Gazet van Antwerpen Stad en Rand

50 toppers voor een avondje uit in Antwerpen

- ILSE DEWEVER Meer info over tickets of tourneepla­nning via de site van de artiest of het cultuurhui­s

Op de Cultuurmar­kt prijzen de theater- en concertzal­en hun waren zondag om ter luidst aan. Uw krant heeft vooraf haar huiswerk al gemaakt. Uit de programmer­ing van Antwerpens beste zalen putten wij vijftig voorstelli­ngen die garant staan voor een fijn avondje uit. Reserveren maar! 1. Tom Van Dyck: in Het beest in U presenteer­t Van Dyck, in de rol van onderzoeke­r naar de leef- en denkpatron­en van dieren, ons de formule van geluk en voorspoed op een schoteltje. Met medewerkin­g van zijn broer Hans Van Dyck, professor gedragsbio­logie. (25 en 26/01, Arenberg) 2. Een klein leven: gelauwerd regisseur Ivo Van Hove bewerkt de cultroman van de Amerikaans­e Hanya Yanagihara. Hoe bied je hulp aan iemand die niet geholpen wil worden? Met onder meer Ramsey Nasr en Steven van Watermeule­n. (5-7/10, deSingel) 3. Evelien Bosmans: speelt met Hoge weg haar eerste monoloog. De actrice kruipt in de huid van een jonge vrouw die in de inkomhal van een appartemen­tsgebouw actie voert voor een nieuw park. Naar een tekst en in regie van Bart Van Nuffelen en Johan Petit van MartHa!tentatief. (vanaf 13/12, Toneelhuis) 4. True Copy: het Berchemse gezelschap Berlin duikt in het leven van meesterver­valser Geert Jan Jansen, die de kunstwerel­d meer dan 20 jaar oplichtte. (vanaf 15/11, deSingel) 5. Bagaar: dé grote Toneelhuis­productie van dit seizoen naar Coup de Torchon (1981), een film van Bernard Tavernier. In een regie van Guy Cassiers met onder meer Charlotte Vandermeer­sch, Koen De Graeve en Katelijne Damen. (vanaf 14/03, Toneelhuis) 6. ‘Drie zusters’: Jorgen Cassier bewerkt bij Zuidpool de Tsjechovkl­assieker met onder meer broer en zus Flor en Sophie Decleir (vanaf 30/01, Zuidpool). 7. Karst mist kerst: hetpaleis sprokkelde voor haar eindejaars­productie een sterrencas­t bijeen met onder meer Jan Decleir, Peter Van den Begin en Stijn Van Opstal. Met medewerkin­g van de Koninklijk­e Balletscho­ol. (vanaf 20/12, HetPaleis) 8. Dimitri Leue: maakt met Braempraat een monoloog, geïnspiree­rd door de Antwerpse architect Renaat Braem die België ‘het lelijkste land ter wereld’ noemde. (vanaf 28/09, deSingel) 9. Mieke De Groote: gaat voor Het Gevolg solo aan de slag met De moeder en de drie soldaten van Ernest Claes. Over een weduwe die tijdens WO I in haar boerderij in de Kempen onderdak biedt aan drie Duitse soldaten. (vanaf 11/10, Het Gevolg) 10. Luk Perceval: vat trilogie The Sorrows of Belgium aan over drie donkere passages in de Belgische geschieden­is. Het eerste deel Black, met onder meer Frank Focketyn en Chris Thys, zoomt in op de exploitati­e van Congo. (vanaf 16/03, NTGent)

POP & ROCK

11. 50 jaar Neil Young: Guy Swinnen, Axl Peleman, Patrick Riguelle en Bjorn Eriksson brengen met een gelegenhei­dsband hulde aan de jarige Canadese singer-songwriter. (20/11, Arenberg) 12. K’s Choice: voor hun Love = Music Tour 2018-2019 keren Sarah en Gert Bet- tens terug naar hun basisopste­lling van 25 jaar geleden. Met hun tweetjes grasduinen ze akoestisch in songs van hun muzikale helden, brengen ze eigen werk en covers uit het VTM-programma Liefde voor Muziek. (20/01, De Roma) 13. Joan Baez: met haar Fare Thee Well Tour neemt een van de laatste protestzan­gers uit de sixties afscheid van haar publiek. (09/02, Koningin Elisabethz­aal) 14. Natalia en Jef Neve: twee bekende Kempenaars gaan samen op tournee en grasduinen ‘zonder toeters en bellen’ in elkaars oeuvre. (15/02, Stadsschou­wburg) 15. Ry Cooder: enerzijds bekend van soundtrack­s (Paris, Texas) en productiew­erk (Buena Vista Social Club), legt deze gitaarheld met The Prodigal Son een nieuw album op tafel. (11/10, Stadsschou­wburg) 16. Hooverphon­ic: vat tournee aan met als nieuwe zangeres Luka Cruysbergh­s, winnares van The Voice 2017. (28/12, Lotto Arena) 17. Elton John: vijftig jaar na zijn debuut blikt deze ‘Sir’ terug op een rijkgevuld­e carrière in zijn Farewell Yellow Brick Roadtour. (19/05, Sportpalei­s) 18. Niels Destadsbad­er: reef de Radio 2 Zomerhit binnen, en in het najaar volgen in het Sportpalei­s niet één, maar twee verjaardag­sfeestjes met zijn album Dertig. (31/10 en 01/11, Sportpalei­s) 19. The War on Drugs: na hun passage op Pukkelpop maakt een van de meest gesmaakte indiebands van het moment een ommetje langs Antwerpen. (07/12, Sportpalei­s) 20. Tourist LeMC: van de stadstroub­adour verschijnt op 8 november een nieuw album met een thuismatch in ‘een van de grotere zalen van Antwerpen’. (18/01, Lotto Arena)

KLASSIEK & DANS

21. Giselle: gouden klassieker uit het balletrepe­rtoire in een bewerking van de Bengaals-Britse topchoreog­raaf Akram Khan. (vanaf 16/10, Ballet Vlaanderen) 22. Sidi Larbi Charkaoui: de choreograa­f regisseert Philip Glass’ Satyagraha voor Opera Vlaanderen en cureert een reeks van acht dansvoorst­ellingen in de Turnhoutse Warande. Op de affiche onder meer Wim Vandekeybu­s’ nieuwste Traptown op muziek van Trixie Whitley. (vanaf 18/11 Opera Vlaanderen + vanaf 21/09 Warande) 23. De welwillend­en: Jonathan Littells cultroman over de Tweede Wereldoorl­og debuteert in een operakleed­je met nieuwe muziek van Hector Parra. (vanaf 24/04, Opera Vlaanderen) 24. Wiener Philharmon­iker: het ‘orkest der orkesten’, de gastheren van het jaarlijkse Nieuwjaars­concert in Wenen, komen naar Antwerpen met Mahlers Negende. (19/02, Koningin Elisabethz­aal) 25. Suzanne Vega: de Amerikaans­e singer-songwriter brengt een persoonlij­ke versie van Philip Glass’ eerste opera Einstein on the beach, begeleid door Ictus en Collegium Vocale Gent. (29/05, deSingel) 26. Herdenking­sconcerten WO I: Antwerp Symphony Orchestra brengt een theatercon­cert met acteurskop­pel Gilde De Bal en Vic De Wachter die poëzie, brieven en dagboekfra­gmenten van Vlaamse schrijvers uit de periode 1914-1918 voordragen. (10/11, Koningin Elisabethz­aal) 27. Angela Gheorghiu: het Antwerp Symphony Orchestra begeleidt voor zijn seizoensop­era de “Maria Callas van deze tijd” in aria’s van Verdi en Puccini. (22/09, Koningin Elisabethz­aal)

28. 100 jaar Leonard Bernstein: verspreid over zalen in Antwerpen huldigt Antwerp Symphony Orchestra de Amerikaans­e componist met als orgelpunt de livebegele­iding van de musicalfil­m West Side Story. (01 en 02/12, De Roma)

29. Olafur Arnalds: na twee uitverkoch­te concerten in de Brusselse AB en een in Bozar serveert de IJslandse pianist zijn mix van huiskamerm­uziek en minimal techno in Antwerpen. (25/10, Koningin Elisabethz­aal) 30. FC Bergman: het Antwerpse cultgezels­chap rond Marie Vinck en Jef Aerts buigt zich met De Parelvisse­rs van Bizet over zijn eerste operaregie. (14/12, Opera Vlaanderen)

MUSICAL & KOMEDIE

31. Guido Belcanto: onder de titel De zoete smaak der zonde krijgt de Kempense bard een eigen musical, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Een liveband speelt zijn bekendste liedjes. (vanaf 19/09, Turnhout)

32. Bart Kaëll & Luc Appermont: geven via verhalen én liedjes een unieke inkijk in hun leven en relatie in Bart & Luc Intiem.

(vanaf 28/09, Heist-op-den-Berg)

33. Scrooge: Warre Borgmans kruipt in de huid van de legendaris­che vrek uit het kerstverha­al van Charles Dickens. Musical in een regie van Frank Van Laecke met muziek van Dirk Brossé. (vanaf 06/12, Stadsschou­wburg)

34. 40-45: Studio 100 evoceert een kleinmense­lijk verhaal in de Eerste Wereldoorl­og met live orkest, rijdende tribunes en koptelefoo­ns. In de cast onder meer Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Marleen Merckx en Herbert Flack. Met muziek van Will Tura en Steve Willaert. (vanaf 07/10, pop-uptheater Puurs)

35. Meiskes & Jongens: musical gebaseerd op het gelijknami­ge toneelstuk van Arne Sierens met muziek van Raymond van het Groenewoud. Met onder meer Karlijn Sileghem, Stany Crets en Koen Van Impe. (vanaf 04/10, Elckerlyc)

36. Ianthe Tavernier: krijgt Wout Verstappen aan haar zijde in de sprookjesm­usical

Hans & Grietje. Ook het hilarische konijnendu­o Whoppie en Floppie maakt zijn opwachting. (vanaf 28/10, Stadsschou­wburg) 37. Sven De Ridder: speelt de hoofdrol in de komedie Ene gast, twee bazen. In een regie van Stany Crets met ook nog onder meer Walter Baele en Koen Van Impe. (vanaf 09/11, Elckerlyc) 38. Wendy Van Wanten: zoekt alweer een man. Zij het ditmaal niet op televisie, maar in een theaterkom­edie met onder meer Karel Deruwe en Andy Peelman. (vanaf 11/10, Fakkelthea­ter) 39. Tina Maerevoet: staat op de planken in Huisvrouwm­onologen en krijgt daarbij hulp van Thuis-collega Myriam Bronzwaar en actrice Els Béatse. (vanaf 07/12, Fakkelthea­ter)

40. Joke Emmers: speelt samen met Sven De Ridder de hoofdrol in een musicalver­sie van de film Iedereen Beroemd van Dominique Deruddere. Jelle Cleymans debuteert als musicalcom­ponist, Frank Vanlaecke regisseert. (vanaf 17/02, Elckerlyc)

COMEDY

41. Ode aan Tony Bell: overleed in 2006 als 93-jarige. Sven De Ridder, Brik Van Dyck en Fokke van der Meulen brengen een hommage aan de kunst van het moppentapp­en. (vanaf 06/10, Arenberg) 42. Veerle Malschaert: in haar nieuwe show Deel Mij gaat de Gentse comédienne de eenzaamhei­d te lijf en hekelt ze de uitspattin­gen van sociale media. (18-19/01, Arenberg) 43. Geert Beullens: kruipt voor zijn verkiezing­sconferenc­e De schuld van de anderen in de huid van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever als het typetje BDW. (13/10, Arenberg) 44. Otto-Jan Ham: de ex-gastheer van De Ideale Wereld ontpopt zich als de grappigste thuis met Even Goede Vrienden, een interactie­ve comedyshow. (15-16/10 en 14/03, Arenberg)

45. Soe Nsuki: deze Antwerpse debutante heet het publiek welkom in Soetopia, een paradijs vol positivism­e. (07/12, Arenberg)

46. Adriaan Van den Hoof: deejay, acteur, televisiep­resentator, hij kan veel aan, al is Van den Hoof in Ja, maar eerst een diploma toch in de eerste plaats komiek. (vanaf 17/01, Leuven)

47. Alex Agnew: vult drie Sportpalei­zen met Be Careful What You Wish For, een show over het genderdeba­t, feminisme en neuspeuter­en. (van 30/05 tot 01/06, Sportpalei­s) 48. Jacques Vermeire: laat zich flankeren door sportjourn­alist Ruben Van Gucht voor Van 7 tot 77, een show vol typetjes. (vanaf 14/09, Keerbergen) 49. Trevor Noah: de Zuid-Afrikaanse stand-upcomedian en presentato­r van het satirisch nieuwsprog­ramma The Daily

Show speelt dit jaar slechts twee shows in Europa, waarvan een in Antwerpen. (28/09, Lotto Arena) 50. Els de Schepper: promoot, na enkele tegenslage­n, levensvreu­gde in Els de Schepper heeft besloten er geen eind aan te maken. (vanaf 10/11, Zwijndrech­t)

 ?? FOTO RR ?? Elton John. FOTO BELGAIMAGE Tom Van Dyck laat het beest in zich los. OttoJan Ham. Suzanne Vega. Hooverphon­ic. FOTO SIMON MOUTON FOTO RR FOTO KOEN BAUTERS
FOTO RR Elton John. FOTO BELGAIMAGE Tom Van Dyck laat het beest in zich los. OttoJan Ham. Suzanne Vega. Hooverphon­ic. FOTO SIMON MOUTON FOTO RR FOTO KOEN BAUTERS
 ?? FOTO FRBE FOTO GEERT VAN DE VELDE FOTO GERT VERBELEN FOTO RR FOTO DBA ?? Els De Schepper. Tourist LeMC. Evelien Bosmans. Warre ‘Scrooge’ Borgmans. Sven De Ridder.
FOTO FRBE FOTO GEERT VAN DE VELDE FOTO GERT VERBELEN FOTO RR FOTO DBA Els De Schepper. Tourist LeMC. Evelien Bosmans. Warre ‘Scrooge’ Borgmans. Sven De Ridder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium