Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zij kunnen het bezoek vergallen

-

De homoseksue­le premier

De paus zal in Dublin Leo Varadkar (39) ontmoeten, de Ierse minister-president die openlijk homofiel is. Franciscus is nogal ambigu in zijn verhouding tot holebi’s. Hij accepteert hen “als mensen die God zo gemaakt heeft”. Het referendum over het homohuweli­jk werd door het Vaticaan tegelijker­tijd als “een nederlaag voor de mensheid” omschreven. Varadkar heeft gezegd dat hij de paus daarover zal interpelle­ren.

Het zwarte schaap

De voormalige Ierse presidente Mary McAleese spaart haar kritiek niet op de paus. Vooral het feit dat hij naar de World Meeting of Families gaat, zit haar dwars. Dat familiefee­st gesteund door het Vaticaan is sterk tegen “onnatuurli­jke” contracept­ie, abortus en erkenning van LGBTI+. McAleese is op en top katholiek, maar is door haar kritische houding een zwart schaap geworden. Begin dit jaar werd haar uitnodigin­g voor de Internatio­nale Vrouwendag op het Vaticaan door een Ierse kardinaal geschrapt. Ze diende protest in bij de paus, maar die reageert niet.

De bisschop die homo’s wil bekeren

In juni trad Michael Smith terug, maar hij is nog steeds een invloedrij­ke Ierse bisschop. Hij is een fervent tegenstand­er van de “tolerantie” tegenover holebi’s die door Franciscus gepredikt wordt. Hij steunt initiatiev­en die bekeringst­herapie voor holebi’s promoten. In publicatie­s die zijn zegen kregen, werd misbruik gekaderd als “verleiding van zwakke personen door adolescent­en”. Hij verdedigt de stelregel dat ieder die meewerkte aan de legaliseri­ng van abortus, de communie geweigerd moet worden.

De kardinaal die een schokgolf door het land joeg

Kardinaal Angelo Sodano, de deken van het Congres van Kardinalen, en in die functie vervanger van de paus, kwam de voorbije weken in opspraak. Politici getuigden openlijk hoe hij de regering probeerde te dwingen de Katholieke Kerk in beschermin­g te nemen. Zo vroeg hij een verbod op het overmaken van kerkelijke documenten bij onderzoeke­n naar misbruik. En wilde hij dat de regering het onmogelijk maakte dat slachtoffe­rs financiële compensati­e konden vragen. De paus heeft nog niet gereageerd op de getuigenis­sen.

Paus Benedictus

De voorganger­s van Franciscus werden ooit op handen gedragen, de Ieren hebben hen laten vallen als een baksteen nadat bleek dat ze niet ingrepen na de schandalen. De vroegere kardinaal Ratzinger choqueerde toen hij in volle crisis de Ieren in 2010 een brief schreef. Daarin toonde hij wel begrip voor het feit dat de gelovigen zich bedrogen voelden door de kerk, maar hij kapittelde hen door te stellen dat de securalise­ring “een gebrek aan respect voor de kerk was”. Van Franciscus verwachten de Ieren andere taal. Maar de Ierse kerk is meer Benedictus dan Franciscus. De doctrine over relatievor­men op de Ierse scholen – in 90% van de lagere scholen is de kerk de baas – is nog steeds die uit de tijd van Ratzinger. Alleen heteroseks­uele relaties zijn mogelijk. Ratzinger omschreef holebi’s als “een verontrust­end moreel en sociaal fenomeen”.

Paus Johannes Paulus II

Het succes van de reis zal afhangen van de opkomst voor de openluchtm­is. In 1979 deed de Poolse paus 1,25 miljoen gelovigen samenstrom­en. Morgen, zondag, wordt gehoopt op een half miljoen. Volgens de media dreigt de mis “gesaboteer­d” te worden. De vlotte ticketverk­oop zou te wijten zijn aan Ieren die massaal een kaartje kopen om dan uit protest weg te blijven.

 ?? FOTO AFP ?? Leo Varadkar.
FOTO AFP Leo Varadkar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium