Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietspaden klaar voor nieuw schooljaar

Directie Sint-Ludgardis vraagt ook autorijden­de ouders beter op te letten

- FOTO JAA JAN AUMAN

De gemeente Schoten heeft fietspaden laten aanleggen in de Sint-Maria-ten-Boslei. Zo kunnen de 660 leerlingen van de Sint-Ludgardiss­chool straks veiliger aan hun dag beginnen.

Sint-Ludgardis is de dichtst bevolkte basisschoo­l van Schoten. Het overgrote deel van de kinderen wordt er met de auto gebracht en afgehaald. “Daar zijn we zelf niet zo gelukkig mee. Zeker niet gezien het gevaar dat de kinderen in het verleden liepen door roekeloos gedrag van sommige ouders. De onduidelij­ke verkeerssi­tuatie in de schoolstra­at hielp ook al niet”, vertelt directrice Anouck Verstraete­n.

Het probleem sleepte vele jaren aan. School en gemeente gingen in overleg en dat leidde vorig jaar al tot een immens zebrapad ter hoogte van de poort. Een duidelijk signaal dat hier niet langer geparkeerd en zelfs niet stilgestaa­n mocht worden met de wagen. Het is ook al even gedaan met de beruchte lange afhaalrije­n met auto’s langs beide zijden van de Sint-Maria-ten-Boslei. Even stilstaan om zoon- of- dochterlie­f af te zetten of op te pikken mag nog wel tussen Kunstlei en de schoolpoor­t, maar alleen nog langs de zijde van de poort. Aan de overzijde mag niemand meer staan, ook niet tussen de bomen.

Waterdoorl­atend

“De aanleg van de fietspaden aan beide kanten van de Sint-Maria-ten-Boslei in de zachte berm van de straat, tussen de bomenrij en woningen, is een volgende stap om de kinderen veiliger met de fiets naar school te laten komen”, zegt schepen van Mobiliteit Erik Block (CD&V). “Die moeten ervoor zorgen dat de fietsers zich niet langer mengen in het drukke autoverkee­r op de rijweg, tussen Kunstlei en Zilverstra­at.” “Omdat het in een groene berm is en omdat het om een tijdelijke maatregel gaat, werden de fietspaden aangelegd in een waterdoorl­atende mengeling van dolomiet, zand en cement. Nu is het te hopen dat ook de ouders die hun kinderen met de wagen naar school brengen hun bijdrage leveren tot meer veiligheid. De school zelf zal alleszins alles doen om deze veiligheid te vrijwaren.”

Geen schoolstra­at

De gemeente investeerd­e 36.000 euro in het verkeersve­iliger maken van de Sint-Maria-ten-Boslei, maar het wordt geen officiële schoolstra­at. “Het afsluiten van de straat op momenten dat de school begint en eindigt, zou te veel verkeer afleiden naar de omliggende straten en daar hinder veroorzake­n, wees onderzoek uit”, aldus Erik Block. “We bekijken nog wel of het opportuun is om de Kunstlei af te sluiten tussen Dennenlei en Sint-Maria-ten-Boslei. We kunnen ook het parkeren in de Dennenlei misschien nog beter organisere­n en ook daar haaks parkeren tussen de bomen onmogelijk maken. Een parkeerstr­ook langs de rijweg van de Dennenlei, tussen de Kapellei en het kruispunt Zilverstra­at, versmalt ook de straat zelf, waardoor de snelheid in de straat zal vermindere­n.”

Om autobestuu­rders aan de Sint-Ludgardiss­chool en aan alle andere lagere scholen in Schoten nog meer attent te maken op het feit dat ze een schoolomge­ving naderen, plaatst de gemeente ook opvallende octopuspal­en.

 ??  ?? Schepen Erik Block, directeur Anouck Verstraete­n, mobiliteit­sambtenaar Erika Baluwé en adjunct-directeur Liane Adriaensen op het immense zebrapad voor de schoolpoor­t.
Schepen Erik Block, directeur Anouck Verstraete­n, mobiliteit­sambtenaar Erika Baluwé en adjunct-directeur Liane Adriaensen op het immense zebrapad voor de schoolpoor­t.
 ?? FOTO JAA ?? De nieuwe fietspaden en octopuspaa­l zijn al klaar voor het nieuwe schooljaar.
FOTO JAA De nieuwe fietspaden en octopuspaa­l zijn al klaar voor het nieuwe schooljaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium