de handen in elkaar. Samen met Stafort bieden ze een nieuw tienerfest­ival aan met een erg spectacula­ir programma.

“De voorbije jaren konden de tieners hun zomervakan­tie afsluiten met tienerfest­ival T-Day”, zegt Lies Verheyen, jeugdconsu­lent van Kapellen. “Dit jaar staat er geen T-Day op het programma. Dat vinden we jammer, want voor die doelgroep is het aanbod al niet ruim. De collega’s van de andere gemeentes en districten dachten er hetzelfde over. Daarom besloten we om samen een nieuw tienerfest­ival in het leven te roepen.”

Haar collega’s Kathleen Simons (Stabroek), Marlies Gabriëls (polderdist­rict) en Simon Van Hoofstad (Ekeren) beamen. “Jongeren tussen 12 en 16 zijn een moeilijke doelgroep”, zegt Kathleen Simons. “Het is daarom te gek dat elke gemeente of district zelf iets op poten zet. Je kan de ervaring en de krachten beter bundelen. Tieners aanspreken is geen eenvoudige klus. Het kan al vallen met een in hun ogen foute naamkeuze. We hebben dan ook lang gebrainsto­rmd om een goeie titel te vinden: Fort Fiësta.”

Marlies Gabriëls: “De titel verwijst voor sommigen naar het bekende autootje. We kregen van Ford dan ook de toestemmin­g om die naam te gebruiken. Maar ‘Fort’ verwijst voor ons naar het fort van Stabroek. Stafort is immers de locatie voor dit evenement. ‘Fiësta’ is natuurlijk Spaans voor feest. En dat is precies wat het moet worden.”

Workshops

Enkele van de spectacula­ire zaken die er woensdag te doen zijn: death ride, klimmen, laser, paintball, bumper ball en free running. Maar de jeugdconsu­lenten benadrukke­n dat er ook plaats is voor creativite­it. Zo zijn er workshops airbrush of juwelen maken. Ook wie gewoon wat wil chillen, krijgt een plekje.

“Een eerste keer iets organisere­n is altijd afwachten”, zegt Lies Verheyen. “Daarom gaan we in onze evaluatie in de eerste plaats niet kijken naar het aantal aanwezige tieners, maar naar de sfeer en hoe ze Fort Fiesta ervaren. Er zijn al ruim tweehonder­d inschrijvi­ngen. En die zijn netjes verdeeld tussen de verschille­nde districten en gemeentes.” Jongeren uit de organisere­nde gemeentes en districten betalen in voorverkoo­p 5 euro, aan de kassa 15 euro. Deelnemers van elders mogen meedoen voor 15 euro in voorverkoo­p en 20 euro aan de kassa.

Marlies Gabriëls Jeugdconsu­lent “De titel verwijst voor sommigen naar het bekende autootje. We kregen van Ford toestemmin­g om die naam te gebruiken.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Kathleen Simons, Marlies Gabriëls, Simon Van Hoofstat, Tom Callens van Stafort en Lies Verheyen werken aan een spetterend­e eerste editie van Fort Fiësta.
FOTO ERIK VANDEWALLE Kathleen Simons, Marlies Gabriëls, Simon Van Hoofstat, Tom Callens van Stafort en Lies Verheyen werken aan een spetterend­e eerste editie van Fort Fiësta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium