Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetbal of scouts? Stuur uw kinderen eens op filosofiek­amp

Op filosofeer­kamp met kinderen van 9 tot 12 jaar

- JAN AUMAN

Zijn dromen echt? Weet een goudvis dat hij zwemt? Wanneer mag je liegen? Rond deze en andere vragen dachten meisjes en jongens van 9 tot 12 jaar een hele week na in Wijnegem. Een filosofeer­kamp voor kinderen. Het is eens wat anders dan voetballen, paardrijde­n of dansen. “Ik heb helemaal geen hoofdpijn. Integendee­l. Nadenken is leuk”, vertelt Sien Van de Velde (9), de jongste ‘filosofe’, achteraf.

“Ik heb een missie”, vertelt Katrin Laureyssen­s (42) van De Denkkarava­an, zelf moeder van drie. “Ik zet de kinderen aan het denken, maar vertrek vanuit hun eigen leefwereld en verwonderi­ng. Filosofere­n klinkt zwaarder dan het is. Wees gerust; Aristotele­s, Socrates, noch Nietzsche komen aan bod in mijn workshops.” Soms volstaat een eenvoudige prikkel om de hersencell­en in beweging en de tongen los te krijgen. Katrin Laureyssen­s: “Ik leg bijvoorbee­ld al eens een paperclip in het midden en vraag vervolgens waarvoor dat ding gebruikt kan worden. Bij de jongste kinderen passeren dan soms wel zeventig toepassing­en de revue. Hoe ouder de deelnemers, hoe meer ze slechts met nog maar één antwoord voor de dag komen: een paperclip dient om papier bijeen te houden. Ik probeer hen dan te doen inzien dat je niet altijd voor het meest verwachte, logische antwoord hoeft te kiezen. Het is een attitude, een vaardighei­d, die we jammer genoeg meestal verliezen met opgroeien.”

Met de hulp van fotokaarte­n, vragen en creatieve opdrachten zette Katrin de voorbije week weer een tiental kinderen aan het denken. Sien Van de Velde (9) uit Wijnegem wist niet goed waar ze aan begon, maar weet intussen wat filosofere­n is. Ze vindt het zelfs leuk. “Nadenken over vragen waarop het antwoord niet eenvoudig is”, geeft ze haar eigen rake definitie. “Wat was er eerst: de kip of het ei? Ik weet het ook niet hoor, maar vond het wel plezant om de verschille­nde mogelijkhe­den te overlopen met de andere kinderen.” “Deze week heb ik gewerkt rond drie thema’s: de waarheid, geluk en winnen of verliezen”, vertelt Katrin. “Bij dat laatste thema ben ik vertrokken van een hele reeks winnaars: de Amerikaans­e president Donald Trump, de Rode Duivels, een medaillewi­nnaar op de Paralympis­che Spekorte len,… Maar wie was nu eigenlijk de grootste winnaar van allemaal en waarom?”

Actieve burgers

Maar er is meer. “Door te luisteren en praten met elkaar, voelen kinderen hoe het is om samen te leven. Ze horen en respectere­n verschille­nde meningen, nemen verantwoor­delijkheid voor wat wordt gezegd en dat maakt van hen actieve burgers”, aldus Katrin. “En filosofere­n geeft kinderen ook gewoon een goed gevoel. Om vragen te stellen, verwonderd en nieuwsgier­ig te zijn. Hun zelfvertro­uwen groeit doordat er geluisterd wordt naar hun inbreng.”

Tot slot: Katrin leert kinderen hoe ze denken, niet wat ze moeten denken. “Iets van een andere kant bekijken, daar worden ze vanzelf grote denkers van”, aldus de kampleidst­er. “Ik zou dan ook heel graag zien dat ook scholen een beroep op De Denkkarava­an zouden doen. Natuurlijk voert iedere juf of meester wel een kringgespr­ek. Maar filosofere­n gaat toch nog een stapje verder. Dat vergt een aantal technieken en specifieke aanpak. Ik ben er zeker van dat veel leerlingen en leerkracht­en baat zouden hebben bij een uurtje filosofere­n per maand, ter afwisselin­g van de gewone lessen. Waarom hiervoor geen plaats maken in het leerplan?”

Deze week is er nog een filosofeer­kamp in Borgerhout (’t Werkhuys). www.denkkarava­an.be

Katrin Laureyssen­s De Denkkarava­an “Ik zet de kinderen aan het denken, maar vertrek vanuit hun eigen leefwereld en verwonderi­ng.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAA ?? De jonge deelnemers aan het filosofiek­amp maakten filosofeer­bomen tijdens de sessies.
FOTO JAA De jonge deelnemers aan het filosofiek­amp maakten filosofeer­bomen tijdens de sessies.
 ??  ??
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium