Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strikte plaatjeske­uzes

Alleen dj’s gespeciali­seerd in jaren negentig achter draaitafel

-

STRICTLY 90IES ZAT 25/08 | FELIX PAKHUIS | 23U - 6U | WWW.FACEBOOK.COM/STRICTLY90­IES

Vanavond wordt het Felix Pakhuis op zijn kop gezet met r&b en hiphop van onder andere Snoop Dogg en Dr. Dre. Op Strictly 90ies worden de jaren negentig nog eens bovengehaa­ld. En niet alleen dat, want zoals de naam al zegt: voor het vaste kennerspub­liek is er geen ruimte voor iets anders. “Als we een plaatje uit 2001 opzetten, krijgen we achteraf een opmerking.”

Hoofdorgan­isator Herman Poupaert (50) is de man achter bar Café au Lait in het centrum van Antwerpen en heeft nog wat andere projecten in het uitgaansle­ven. Ook met Strictly 90ies heeft hij al heel wat ervaring. “De eerste editie hielden we in december 2013. Sindsdien vindt het vier keer per jaar plaats. Door de jaren heen hebben we enkele honderden trouwe fans opgebouwd.” Eerst vonden de feestjes plaats in de feestzaal Publik, maar sinds die dicht is vond Herman een nieuwe locatie in een

feestzaal van het historisch­e Felix Pakhuis. Een gebouw dicht bij het Eilandje dat vanaf 1858 diende als opslagruim­te voor bulkgoeder­en. “Het geeft een andere feeling, maar in se draait het altijd maar om een ding. De muziek.”

Budget voor dj’s

Er is vanavond wel wat aankleding in de feestzaal, met bijvoorbee­ld schermen die videoclips van de jaren negentig afspelen. “Maar daarin overdrijve­n we niet”, gaat Herman verder. Het budget wordt vrijgehoud­en voor de dj’s. “We betalen hen iets extra omdat ze specifiek gespeciali­seerd zijn in de nineties en opzoekwerk hebben gedaan. Het moet absoluut muziek zijn die van het jaar 1990 tot en met 1999 is uitgekomen. We hebben al samengewer­kt met dj’s die zeggen dat ze het gewoon waren schijven uit de nineties te draaien, maar dan toch een plaatje van 2001 opzetten. Achteraf krijgen we dan opmerkinge­n van ons publiek.”

Daarom werkt Herman samen met twee dj’s die al jaren ingewerkt zijn, dj Hich en dj G-spot. “Het is niet gemakkelij­k zonder research”, geeft dj G-spot toe, of Gerd Maerten (36). “Dj Hich en ik hebben Wikipedia afgespeurd om een database te maken van liedjes die binnen de juiste jaren vallen.” Maar voor sfeer zorgt het wel, zegt Gerd. “Er komen liefhebber­s die de jaren negentig heel bewust hebben meegemaakt, maar ook jongere b-boys die de muziek goed kennen. Chapeau aan hun ouders, ze zijn goed opgevoed”, zegt Gerd lachend. “Soms ontstaat er een dancebattl­e, al mikken we daar niet op.” Welke hiphop en r&b krijgt het publiek vanavond te horen? “Namen zoals Biggie Smalls, Tupac of Snoop Dogg komen erg vaak terug. In het begin draaien we iets commerciël­ere deuntjes. Aan het einde draaien we kennersmuz­iek, zoals Coolio.”

De derde en laatste dj is MvCloud. Laten we hopen dat hij ook research gedaan heeft.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Herman Poupaert en Gerd Maerten organisere­n Strictly 90ies in het Felix Pakhuis.
FOTO WIM HENDRIX Herman Poupaert en Gerd Maerten organisere­n Strictly 90ies in het Felix Pakhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium