Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Jaap van der Wal

De Ideale Wereld volgens

- TOM VETS

De ene Nederlande­r volgt de andere op. De Ideale Wereld start op 4 september met aflevering 410 aan het elfde seizoen, maar Otto-Jan Ham geeft de fakkel door aan Jan Jaap van der Wal (38), een cabaretier met twintig jaar ervaring op het podium. Dat bewijst hij zaterdag 1 september ook nog eens in het OLT Rivierenho­f. “Een grote Hollandse mond kan bij jullie best, maar je mag niet tactloos overkomen.”

Jan Jaap van der Wal is geen nobele onbekende in Vlaanderen. De voormalige student kunstgesch­iedenis heeft sinds 2015 als cabaretier zijn pijlen vooral op Vlaanderen gericht en dook al op in diverse tvshows. Hij resideert met zijn vrouw en zoon Tove in een industriee­l appartemen­t in een voormalige suikerfabr­iek op het Zuid in Antwerpen.

Drie jaar geleden stak je voorzichti­g je teen in het Vlaamse water, nu ben je de host van je eigen tv-programma. Is de integratie een feit?

Integratie komt van twee kanten. Ik heb in elk geval flink gewerkt om te integreren. De grote vraag is nu of de kijkers dat pikken. Maar ik verwacht geen problemen. Ik kon al in de theaters de fijngevoel­igheden bespeuren. Zo weet ik dat het wat spannender gaat worden als ik over politiek begin. Niet dat jullie weglopen, maar men zit toch net een tikkeltje meer op het puntje van zijn stoel.

Ik herinner me die grap over een gesprongen waterleidi­ng in Antwerpen. Je zei toen dat Bart De Wever gelukkig was, want Antwerpen stond blank. Niet iedereen kon daarmee lachen.

Ach, de N-VA. De partij waarop iedereen stemt, alleen durven veel mensen dat niet toegeven. Daar ligt duidelijk een gevoelighe­id, maar die uitspraken gaan zeker opduiken in De Ideale Wereld. Je weet pas dat je te ver gaat, als je daadwerkel­ijk over die rode lijn stapt. Daarom tast ik keer op keer die grens af. Ik vind dat de verantwoor­delijkheid van een humorist. Op dat vlak ga ik het niet heel anders doen dan OttoJan. Ik kom niet als leek aan de start. Met de hele redactie deden we eerst een tweedaagse brainstorm in Voeren en de opbrengst testen we al weken uit. Ik heb er geen schrik voor, want praten over het nieuws doe ik graag.

Bestaat er zoiets als De Ideale Wereld in Nederland?

Er zijn wel titels in het genre zoals Zondag Met Lubach, maar dat is meer opgehangen aan de presentato­r. Het fijne aan De Ideale Wereld is dat alles mag en kan. We hebben veel vrijheid in de inhoudelij­ke invulling. Een item als Sociaal Incapabele Michiel zou in Nederland al zo raar zijn, dat we meteen de opmerking zouden krijgen om dat eruit te halen. In Nederland doet men te snel toegevinge­n. Dat was ook de reden waarom Man Bijt Hond bij ons minder leuk was. In Vlaanderen kan dat absurdisti­sche kantje wel. Misschien daarom ook dat er niet zoveel kijkers zijn, maar mij deert dat niet.

Je sprak herhaaldel­ijk je liefde voor Antwerpen uit. Is die nog steeds groot?

Nou… die eeuwige files beginnen langzaamaa­n te irriteren (lacht). Maar als ik de grens overga in Kalmthout, krijg ik nog steeds een vrolijk gevoel. De liefde is er nog. Ik heb Vlaanderen ooit een minnares genoemd, eentje waarmee mijn vrouw geen enkel probleem heeft. Iedereen is lief en aardig tegen me. Andere Nederlande­rs die hier wonen en werken zeggen dat ze niet echt integreren en dan weer teleurgest­eld huiswaarts keren. Maar dat maakte ik nog niet mee. Wellicht omdat mijn liefde voor Vlaanderen niet gespeeld is. Ik meen dat serieus.

Je noemde je in je theatersho­w een vluchtelin­g. Is er een reden waarom je naar ons land bent gevlucht?

Uiteraard, al kan niet meteen zeggen wat… (denkt na) Misschien had ik het in Nederland gewoon gezien. En dit is een ander land met dezelfde taal maar wel andere gebruiken en een andere cultuur. Dat inspireert opnieuw. Doe ik het om mezelf gelukkig te houden? Jazeker. Voor het avontuur? Ook. Ik ben nooit iemand geweest die bang was om nieuwe dingen uit te proberen.

Afgelopen zomer werd je Nederlands­e huis getroffen door een brand. Betekent dit dat je nu voltijds hier woont? Nee, ik rij nog vaak naar Nederland. Zo erg was die brand ook weer niet. Maar het komende jaar ben ik wel minstens vier dagen per week in België. Antwerpen is onze uitvalsbas­is. De impact op ons gezin is groot. Maar ons zoontje is nog jong en dan kan dat nog allemaal. Mocht dit doorgaan en het blijft leuk, dan moeten we de keuze maken waar hij naar school gaat. Die keuze spookt al door mijn hoofd. En het zou zomaar kunnen dat hij naar een Antwerpse school gaat.

In Nederland heeft iedereen een mening over elkaar. Is terugkeren naar je land een opgave als je lang in het zachte Vlaanderen hebt vertoefd?

Nou, het is geen opgave, maar ik heb met die meningendi­arree wel steeds een haatliefde­verhouding gehad. Vlamingen zijn rustiger en genuanceer­der. Ik heb het idee dat jullie elkaar wat meer gunnen. Komt er kritiek op mijn presentati­e van De Ideale Wereld? Zeker wel. Maar ik verwacht niet dat mensen met hooivorken boos voor mijn deur staan. In Nederland kan men je na één aflevering al de grond inboren. De commentare­n zijn onverbloem­d en scherp in taalgebrui­k. Op de duur heb je daar weer even genoeg van.

Je maakt carrière in Vlaanderen. Philippe Geubels oogst succes in Nederland. Worden de banden tussen Vlaanderen en Nederland dankzij komieken aangehaald?

Zeker niet bewust. Sowieso waren er al een pak Vlamingen die naam maakten met cabaret in Nederland. Wim Helsen ging Philippe vooraf en in een verder verleden was er Urbanus. Vanuit Nederland zijn er ook cabaretier­s die af en toe eens in Vlaanderen optraden. Een keertje Antwerpen of Gent, maar ik had vrij snel door dat je echt iets over hier moet maken, anders ben je een passant en zijn mensen je even snel vergeten. Philippe is in Nederland net dat wat Nederlande­rs verwachten van een Vlaming. Zelf heb ik me wat aangepast voor de Vlaming.

Omdat je als Nederlande­r moet vechten tegen vooroordel­en?

Kijk, die grote mond is een van de redenen dat ik hier nu zit. Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Maar ik had snel door hóé je dat hier moet aanpakken. Een grote mond kan best, maar je mag in Vlaanderen niet tactloos overkomen. Daarom doe ik in mijn Vlaamse shows en op jullie zenders mijn best om de Vlaming niet tegen de schenen te stampen, zonder dat ik mezelf censuur opleg. Zo wil ik jullie harten veroveren. Ik herinner me nog hoe mijn eerste Vlaamse voorstelli­ng werd gerecensee­rd in een krant. De ondertoon was dat het allemaal wat harder had gemogen. Ik heb die journalist­e opgebeld, maar wat bleek: ze was een Hollandse. Zij dacht dat ik in Vlaanderen hetzelfde als in Nederland ging doen. Niet dus, want dat is net de reden waarom het bij jullie zo goed lukt. Het is makkelijk om in dezelfde val te trappen als anderen en gewoon dezelfde show te brengen. Maar dan ben ik weer de Hollander met de grote bek. Of ik dezelfde toon ga aanslaan in De Ideale Wereld? Een iets hardere grap kan best. Soms slaan we een harde toon aan tegen politici die dingen niet waarmaken of corrupt zijn. Maar je moet ook de mooie dingen laten zien.

Merk je ook dat er in Vlaanderen een ander soort humor werkt?

Jullie zijn niet zo’n fan zijn van cynisme. Als je donkere uitspraken doet, trekt het Vlaamse publiek dat niet. Met zoiets krijg ik de lachers niet op mijn hand. Daartegeno­ver staat dat jullie de ironie hoog in het vaandel dragen. Jullie doen ook makkelijke­r over bepaalde woorden. Als ik in Nederland ‘mongool’ gebruik, heeft dat al snel een racistisch­e of beledigend­e ondertoon. Terwijl ik daarmee niet refereer naar iemand met het syndroom van Down. Ik heb daar in Nederland grote problemen mee gehad, terwijl ik mongool alleen had gezegd als aanduiding voor iemand die er een raar gedachtego­ed op nahield en bizarre uitspraken deed.

De cabarettra­ditie is in Nederland uitgebreid­er dan in Vlaanderen. Was dat ook een voordeel?

Ja, maar dat niet alleen. Ik zit reeds twintig jaar in dit wereldje. Dit is echt een vak waarin ervaring belangrijk is. Toen ik in Nederland begon met comedy en voorstelli­ngen maken, was het nog niet zo uitgepuurd zoals nu het geval is. Er was nog geregeld trial-and-error. Qua vormgeving ziet stand-upcomedy er ongeveer bij iedereen hetzelfde uit, maar zo simpel is het niet.

“Humor zit vaak in het misverstan­d. Jullie politici zijn daar erg ervaren in.” “In Nederlands­e theaters moet ik mijn koffie zelf betalen. Zelfs al ben ik de artiest die er die avond gaat optreden.” “Ik hou nog steeds van Antwerpen, maar de irritatie over de files op de Ring begint langzaam toe te nemen.”

Het is meer dan een gek mannetje met een microfoon.

Wat heeft optreden in Vlaanderen meer dan Nederland?

Je krijgt in Nederland de mooiste zalen om in op te treden, maar meer dan de zaal en een kleedkamer zit er niet in. Wil je eten? Dan moet je elders maar iets zoeken. Een koffie? Geen probleem, maar die mag je zelf betalen. Zelfs al ben je de vedette die er die avond gaat optreden. Dat maakte ik vaak mee. In Vlaanderen omarmt men je, en heeft men lekker gekookt. Ik mag mee aanschuive­n aan tafel voor een warme maaltijd en men is royaal met drank. Allemaal gratis! Voor jullie is dat misschien normaal, maar als gast in jullie land doet me dat echt veel. Het maakt zo’n optreden nog wat leuker.

Ooit zei je dat je naar Afrikaanse politiek moest kijken om iets van Belgische politiek te snappen. Heb je ondertusse­n al door hoe het werkt bij ons?

Ja, omdat ik altijd kijk naar Villa Politica.

Ik volg al die debatten om alles te begrijpen. Die uitspraak ging trouwens over de Brusselse regering, want dat is nog eens een geval apart. Maar sowieso heb ik al gemerkt dat het op sommige momenten totaal onhandig is om diverse regeringen te hebben. Dan beslist een minister uit de Vlaamse regering iets, maar zijn collega met dezelfde bevoegdhei­d uit de federale regering zegt net het tegenoverg­estelde. Toch? Maar voor mij hoeft er niks aan te veranderen. Dit is een zeer dankbare constellat­ie om humor over te maken. Humor zit vaak in het misverstan­d en daarin zijn jullie politici zeer ervaren. (lacht)

Zijn er dingen in Vlaanderen die je na twee jaar nog altijd niet snapt?

Het omfloerste, het onduidelij­ke in zeggen en handelen. Ik blijf me erover op een leuke manier verbazen. Ik merkte al snel dat jullie in een gesprek antwoorden geven die zo rond de pot draaien dat je nog alle kanten op kunt. Jullie antwoorden bieden legio mogelijkhe­den. Wij Nederlande­rs komen in een discussie meteen to the point. Zeker over humor moet je niet een hele dag vergaderen. Dat heb ik duidelijk op de redactie van De Ideale Wereld gesteld. We trekken de Nederlands­e lijn en zien waar we uitkomen. Ik wil duidelijkh­eid en geen energie kwijtraken in vaagheden.

Kan je begrijpen dat wij raar kijken naar zo’n zwartepiet­endiscussi­e in Nederland?

Ja, maar nu noem je iets dat in Nederland wel héél slecht gemanaged is. Iedereen die dacht dat het zijn verantwoor­delijkheid niet was, trok er zijn handen van af. Dan komt het weer in die heftige arena van meningen terecht en worden er kostbare potjes gebroken. Jullie hebben dat thema in Vlaanderen beter aangepakt. Een collegakom­iek zei onlangs als grap dat de zwartepiet­endiscussi­e voortaan de nieuwe traditie zal worden, ter vervanging van het Sinterklaa­sfeest. En het is al een traditie, want elk jaar weet je dat die discussie in november losbarst.

Je komt op televisie, maar sta je als comedian niet het liefst op de planken?

Nee, ik ben iemand die altijd verschille­nde dingen wilt uitprobere­n. Ik zou echt ongelukkig worden als ik elk jaar een show maak en keer op keer hetzelfde rijtje van de grote theaters afloop. Voor mij zou er al snel sleur opduiken. Ik weet dat ik daarmee een andere visie heb dan enkele grote gevestigde waarden in Nederland zoals Youp van ’t Hek. Die lijkt wel een eeuwige tournee bezig en heeft elk jaar een nieuwe show. Maar dat is het liefste wat hij doet. Ik wil elke dag iets anders maken. Met De Ideale Wereld begin ik twee keer per week vanaf een wit blad. En dat geeft mij energie.

 ??  ??
 ?? FOTO SOFIE SILBERMANN ?? Vanaf 4 september is Jan Jaap van der Wal de opvolger van OttoJan Ham als presentato­r van De Ideale Wereld.
FOTO SOFIE SILBERMANN Vanaf 4 september is Jan Jaap van der Wal de opvolger van OttoJan Ham als presentato­r van De Ideale Wereld.
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Jan Jaap van der Wal: “Komt er kritiek op mijn presentati­e van De Ideale Wereld? Zeker wel. Maar ik verwacht niet dat mensen met hooivorken boos voor mijn deur staan. In Nederland kan men je na één aflevering al de grond inboren.”
FOTO FRANK BAHNMULLER Jan Jaap van der Wal: “Komt er kritiek op mijn presentati­e van De Ideale Wereld? Zeker wel. Maar ik verwacht niet dat mensen met hooivorken boos voor mijn deur staan. In Nederland kan men je na één aflevering al de grond inboren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium