Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Vandoorne snel weg moet bij McLaren

- GERT VERMERSCH

Slecht management, slechte auto, verziekte sfeer: om zijn F1-carrière opnieuw te lanceren doet Stoffel Vandoorne er beter aan zo snel mogelijk te vertrekken bij McLaren. Maar een nieuw zitje in de koninginne­nklasse van de autosport vinden ligt niet voor de hand.

Een voorzitter die een grote bek opzet, maar voor het overige niet weet hoe hij zijn troepen moet motiveren. Duistere geldschiet­ers uit het Midden-Oosten en Oekraïne, die achter de schermen het reilen en zeilen van het team bepalen. Een sportief directeur die niets in de pap te brokken heeft als het gaat om welke spelers in actie treden, maar wel vaststelt dat zijn dochter met een van zijn atleten een relatie heeft. Het scenario voor de nieuwe film van FC De Kampioenen? Niet, dus. Het is helaas de realiteit bij het F1-team van McLaren. Een samenvatti­ng van hoe het de afgelopen maanden serieus is fout gelopen bij de eens zo glorieuze Britse renstal.

Slecht management

Amerikaan Zak Brown vervult bij McLaren met verve de rol van Balthasar Boma. De marketeer weet alles en iedereen onder tafel

te praten, maar de Chief Executive van McLaren kan sinds zijn aantreden in de winter van 2016 nog geen echte resultaten voorleggen. Zelfs in het aspect waar hij zijn carrière mee heeft uitgebouwd – het vinden van geldschiet­ers – heeft Brown de afgelopen maanden niet veel bewezen: het is bij McLaren nog altijd wachten op een nieuwe titelspons­or.

Het hoeft dan ook niet te verwondere­n dat het enkele weken geleden serieus is beginnen te rommelen in Woking. In de Britse media vonden enkele leden van de technische staf een uitstekend­e uitlaatkle­p om lucht te geven aan hun grieven. Zak Brown wist zijn vel te redden met het ontslag van racedirect­eur Eric Boullier, maar diens vervanger Gil de Ferran lijkt niet meteen van het kaliber om de McLarentro­epen opnieuw te motiveren.

Slechte auto

Dat de McLaren van 2018 een miskleun van een auto is, helpt uiteraard niet. Vorig jaar probeerden Brown en Boullier – met succes – de oorzaak van het falen bij motorlever­ancier Honda te leggen, maar nu McLaren met een Renaultkra­chtbron werd uitgerust, zakt het team helemaal door het ijs. Met dezelfde motor die achterin een Red Bull-bolide races weet te winnen, raakt McLaren immers niet verder dan wat achterhoed­egevechten. Een ander symptoom van de bedenkelij­ke technische capaciteit­en van het huidige McLaren is dat het zich nu al wekenlang buigt over de falende wagen waarmee Stoffel Vandoorne enkele races aan de slag moest. Dat chassis is ondertusse­n in quarantain­e geplaatst, maar de oorzaak van het euvel is nog altijd niet gevonden. Ook de aerodynami­sche tekortkomi­ngen waarmee de auto al sinds het begin van het seizoen kampt, zijn nog altijd niet opgelost en lijken ook nooit te zullen worden weggewerkt. Dat laat het ergste vrezen voor de wagen voor 2019, want er is allicht een wonder nodig om de huidige technische staf een competitie­ve auto te laten ontwerpen.

Verziekte sfeer

Bovenstaan­de pijnpunten vallen met de nodige ingrepen – lees: enkele sleutelpos­ities door nieuwe mensen laten invullen – nog relatief snel op te lossen, maar moeilijker wordt het om de verziekte sfeer uit het team te krijgen. De verantwoor­delijke voor die malaise? Er wordt met nogal wat vingers richting Fernando Alonso gewezen. De Spanjaard mag gedurende zijn zeventien jaar in de F1 dan wel een van de beste rijders van het pak geweest zijn, bij elk team waar hij zijn tenten opsloeg, eiste hij dat het enkel en alleen om hem draaide. Zak Brown – onder de indruk van de marketingw­aarde van de Spanjaard – legde zijn goudhaantj­e ook niets in de weg. Monaco links laten liggen en de Indy 500 rijden? Doe maar. Naast de F1 ook voor Toyota in Le Mans aan de slag gaan? Ga je gang. Alonso die bij een grand prix alle exemplaren van een nieuwe voorvleuge­l opeist en geen exemplaar aan Vandoorne gunt? Geen probleem. En het is niet omdat Alonso eind dit jaar (voorlopig?) een punt achter zijn F1-carrière zet, dat die situatie snel zal worden opgeklaard. Want reken er maar op dat Alonso er nog zal voor zorgen dat zijn vervanger/landgenoot Carlos Sainz bij McLaren de prioriteit krijgt. En Zak Brown, die in 2019 met Alonso in de 500 mijl van Indianapol­is aan de slag wil, zal dat allicht ook wel weer toelaten.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium