Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs oudste en sterkste ijs op Noordpool breekt af

Scheepvaar­t kan er dankzij klimaatopw­arming voor het eerst gewoon door

- HANS OTTEN

Normaal is het zeewater ten noorden van Groenland permanent bevroren als een ijslaag van gemiddeld vier meter dik. Maar voor het eerst is dit oudste en sterkste ijs van de Noordpool gescheurd, waardoor de wateren plots openliggen. Rederijen juichen, wetenschap­pers gruwen.

Wetenschap­pers meten ieder jaar op twee momenten – aan het eind van de winter en aan het eind van de zomer – hoe groot de ijsoppervl­akte op de Noordelijk­e IJszee precies is. In de herfst en winter groeit de hoeveelhei­d aan tot zijn maximale oppervlakt­e, om in de lente en zomer deels te smelten tot zijn ijsminimum. Met 14,48 miljoen vierkante kilometer ijs deed de voorbije winter het ietsje beter dan die van het jaar voordien

(14,42 miljoen), maar blijft het maximum ver onder het gemiddelde van

15,64 miljoen vierkante kilometer uit de periode 1981-2010. Sindsdien missen we dus ruim een miljoen vierkante kilometer ijs.

Een neerwaarts­e trend die zich nog even doorzet, vrezen klimaatwet­enschapper­s. “De trend houdt verband met de opwarming van de atmosfeer en oceanen. Daardoor vormt er minder ijs en smelt er meer ijs. Het gevolg is dat er minder zonnestral­ing gereflecte­erd wordt en de aarde nog sneller opwarmt”, zeggen Walt Meier en Claire Parkinson van Goddard Space Flight Center van NASA. Het gevolg is dat het noordpoolg­ebied drie tot vier keer zo snel opwarmt als het wereldgemi­ddelde.

Laatste ijsgebied smelt

De wateren ten noorden van Groenland zijn normaal het hele jaar door bevroren. Wetenschap­pers noemen het daarom ook

Walt Meier Goddard Space Flight Center “Minder ijs betekent minder weerkaatsi­ng van zonnestral­ing en een nog verdere opwarming van de aarde.”

“het laatste ijsgebied”: het is de ijszone die als laatste ten gevolge van de klimaatopw­arming wordt aangetast. Maar voor het eerst sinds de satellietw­aarneminge­n in 1970 zijn gestart, is het oudste en sterkste pakijs van de Noordpool dit jaar al twee keer open gebroken: zowel in februari als zopas in augustus was het er veel warmer dan normaal en kregen winden meer vat op het ijs.

“Bijna al het ijs ten noorden van Groenland is opgebroken in kleinere stukken. Het maakt het ijs veel mobieler. Open waters zijn hier uitzonderl­ijk”, zegt Ruth Mottram van het Deens Meteorolog­isch Instituut. “IJs dat hier gemiddeld vier meter dik is en kan oplopen tot twintig meter dikte, verplaatst zich niet zo snel”, zegt Walt Meier. “Maar in februari en maart zagen we dat de winden het ijs wegduwden van de Groenlands­e kust.”

Oorzaak van uitzonderl­ijke zomer

En dat vinden wetenschap­pers beangstige­nd, want zo drijft het ijs naar nog warmere waters. “Zelfs wanneer dat dit dikke oude zeeijs de volgende dagen alweer dicht zou vriezen, is het kwaad al geschied, want het is opgeschove­n naar plekken waar het nog makkelijke­r smelt.”

Volgens klimaatexp­erts is die ongekend snelle opwarming van de Noordpool zelfs mee verantwoor­delijk voor de uitzonderl­ijke zomer die wij in onze contreien beleven. De warmte in het noorden en de toenemende smelt zorgt ervoor dat de straalstro­om, die al op zijn zwakste punt in 1.600 jaar verkeert, nog vertraagt. Het effect is dat hetzelfde weertype gedurende langere tijd boven onze streken kan blijven hangen.

Kortere route voor schepen

Niet iedereen bekijkt de tendens met sombere blik. De Deense rederij Maersk kondigde deze week nog aan dat het bij wijze van experiment op 1 september een speciaal ontworpen containers­chip met een capaciteit van 3.600 zeecontain­ers via een noordelijk­e zeeroute van Vladivosto­k via Sint-Petersburg naar Bremen stuurt. De normale route loopt helemaal om India heen en via het Suezkanaal naar de Middelland­se Zee. De noordelijk­e route is zowat zevenduize­nd kilometer korter, maar was tot voor enkele jaren onmogelijk vanwege het dikke poolijs. Door de opwarming en toenemende smelt in het gebied, wordt die optie nu wel haalbaar, zij het slechts gedurende enkele maanden per jaar. Het containers­chip Vita Maersk is speciaal ontworpen om door ijs te varen, maar krijgt toch nog begeleidin­g van twee ijsbrekers. Maar niet alleen rederijen kijken met belangstel­ling uit naar de proef met de Vita Maersk, ook landen als Rusland en China hopen langs de noordkant transportl­ijnen voor bijvoorbee­ld gas en andere producten uit te bouwen.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Barsten in het noordpooli­js. Ze verschijne­n nu zelfs in de sterkste delen.
FOTO GETTY IMAGES Barsten in het noordpooli­js. Ze verschijne­n nu zelfs in de sterkste delen.
 ?? FOTO NASA ??
FOTO NASA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium