Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topmodelle­n op dedpllanke­n

- ILSE DEWEVER

Exact drie jaar na de première van Het Hamiltonco­mplex maakt de Gentse regisseur Lies Pauwels een nieuwe voorstelli­ng bij hetpaleis. Deze keer niet in het gezelschap van dertien meisjes van 13 jaar, maar in dat van zeven jongeren met een psychische kwetsbaarh­eid. Ook van de partij: drie topmodelle­n – Delfine Bafort, Kim Peers en AnneLaure Vandeputte – en één priester.

Wie ooit Lies Pauwels’ eerdere grote zaalvoorst­elling bij hetpaleis zag, zal niet licht de kracht vergeten die sprak uit het tonen van broosheid. Het aankaarten van tienerzwan­gerschappe­n of misbruik bij jongeren, we zien er pakweg Engelse theatermak­ers niet vlug aan beginnen. Net als Het

Hamiltonco­mplex lijkt ook Truth or Dare …, voor jongeren vanaf 15 jaar, straks een gevoelige snaar te raken.

“In het verlengde van Het Hamiltonco­mplex wilde ik mij buigen over een wereld in veranderin­g”, vertelt Lies Pauwels. “Ik wilde de kwetsbaarh­eid van zo’n kenterend universum tonen, en kwetsbare jongeren vond ik een goede metafoor in de context van een maatschapp­ij die er ons voor behoedt ons sterke pantser af te werpen. Door bij het stuk ook een priester te betrekken wordt de vraag gesteld waar we anno 2018 staan qua zingeving? We leven in een wereld waarin alles lijkt te kunnen.” Theater maken met kinderen of jongeren is geen sinecure. Net als voor Het Hamiltonco­mplex trok Lies een maand de tijd uit voor audities. “Om deze cast te vinden lan- ceerde ik een oproep naar diverse jeugdinste­llingen. Uit de audities is een groep van zeven jongeren voortgevlo­eid tussen 18 en 20 jaar, de jongste is 16. Aanvankeli­jk had ik gedacht met jongere mensen te kunnen werken, maar dat bleek te zwaar. De priester, Rémy Jacobs, toerde eerder zelf door Nederland met een voorstelli­ng over de katholieke kerk. Van de drie modellen kende ik via hun acteerwerk Anne-Laure Vandeputte en Delfine Bafort. Zij hebben me Kim Peers getipt.” Aan de grondslag van de voorstelli­ngen van Lies Pauwels ligt geen vaste theatertek­st. “Ja, er zijn vooraf teksten”, vertelt de regisseur, “En er is ook materiaal, zoals foto’s of muziek, maar de productie krijgt pas vorm tijdens de repetities. Intussen zijn we al een jaar lang regelmatig aan het repeteren. Er wordt ook vaak gewoon met elkaar gepraat. Over van alles en nog wat. Zo wordt er gaandeweg meer en meer geïmprovis­eerd.”

Abnormalit­eit

Over de inhoud van Truth or Dare wil Lies Pauwels niet te veel kwijt. “Er is geen rechtlijni­g verhaal dat de toeschouwe­r van A naar B brengt, maar wel een reeks opties die ontstaat uit de wrijving van drie bijzondere werelden. De wereld van de psychiatri­e stelt ons de vraag wat we normaal vinden en hoe we omgaan met zogenaamde ‘abnormalit­eit’. Bij de wereld van de mode kan men zich afvragen wat er achter die façade van glitter en glamour schuilt. En wat met de kerk? Ze verliest steeds meer baan als moreel kompas voor de samenlevin­g.” Een prijs voor de toeschouwe­r die meteen de volledige titel van de nieuwe voorstelli­ng van Lies Pauwels kan onthouden. Die luidt: Truth or Dare, Britney or Goofey, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar.

“In de titel schuilt de gelaagdhei­d die we met de voorstelli­ng beogen. Ik wou een titel die geen en-enverhaal, maar een of-ofverhaal brengt. We switchen rap vandaag de dag, en dat op alle niveaus. We weigeren te kiezen, en willen alles tegelijk.”

“We switchen rap vandaag de dag, en dat op alle niveaus. We weigeren te kiezen, en willen alles tegelijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Regisseur Lies Pauwels.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Regisseur Lies Pauwels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium