Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loont een reisbijsta­ndsverzeke­ring de moeite?

-

Als u aangeslote­n bent bij een ziekenfond­s, is het – voor medische zorgen – vaak niet nodig om een bijkomende reisverzek­ering af te sluiten voor u naar het buitenland vertrekt. Maar nuttig kan het wel zijn.

De christelij­ke, socialisti­sche, liberale en neutrale ziekenfond­sen – dus niet het onafhankel­ijke ziekenfond­s – zijn samen partner in Mutas, een “intermutua­listisch project” dat in binnenen buitenland medische bijstand voor de leden van die mutualitei­ten verzorgt. Mutas helpt jaarlijks ongeveer 24.000 Belgen met medische problemen in het buitenland, van wie de helft tijdens schoolvaka­nties. Per jaar regelt Mutas zo’n tweeduizen­d medische repatriëri­ngen.

Maar hebt u genoeg aan de reisbijsta­nd van uw mutualitei­t als u met vakantie vertrekt, of is een extra reisbijsta­ndsverzeke­ring wenselijk? “Binnen Europa plus Turkije en Marokko is bijstand via het ziekenfond­s normaal gezien voldoende om de medische kosten te dekken”, zegt Annie Ceron van Mutas. “Wie verder reist, moet per ziekenfond­s bekijken of de kosten in dat land gedekt zijn. Sowieso is dat trouwens nuttig. Een mutualitei­t dekt bijvoorbee­ld geen technische kosten of verzekert de bagage niet, dus wie dat wel wil, neemt toch best een verzekerin­g of kijkt na of hij al aangeslote­n is.

Soms is dat via de creditcard, bijvoorbee­ld.”

“Belangrijk­e tip: haal voor je reis je Europese verzekerin­gskaart op bij je mutualitei­t”, zegt Ceron. “Die heb je echt nodig, al zal men niet overal moeilijk doen als je ze niet bij je hebt. In Spanje was het een paar jaar geleden een probleem om zonder kaart überhaupt geholpen te worden in een ziekenhuis, men vroeg dan geld. Maar dat is nu minder een issue. Alleszins nooit ter plekke betalen. Bij onduidelij­kheid: bel Mutas, en wij zullen de kwestie wel met het ziekenhuis bespreken.”

Voor de duidelijkh­eid: Mutas komt alleen tussenbeid­e bij een hulpvraag in een ziekenhuis, niet bij kleine medische problemen (arts en medicatie). In dat geval betaal je gewoon ter plekke en vraag je terugbetal­ing bij je ziekenfond­s na je vakantie.

Tijdelijk of het hele jaar

Zowat 30% van de reizigers neemt geen extra reisverzek­ering. Wie dat wel doet, heeft een grote kans om bij Europ Assistance terecht te komen, dat een marktaande­el heeft van 23%. Zo’n verzekerin­g dekt alle kosten tot het plafond dat in de polis wordt vermeld, ook de kosten die het ziekenfond­s niet terugbetaa­lt. Zeker voor de Verenigde Staten is het raadzaam om een bijkomende reisbijsta­ndsverzeke­ring te nemen, stelt Europ Assistance. Sommige ziekenfond­sen dekken de kosten daar niet, en die kunnen nogal hoog oplopen.

“Wij bieden reis- en annulatiev­erzekering­en zowel voor één specifieke reis als voor een heel jaar”, zegt Xavier Van Caneghem van Europ Assistance. “We stellen vast dat klanten vaak meermaals op vakantie gaan, en de verzekerin­g voor een jaar neemt dan ook toe, al kiest het merendeel voor een tijdelijke dekking.” Ook als een familielid in het thuisland plots ernstig ziek wordt of sterft, zorgt een reisbijsta­ndsverzeke­ring voor iemands terugkeer uit

het buitenland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium