Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In Antwerpen blijven kotprijzen stabiel

-

Op studentkot­web.be zijn nog 1.896 kamers beschikbaa­r voor het collegejaa­r 2018-2019. De prijzen zijn stabiel gebleven: zo’n 390 euro voor een kamer, 450 euro voor een studio en 545 euro voor een appartemen­t, plus kosten (30-60 euro per maand).

In Antwerpen beginnen eind september zo’n tienduizen­d studenten opnieuw te studeren, van wie er achtduizen­d op kot gaan. Met tienduizen­d koten in de stad is er keuze genoeg. De laatste jaren waren lang niet alle koten verhuurd aan het begin van het collegejaa­r. “Het is nog te vroeg om voor dit jaar een balans te geven”, zegt Veerle Desimpelae­re van studentenp­ortaal Gate15. “In de loop van september hebben we daar een beter zicht op.”

Bij Xior Student Housing zijn bijna alle koten al verhuurd. “We hebben er 410 in Antwerpen en er zijn er nog maar een stuk of twintig over. Sommige studenten beslissen pas na de uitslag van de herexamens of ze komend collegejaa­r opnieuw een kot huren.”

Eigen sanitair

Bij Xior zijn de prijzen hetzelfde gebleven. De kosten (elektricit­eit, water, internet, schoonmaak gemeenscha­ppelijke delen) zijn iets gestegen van 73 naar 75 euro. “We merken wel dat er in Antwerpen veel vraag is naar eigen sanitair, veel meer dan in Gent of Leuven. Dat vinden studenten belangrijk. Een keuken delen is geen probleem, dat is zelfs een voordeel omdat ze zo andere studenten kunnen leren kennen.” Grotere gebouwen hebben camerabewa­king, een toegangsba­dge en soms ook een huismeeste­r, wat voor de ouders dan weer een troef is.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kot aan de Italiëlei.
FOTO JORIS HERREGODS Kot aan de Italiëlei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium