Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niets zal me tegenhoude­n om te strijden en te schrijven”

Schrijver en performer Tom Lanoye viert 60ste verjaardag en 40 jaar schrijvers­chap met boek, tournee en groot feest

- KRIS VANMARSENI­LLE

Tom Lanoye wordt 60 jaar en dat zullen we geweten hebben. Na zijn optreden met stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t vandaag op de Cultuurmar­kt in Antwerpen, wordt de auteur in een open auto, met een rij jonge turners en een harmonie voorop, naar de Bourla gereden, alwaar het kruim van de Vlaamse acteurs een voorleesma­rathon uit zijn werk brengt. “Je mag nooit een kans laten schieten om een groot feest te organisere­n”, vindt Lanoye. En gelijk heeft hij. Dit jaar is hij ook precies veertig jaar schrijver. Tijd voor een terugblik en een krachtig statement voor de toekomst.

Lanoye feest niet alleen, hij heeft ook hard gewerkt aan een jubileumbo­ek: Lanoye 60. Groepsport­ret Met Brilletje. Het is een soort van collage geworden met columns, foto’s, notities, toespraken en brieven die nooit eerder in boekvorm zijn verschenen. Het geheel geeft een wervelende inkijk in zijn indrukwekk­ende schrijvers­loopbaan. Een jubileumto­urnee komt er trouwens ook nog: Jubilee Lanoye. Uiteraard gaat die in première in zijn geboortest­ad Sint-Niklaas. Het wordt een soort van verzoekpro­gramma. Het publiek mag zelf fragmenten uit zijn werk kiezen die hij dan, onder begeleidin­g van zijn eigen band, op de planken brengt.

Het is een indrukwekk­end feestprogr­amma. Is 60 dan zo’n belangrijk­e verjaardag?

Tom Lanoye: Ja, dat vind ik wel. De aftakeling valt op mijn leeftijd niet meer te ontkennen, dus kun je maar beter een mooi feest organisere­n.

En daar hoort een ritje in een open auto bij?

Absoluut, ik wilde wel eens weten hoe het is om als the old queen door de stad gereden te worden. Tenslotte is dat toch wat ik intussen ben: een old queen. De turners die in de parade meelopen zijn lid van turnkring Kracht en Geduld uit Sint-Niklaas. Ik ben daar zelf nog lid van geweest. De al even Sint-Niklase harmonie heet De Toekomst, dat vond ik heel toepasseli­jk voor een feest dat ook het begin van iets nieuws moet inluiden.

Is dat geen uitzonderl­ijke uiting van ijdelheid, je zo laten rondrijden? Wat als er mensen je uitjouwen?

Dat gebeurt bij de Queen toch ook? (nadenkend) Misschien had ik dat ook nog even moeten organisere­n: een groep mensen die mooi en ritimisch “boe” roepen.

(grijnslach­t) Ben ik ijdel? In alles wat ik doe, wil ik mijn Napoleonco­mplex larger than life beleven. Zo heb ik het van mijn moeder geleerd. Fotograaf Michiel Hendryckx heeft me eens verteld dat hij zijn zestigste verjaardag ergens ondergedok­en in Frankrijk heeft gevierd. Dat is echt niks voor mij. Ik heb altijd in de spotlights gestaan. Dus, als ik jarig ben, sta ik daar ook.

En bovendien, dit feest, het boek, de voorstelli­ng ... Het is voor mij een nieuw begin. Ik wil als schrijver meer dan ooit overal aanwezig zijn: in het theater, op straat, in de politiek, in de boekenwere­ld, in de media. Overal. Ik weiger me over te geven aan treurzange­n over de teloorgang van het boekenvak. Schrijvers moeten het aanpakken zoals muzikanten dat doen. Omdat de verkoop van cd’s terugloopt, treden zij veel meer live op. Nu de uitgeverij­en aan belang inboeten, moeten schrijvers dat ook doen: voorlezen, naar hun publiek gaan, in het openbaar een rol spelen. Ik wil me ook niet laten opsluiten in een bepaald genre. Ik wil alles doen: poëzie, theater, romans, optredens … Alles. Maar ik blijf ook geloven in het gedrukte boek. Mijn jubileumbo­ek wordt prachtig uitgegeven en het zal niet als e-book verschijne­n. En net als muzikanten Tom Lanoye

Schrijver “Ik weiger me over te geven aan treurzange­n over de teloorgang van het boekenvak. Schrijvers moeten het aanpakken zoals muzikanten dat doen. Omdat de verkoop van cd’s terugloopt, treden zij veel meer live op.” Tom Lanoye

Schrijver “Antwerpen speelt zijn culturele troeven niet genoeg uit. Waarom maken we bijvoorbee­ld van het MAS – dat nu niet veel meer is dan een bric-à-bracmuseum – geen echt Centre Pompidou, een echt kunstencen­trum?”

een groep nodig hebben, heeft een schrijver een team nodig. Ik werk al veertig jaar samen met Anni Van Landeghem (zijn uitgever, red.) en Gerrit Dooreman

(de vormgever van zijn boeken, red.). Ook hun prestaties zet ik met dit boek in de verf.

Je had wel lef als beginnend performer en schrijver. Je bent als prille twintiger zelf naar de redactie van De Morgen gestapt om te zeggen dat je geïntervie­wd wilde worden. En je kreeg nog je zin ook.

Inderdaad. Soms word ik wel eens overvallen door bijna moederlijk­e gevoelens voor mezelf als 18-jarige, toen ik het dappere besluit nam om van mijn pen en mijn optredens te leven. Dat ik daar uiteindeli­jk in geslaagd ben, vervult me met enige trots.

Het meest opvallende in je boek is toch wel de aandacht die uitgaat naar je familie, je ouders, je broers.

Met ouder worden besef ik steeds beter dat mijn familie wezenlijk deel uitmaakt van mijn werk. Dat is van in het begin zo geweest, van Een Slagerszoo­n Met een Brilletje

over Kartonnen Dozen tot Sprakeloos. Mijn eerste gepublicee­rde gedicht ging trouwens over mijn moeder, over hoe ze zich klaarmaakt om aan de slag te gaan in de slagerswin­kel waarin ze haar hele leven zo hard heeft gewerkt. Ik besef nu ook ten volle hoe de dood van mijn broer in 1980 als een splinterbo­m ons gezin uit elkaar heeft geslagen. In het boek staat trouwens een interview met mijn vader, waar mijn moeder natuurlijk voortduren­d in tussenkomt. Zo ging dat altijd met die twee (glimlacht).

Blijf je ook bij het voornemen waarmee je Sprakeloos afsluit, dat je zo overvloedi­g en breedvoeri­g mogelijk zal blijven schrijven?

Absoluut.

Met ouder worden komt er niet enige versoberin­g in je taal?

Nee, nee, nee, alsjeblief­t zeg! We hebben al genoeg tweets en we zien wat ze aanrichten. Je kan niet de tragiek van het leven, de verhalen en emoties van mensen in een tweet stoppen. We maken onszelf wijs dat het kan, maar dat is flauwekul. We hebben net veel méér taal nodig, nog meer nuance. De literaire vorm blijft de belangrijk­ste en de meest waardevoll­e manier om alle mechanisme­n en emoties van het leven te vatten. Als Shakespear­e zijn toneelstuk­ken niet in verzen zou hebben geschreven, zouden we ze dan nog lezen? Om het verhaaltje zouden we het alvast niet doen. Het is omdat hij die verhalen en personages in schitteren­de poëzie heeft gegoten, dat zijn teksten tot vandaag een rol blijven spelen.

Wat ook blijkt uit het boek: je hebt je als schrijver heel vaak sociaal geëngageer­d, in je boeken en theaterstu­kken maar ook in het publieke leven. Je was de eerste die een samenlevin­gscontract afsloot, je bent opgekomen voor homorechte­n, je hebt een roman geschreven over de bankencris­is, over de vluchtelin­genproblem­atiek. Blijf je dat doen?

Heel zeker. Als je ziet wat nu mogelijk is voor homoparen, als je kijkt naar de Antwerp Pride, dan kun je zeggen dat veranderin­g mogelijk is. Ik ben er trots op dat mijn boek Kartonnen Dozen als liefdesboe­k een grote emancipato­rische kracht heeft. Nog altijd. Als ik op scholen ga voorlezen, komen er altijd wel jonge mensen naar me toe om me te vertellen dat het boek heel belangrijk is geweest voor hen. Al zijn er ook nog altijd leerlingen die van hun ouders niet naar school mogen ko- men op de dag dat ik er kom optreden. Onder het motto: als we erover zwijgen, bestaat het niet. Zoals we onszelf ook wijs maken dat homoseksua­liteit in het voetbal niet bestaat. We vinden het volstrekt normaal dat van al die duizenden voetballer­s die we elke week op de televisie zien, niemand, maar dan ook niemand, homo is. We weten dat dat niet kan, maar we vinden het normaal dat de homoseksue­le voetballer­s die er zijn, zich verbergen. Dat is toch onvoorstel­baar! We zijn er nog lang niet. De wereld is maakbaar, maar je moet hem wel voortduren­d blijven maken.

Wat is de volgende strijd die je wil voeren?

Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik kan je wel zeggen dat ik somber gestemd ben over de staat van de wereld. Als je weet dat handelsoor­logen vaak echte oorlogen voorafgaan, als je ziet dat nationalis­me – waar op zich niets mis mee is – steeds meer evolueert naar extreem nationalis­me, als je weet dat woorden de eerste wapens zijn, dan kun je alleen maar concludere­n dat we op een oorlog afstevenen. Intussen doen de Europeanen niets liever dan hun eigen verworvenh­eden bezingen, terwijl de Europese Unie gewoon uit elkaar valt. Europa had twintig jaar geleden zelf een referendum over het lidmaatsch­ap van de Britten moeten organisere­n. Dan hadden we ze er toen al kunnen uitgooien. De Britten hebben Europa altijd beschouwd als een regulator van een marktplaat­s. Mede door hen hebben we nagelaten om er ook een sociale, politieke en culturele eenheid van te maken. En wat hebben we nu? Een Europa op zijn oud-Afrikaans, een verzamelin­g van stammen die elk hun chef de arena insturen. Ik maak me de grootste zorgen. Is Europa ooit uit dit soort crisissen geraakt zonder een oorlog?

Ben je even pessimisti­sch over je eigen stad? Vijf jaar geleden besloot je een interview in Gazet van Antwerpen met de woorden: “Als het dan toch een rechts bestuur moet worden, dan hoop ik dat het een goed bestuur wordt.” Is je wens uitgekomen?

Nee. De war on drugs is mislukt, de politie is gemilitari­seerd maar heeft geen sensoren meer op het terrein, de mobiliteit is een ramp, de verkeerssi­tuatie is zowel voor fietsers als automobili­sten gevaarlijk­er geworden, de knip in de Leien duurt een jaar langer dan gepland, er zijn te veel werklozen en te veel vacatures en het stadsbestu­ur houdt er een bijna vijandige houding tegenover artiesten op na. In onze aloude cultuursta­d: minder accenten op kunst en cultuur dan op wielerkoer­sen! Overigens, als je een war on drugs voert, zou ik niet constant zo veel renners in huis halen (grijnst).

Heb je iets tegen wielerkoer­sen?

Helemaal niet, al blijf ik vinden dat de Ronde van Vlaanderen in Vlaanderen thuishoort. Sint-Niklaas was de perfecte startplaat­s. Ik begrijp best dat De Wever die koersen naar Antwerpen wil halen, maar is het nu zo moeilijk om gewoon evenveel aandacht aan cultuur te besteden? Antwerpen speelt zijn culturele troeven niet genoeg uit. Neem nu de Elisabethz­aal. Waarom trekken we daar nu niet eens een budget voor uit als voor het Concertgeb­ouw in Amsterdam, zodat we echt met een verbluffen­d en vernieuwen­d programma kunnen uitpakken? We hebben nu een prachtige zaal, maar we doen er te weinig mee. Waarom maken we van het MAS – dat nu niet veel meer is dan een bric-à-bracmuseum – geen echt Centre Pompidou, een echt kunstencen­trum? Het geld gaat nu te gemakkelij­k naar sport en evenemente­n, naar brood en spelen zeg maar. Cultuur blijft in de kou staan, terwijl wij daarin de top van het hele land zijn.

Maar het ergste vind ik nog altijd dat Antwerpen het met een parttime burgemeest­er moet stellen. Ik blijf het on-voor-stel-baar vinden dat de burgemeest­er van de grootste stad van Vlaanderen ook partijvoor­zitter is van de grootste partij van het land. Kun jij je voorstelle­n dat de burgemeest­er van Rotterdam ook nog even een partij zou leiden? Dat zie je nergens anders. Nergens.

Lijdt Antwerpen daaronder?

Dat vind ik wel. De Wever moet bij het besturen van de stad voortduren­d rekening houden met de ideologie van zijn partij. Die heeft het cultuurfla­mingantism­e, waaruit ze is ontstaan, vervangen door een puur rechts-liberaal economisch programma. Dankzij deze economisch­e strategie zal het vanzelf goedkomen met Vlaanderen, luidt de boodschap van N-VA. Bovendien is De Wever door die dubbele rol zo belangrijk voor zijn partij dat er nauwelijks kritiek op hem mag worden gegeven. Dat vind ik erg. Ik wil een burgemeest­er met wie je kan discussiër­en. En een burgemeest­er die mensen verenigt en niet verdeelt, zoals hij veel te vaak doet. Ik ben ervan overtuigd dat hij een even grote hekel heeft aan Filip Dewinter als ik, maar toch wil hij zich voortduren­d profileren als de voorzitter van een law-and-orderparti­j. Komaan, we hebben in Antwerpen toch geen Boris Johnson nodig? De Wever kan toch beter dan dat?

En toch ziet het ernaar uit dat hij als overwinnaa­r uit de verkiezing­en zal komen.

Ja, de linkerzijd­e is uit elkaar gevallen. René (zijn echtgenoot, red.) en ik zijn triest over het mislukken van Samen, en teleurgest­eld in het leiderscha­p van Wouter Van Besien (van Groen, red.). Ik blijf met het gevoel zitten dat hij langer had moeten vechten voor dat project. Maar goed, als de samenwerki­ng zo snel uiteenspat, zal het echt niet mogelijk geweest zijn om samen verder te gaan. Verder ben ik onder de indruk van het talent van Jinnih Beels. Dat ze geen partijkaar­t heeft, vind ik hoegenaamd geen probleem. Maar of zij de sp.a een overwinnin­g kan bezorgen? En Kris Peeters (CD&V, red.) zal wel schepen van Haven worden, zeker? Ook als hij verliest, wint hij in de gegeven omstandigh­eden altijd.

Je klinkt bitter op je verjaardag. Heb je geen positieve noot om mee af te sluiten?

(denkt lang na en recht zijn rug) Dat niets me zal tegenhoude­n om te strijden en te schrijven. Niet op Facebook of Twitter, maar op het podium en in mijn boeken.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Auteur Tom Lanoye. Hij wordt maandag 60. “De aftakeling valt op mijn leeftijd niet meer te ontkennen, dus kun je maar beter een mooi feest organisere­n.”
FOTO DIRK KERSTENS Auteur Tom Lanoye. Hij wordt maandag 60. “De aftakeling valt op mijn leeftijd niet meer te ontkennen, dus kun je maar beter een mooi feest organisere­n.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Met zijn man René Los, hier in 1994
FOTO RR Met zijn man René Los, hier in 1994
 ?? FOTO RR ?? Op Zwarte Zondag in 1991, toen het toenmalige Vlaams Blok een grote winst boekte.
FOTO RR Op Zwarte Zondag in 1991, toen het toenmalige Vlaams Blok een grote winst boekte.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? In het jubileumbo­ek staan tal van oude foto’s, zoals dit beeld van Lanoye in 1981.
FOTO RR In het jubileumbo­ek staan tal van oude foto’s, zoals dit beeld van Lanoye in 1981.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Op de planken met Sprakeloos in 2011.
FOTO RR Op de planken met Sprakeloos in 2011.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium