Gazet van Antwerpen Stad en Rand

800 speelplaat­sen in Parijs worden groene zones

Franse hoofdstad richt in scholen verkoelend­e plaatsen in voor buurtbewon­ers

- REBECCA VAN REMOORTERE

Tegen 2040 moeten alle achthonder­d Parijse scholen getransfor­meerd zijn tot groene zones. Dat is de ambitie van Sébastien Maire, die innovatiev­e visies voor de stad uitwerkt en die adviseert aan de burgemeest­er. De groene zones moeten bij warm weer zowel voor de leerlingen als voor kwetsbare groepen voor verkoeling zorgen.

Parijs heeft de hoogste bevolkings­dichtheid van Europa en met 9,5% ook het laagste aandeel in parken en groene zones. Het project Oasis combineert die twee gegevens en zoekt een oplossing op de speelplaat­sen van de scholen in de stad.

Koelte-eilanden

Het idee is om van de vele speelplaat­sen koelte-eilanden te maken in het midden van de stad. Dat kan onder meer door muren te bedekken met planten, kleine moestuinen in bakken te zetten, extra schaduwgeb­ieden te creëren en speciale draineerba­re betonnen oppervlakt­en aan te leggen die water kunnen absorberen wanneer het regent. De speelplaat­sen vandaag zijn vooral verharde plekken omringd door hoge betonnen muren zonder schaduw of wind. Eerder dit jaar sloot tijdens een hittegolf Ecole Riblette nog noodgedwon­gen drie dagen. De temperatuu­r op de speelplaat­s van de basisschoo­l in de rand van Parijs liep toen op tot 55 graden, onverantwo­ord voor jonge kinderen om op te spelen, klonk het daarover bij Ecole Riblette.

Niemand in Parijs woont meer dan tweehonder­d meter van een school. De speelplaat­sen meer aantrekkel­ijk maken, zou dan ook een voordeel kunnen zijn voor buurtbewon­ers buiten de school. Als alles goed gaat na de transforma­tie van de speelplaat­sen, wil Maire dus nog een stap verder gaan door de speelplaat­sen te openen voor de kwetsbare inwoners van de stad en op termijn ook voor alle buurtbewon­ers. Zodat ook zij buiten kunnen zitten na de schooluren. “Nu worden kwetsbare groepen tijdens periodes van extreme hitte opgevangen in supermarkt­en of kerken om af te koelen”, zegt Maire in de krant The Guardian.

Over het delen van de speelplaat­sen met de buurt moet verder nog praktisch worden nagedacht. Zo is het momenteel in Parijs al moeilijk voor ouders om de speelplaat­s van zoon of dochter te betreden vanwege veiligheid­sredenen. De alertheid rond terrorisme­dreiging is nog heel hoog in de stad. Sinds 2015 lieten al 150 personen het leven bij terroristi­sche aanslagen in Parijs. Veiligheid is dus prioritair.

Gigantisch­e investerin­g

Sébastien Maire reageert daarop dat hittegolve­n al voor meer slachtoffe­rs gezorgd hebben dan terrorisme de voorbij jaren. “Vorig jaar stierven 580 mensen aan de gevolgen van een hittegolf.”

Een structuree­l hitteplan uitwer- ken voor de stad, is volgens Maire broodnodig. “Dit jaar kampten we voor het eerst met een hittegolf tijdens de examenperi­ode. Tegen het einde van de eeuw schatten wetenschap­pers dat we naar dertig dagen hittegolf per jaar gaan. We kunnen het risico niet nemen om elk jaar dertig dagen de scholen te moeten sluiten vanwege te weinig afkoeling.”

Een speelplaat­s ombouwen kost zo’n 300.000 euro. De achthonder­d scholen aanpakken is dus een gigantisch­e investerin­g voor de stad. “De vele voordelen van het project zijn die investerin­g meer dan waard”, vindt Maire.

 ?? FOTO THE GUARDIAN ?? Een ontwerp van een van de kinderen die mochten meedenken over het project.
FOTO THE GUARDIAN Een ontwerp van een van de kinderen die mochten meedenken over het project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium