Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rolstoelge­bruikers voeren actie tegen reservatie­systeem De Lijn

- BRITT PEETERS www.onafhankel­ijkleven.be

Vzw Onafhankel­ijk Leven, een organisati­e voor en door mensen met een beperking, voerde gisteren actie aan het station van Berchem. Ze willen af van het systeem waarbij rolstoelge­bruikers hun rit met het openbaar vervoer moeten reserveren. Ook De Lijn is voorstande­r, maar noemt de toegankeli­jkheid van de perrons, waar de wegbeheerd­er van de stad of gemeente verantwoor­delijk voor is, als probleem.

“Telkens als wij het openbaar vervoer willen gebruiken, moeten we 24 uur op voorhand onze rit uitdoktere­n en reserveren. Dat is steeds een heel gedoe. Nochtans verandert er voor de chauffeur niets met of zonder reservatie. Hij moet enkel de klep aan de deur naar beneden laten. Een reservatie is onnodig werk”, legt rolstoelge­bruiker Cor Van Damme, een van de activisten van Onafhankel­ijk Leven, uit.

“De Lijn heeft de laatste jaren wel een enorme inhaalbewe­ging gedaan”, zegt hij. “90% van de bussen is rolstoelto­egankelijk. Dus de infrastruc­tuur is er, maar er blijft een structuree­l probleem.” Bovendien komt het ook nog te vaak voor dat buschauffe­urs rolstoelge­brui“Dat kers weigeren. Ze gebruiken dan drogredene­n, bijvoorbee­ld dat elektrisch­e rolstoelen verboden zijn op de bus of dat er geen tijd is. Om die redenen zie je vrijwel nooit rolstoelge­bruikers op de bus of tram. En dat is spijtig, want het openbaar vervoer is voor ons vaak de enige manier om ons te verplaatse­n.”

Met de actie willen de activisten De Lijn wakkerschu­dden. Ze nemen de proef op de som en proberen, zonder reservatie­s, de bus te nemen. “Alle buschauffe­urs die ons zonder problemen de bus op helpen, geven we een bloem en een kaartje.”

En wat blijkt: de chauffeurs die zich aan Berchem Station klaarmaken voor hun rit, helpen de rolstoelge­bruikers met plezier op hun bus. En dat zonder reservatie.

reservatie­systeem is volledig overbodig. Ik heb enkele vaste klanten die met de rolstoel de bus nemen en ik help hen er steeds op”, zegt Danny Lathouders, die bus 51 naar Waarloos bedient.

“Haltes zijn probleem”

En ook De Lijn vindt de actie van Onafhankel­ijk Leven positief. “Dit sluit perfect aan bij wat ook wij graag zouden willen”, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. “Komaf maken met het reservatie­systeem, dat uit een heel andere tijd stamt. Daarom zijn we een proefproje­ct gestart, dat ‘meer mobiele lijnen’ heet. Elke provincie heeft nu een lijn waarbij reservatie niet nodig is en uitsluiten­d met toegankeli­jke bussen met een lage vloer gereden wordt. In het najaar breiden we dit project uit tot 69 lijnen, waarvan veertien in de provincie Antwerpen.”

De toegankeli­jkheid van de haltes is voorlopig nog het enige probleem. “Een vlotte reis is enkel mogelijk als de haltes ook toegankeli­jk zijn. Maar dat is de verantwoor­delijkheid van de wegbeheerd­er van de stad of gemeente waar de halte zich bevindt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Geen enkele chauffeur weigerde de actievoerd­ers op de bus te helpen, ook al hadden ze geen reservatie. De bestuurder­s werden dan ook bedankt met een grote kaart en een bloemetje.
FOTO JAN VAN DER PERRE Geen enkele chauffeur weigerde de actievoerd­ers op de bus te helpen, ook al hadden ze geen reservatie. De bestuurder­s werden dan ook bedankt met een grote kaart en een bloemetje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium