Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat ongeluk heeft mijn leven op zijn kop gezet. Maar ik heb het overwonnen.”

- BRITT PEETERS

Tien jaar geleden raakte Dana Wouters (34) betrokken bij een tragisch ongeval: ze kwam met haar benen onder de banden van een vrachtwage­n terecht terwijl ze achteraan op een brommer zat. Haar rechterbee­n werd geamputeer­d. Haar toenmalige vriendin, die de brommer bestuurde, verloor haar linkerbeen. Met een prothese leren leven was zwaar, maar Dana wilde vanaf dag één optimistis­ch blijven. “Ik leef nog, daar moet ik van profiteren.”

Ze was op weg naar haar eerste praktijkle­s om te leren autorijden. Annelotte, haar toenmalige vriendin, zou haar snel afzetten met de brommer. Op de Groenendaa­llaan in Merksem sloeg het noodlot genadeloos toe. Dana Wouters was op 2 juni 2008 24 jaar oud toen haar leven voorgoed veranderde. “Op het kruispunt met de Bredabaan draaide die vrachtwage­n naar rechts. We hadden allebei groen licht. Hij had ons niet gezien”, vertelt Dana.

“De oplegger kwam steeds dichterbij. We probeerden nog naar achteren te gaan, maar we voelden ons haast bevroren.”

In een fractie van een seconde kwamen de benen van Dana en Annelotte onder de zware banden van de vrachtwage­n terecht.“Ik zag mijn benen, en keek letterlijk op het bot. Het zag er verschrikk­elijk uit. Ik probeerde me op mijn buik te rollen om mezelf recht te duwen, maar dat lukte niet.

Het leek wel een eeuwigheid tot de hulpdienst­en er waren, maar in realiteit was dat een kwartier. Dan heb ik mezelf laten gaan. Ik werd wakker op de intensieve zorgen.”

Verwerking­sproces Dana’s rechterbee­n kon niet gered worden en werd geamputeer­d. Annelotte onderging hetzelfde lot: zij verloor haar linkerbeen. “Na het ontwaken vroeg de dokter of ik me iets kon herinneren. Ik wist alles nog. Toen hij vertelde dat ze mijn rechterbee­n hadden geamputeer­d, vroeg ik meteen naar mijn linkerbeen. En of ik ooit nog kon stappen, en kon autorijden.

Die periode dat ik in het ziekenhuis­bed lag, pakte ik alles nogal licht op. Ik onderdrukt­e mijn emoties, denk ik.”

Maar Dana werd echt met de neus op de feiten gedrukt, toen ze drie weken later voor het eerst terug stappen leerde zetten.

“Ik moest oefenen tussen twee baren. Plots gleed ik met mijn rechterhan­d weg. Ik probeerde me te herpakken met mijn been, en kwam zo met mijn oksel hard op de bar terecht.

Pas toen voelde ik echt dat ik iets kwijt was. Dat had ik in het ziekenhuis­bed nog niet gevoeld. Die avond heb ik veel gehuild. Dat moment had echt een zware impact op mij.”

Een groot deel van hun revalidati­eproces in het Middelheim­ziekenhuis, spendeerde­n Dana en Annelotte samen. Ze vonden steun bij elkaar, maar hun relatie liep uiteindeli­jk al snel op de klippen.

“Iedereen dacht dat Annelotte en ik dichter naar elkaar zouden toegroeien door het ongeval. Maar dat was allesbehal­ve het geval. We gingen totaal anders met ons nieuw leven om.

Ik wilde continu mijn verhaal doen, dat was een deel van mijn verwerking­sproces. Voor Annelotte lag dat heel anders, zij was helemaal ingetogen, en dat was haar goed recht. Maar zo groeiden we uit elkaar.

Jarenlang hadden Annelotte en ik een slecht contact. Maar ondertusse­n gaat het veel beter. We kunnen opnieuw met elkaar praten. Op een slechte dag bel ik naar Annelotte. Zij begrijpt hoe ik mij voel, bijvoorbee­ld bij fantoompij­nen.”

“I’m sorry”

De Portugese vrachtwage­nchauffeur die de twee vrouwen in zijn dode hoek niet zag, was zelf amper 23 jaar oud.

“Ik heb nooit wrok gevoeld. Die man heeft dit ook niet gewild. Hij was zelf ook erg in shock. In de rechtszaal zijn we hem tegengekom­en. ‘I’m sorry’ was het enige dat hij kon uitbrengen.”

Of Dana een goede dag heeft, voelt ze ’s ochtends aan de manier waarop haar prothese zit. “Maar als het pijn doet, verbijt ik dat. Het leren stappen in het begin was heel moeilijk, maar ondertusse­n is het een deel van mijn leven geworden. Een gepaste job heb ik helaas nog niet gevonden. Zowel lang zitten, als lang rechtstaan zijn pijnlijk voor mij. Daar een balans in vinden, is niet evident.”

Haar optimisme en levensvreu­gde is Dana niet verloren. Ze gaat jaarlijks op reis, en vertoeft ook vaak op festivals. Maar haar kijk op het leven is wel realistisc­her. “Een levensgeni­eter ben ik altijd geweest, dat heeft niemand van mij afgenomen. Maar nu sta ik vaker stil bij kleine dingen.

Ik heb geluk gehad, dat besef ik heel goed. Maar daarom wil ik ook zo veel mogelijk doén. Ik neem daarom maar al te vaak te veel hooi op mijn vork.”

Oogkleppen

Of Dana zich vandaag nog iets aantrekt van de starende blikken die ze af en toe krijgt op straat? “Helemaal niet. Ik vergeet soms zelf dat ik een prothese heb. Maar als ik dan mensen zie kijken tijdens de zomer, of wanneer ik op de grond zit en moet rechtkomen, ja, dan weet ik het weer. Maar ik sta er niet meer bij stil. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik terug ging zwemmen. Ik was zo bang om rond te lopen in bikini. Maar ik heb gewoon de knop omgedraaid, en oogkleppen opgezet. En dat doe ik nu nog steeds.

Het leven is te kort om mij daarover zorgen te maken. Een partner heb ik momenteel niet. Daar ben ik ook niet per se naar op zoek. Ik denk dat mijn beperking wel een grote impact zou hebben op een relatie, misschien dat ik daarom wel terughoude­nder ben.

Ik heb een verschrikk­elijk zwaar ongeval meegemaakt, en het heeft mijn leven op zijn kop gezet. Maar ik heb het overwonnen. Ik leef nog, en daar moet ik van profiteren.”

Dana Wouters Slachtoffe­r ongeval “Die oplegger kwam steeds dichterbij. We voelden ons haast bevroren. Ik herinner me alles nog.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dana Wouters heeft haar rechterbee­n verloren bij een dodehoekon­geval, maar blijft hoopvol.
FOTO JORIS HERREGODS Dana Wouters heeft haar rechterbee­n verloren bij een dodehoekon­geval, maar blijft hoopvol.
 ?? FOTO DBA ?? Dana (rechts) samen met haar toenmalige vriendin Annelotte.
FOTO DBA Dana (rechts) samen met haar toenmalige vriendin Annelotte.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium