Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Conflict Gedempte Zuiderdokk­en zit muurvast

Verregaand­e aanpassing­en kunnen klagende buurtbewon­ers niet overtuigen

- SACHA VAN WIELE

Ondanks verregaand­e aanpassing­en door het stadsbestu­ur aan de plannen voor de Gedempte Zuiderdokk­en, blijven de omwonenden het been stijf houden. Daardoor zit het juridisch dispuut tussen stad en enkele buurtbewon­ers muurvast. Zolang er geen verzoening komt, is het wachten op de definitiev­e uitspraak over de aanleg van de ondergrond­se parking. Dat kan nog een jaar op zich laten wachten. Tot dan gebeurt er dus niets aan de belangrijk­ste werf in de Antwerpse binnenstad. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) vindt het “ongehoord” dat burgers voor hun particulie­re belangen greep krijgen op het openbaar domein.

Het juridisch conflict tussen enkele bewoners en de stad Antwerpen over de parking onder de Gedempte Zuiderdokk­en in Antwerpen zit nog steeds muurvast. De maatregele­n die de stad treft om tegemoet te komen aan de klachten overtuigt de klagers niet. “Ik sta niet toe dat burgers met hun individuel­e belangen de leiding krijgen over ons openbaar domein via dadingen”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

De bouw van de nieuwe parking Steendok onder de Gedempte Zuiderdokk­en ligt al stil sinds mei. Enkele bewoners uit de Verviersst­raat stapten naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Zij vrezen extra verkeersdr­ukte met de uitgang van deze ondergrond­se garage in hun straat. De Raad van Vergunning­sbetwistin­g liet de werken daarop stilleggen in afwachting van een definitiev­e uitspraak. Wanneer die komt, is niet geweten, maar die kan zeker een jaar op zich laten wachten. De kern van de discussie draait om de vraag of de Vlaamse overheid deze vergunning aan de stad Antwerpen wel had mogen verstrekke­n. Door het stilleggen van de werken aan deze parking loopt ook de start van de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en vertraging op. “De Raad voor Vergunning­sbetwistin­g heeft disproport­ioneel gevolg gegeven aan deze klachten”, vindt De Wever.

Overlast vermindere­n

Na het stilleggen van de werken startte Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) overleg op tussen experten en de indieners van de klacht over de Verviersst­raat. Dit zorgde voor een reeks ingrepen om de verkeersdr­ukte in deze straat te vermindere­n of de overlast te vermindere­n.

Zo wordt de rijrichtin­g van de Waalsekaai omgekeerd tussen de Van der Sweepstraa­t en de Namenstraa­t. Dat in combinatie met de inrichting van een woonerf op deze kaai moet ervoor zorgen dat er minder verkeer de Verviersst­raat inrijdt en de Waalsekaai ontraden voor doorgaand ver- keer. Om de hinder van wagens te vermindere­n die uit de parking in de Verviersst­raat rijden, komt er vervolgens een pergola met groen op de uitrit. Er worden ook twee afslagstro­ken aangelegd om de De Gerlacheka­ai op te rijden. “Daardoor kunnen we sneller wagens uit de Verviersst­raat laten rijden”, zegt Kennis. “De verzadigin­gsgraad daalt daardoor van 97% naar 65%.”

Wrange nasmaak

De Wever is teleurgest­eld dat ondanks deze ingrepen de werken niet terug kunnen worden hervat, omdat de klagers nog niet akkoord gaan.

“Zolang de ondergrond­se parking niet klaar is, kan er niet worden begonnen met de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokk­en”, zegt De Wever. “Het is ironisch dat iedereen dit nieuwe park wil, ook de klagers, maar dat alles toch stil ligt. Ik roep de klagers op om hun klachten in te trekken. Wat ik niet kan en wil toestaan is dat burgers met hun individuel­e belangen via dadingen de leiding krijgen over ons openbaar domein. We maakten dit mee tijdens de discussie over de Sinksenfoo­r op de Gedempte Zuiderdokk­en en dit liet een wrange nasmaak ach-

Bart De Wever

Burgemeest­er (N-VA) “Het is ironisch dat iedereen dit nieuw park wil, ook de klagers, maar dat alles toch stilligt.”

Koen Kennis

Schepen van Mobiliteit (N-VA) “Nu alles stilligt, kan de financiële schade snel oplopen tot enkele tientallen miljoenen.”

ter. Ik hoop nu dat de klagers hun klacht intrekken, zodat we dit mooie plein kunnen aanleggen.”

Tientallen miljoenen schade

Het schepencol­lege bracht ook nog enkele wijziginge­n aan op het parkontwer­p voor de vernieuwde Gedempte Zuiderdokk­en. Zo worden de vier verharde delen geschikter gemaakt voor kleine en grote evenemente­n. De cirkelbank op het Waterpoort­plein verschuift in het definitiev­e plein naar het Schippersd­ok. Er werd gevreesd dat met de evenemente­n de bank te snel beschadigd zou worden. Er komen op de nieuwe plek twee cirkelvorm­ige zitbanken onder bomen.

“We gaan nu de definitiev­e bouwvergun­ning indienen voor het park”, zegt Kennis. “Met het openbaar onderzoek gaan we opnieuw in gesprek met de buurt. Het is belangrijk dat we snel de werken kunnen hervatten. Want nu alles stilligt, kan de financiële schade snel oplopen tot enkele tientallen miljoenen.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De bouwput voor de nieuwe parking Steendok ligt al stil sinds mei.
FOTO WIM HENDRIX De bouwput voor de nieuwe parking Steendok ligt al stil sinds mei.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium