Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kortrijkza­nen steunen idee voor fietszone massaal

-

Het team van de huidige burgemeest­er van Kortrijk, Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld), trok de straten op om bij meer dan drieduizen­d mensen te peilen naar hun visie voor de stad. Maar liefst 73% is voor een fietszone met aaneengesc­hakelde fietsstrat­en in het centrum. De ondervraag­de inwoners van Kortrijk, zowel van deur tot deur als online, hebben zich uitgesprok­en voor een meer fietsveili­g centrum. 73% ziet het idee zitten van een uitgebreid­e fietszone waar de auto nog steeds toegelaten is, maar fietsers absolute voorrang krijgen. Dat ruime gebied, met de straten als winkelwand­elgebied inbegrepen, zou in totaal goed zijn voor 74 aaneengesc­hakelde fietsstrat­en. Op die manier moet het centrum veiliger worden en de lucht gezonder.

“We wisten dat de Kortrijkza­nen van hun fiets houden, maar dat er zo veel steun is voor dit idee, is echt wel verrassend”, klinkt het bij het team van de burgemeest­er, dat met Van Quickenbor­ne de straat op trok.

“Twee op de drie fietsongev­allen in Kortrijk met verwonding­en gebeuren immers binnen de Kleine Ring van Kortrijk. Dat waren er in 2017 niet minder dan tachtig. Het aantal fietsongev­allen daalde de laatste jaren wel met 18%. Het inrichten van een fietszone zou het reeds dalende aantal fietsongev­allen in Kortrijk nog sterker terugdring­en.”

De inwoners van Kortrijk waren ook te vinden voor meer schoolstra­ten, waar de straat voor en na schooltijd autovrij gemaakt wordt om de kinderen veiling van en naar school te krijgen.

Als het plan van de 74 fietsstrat­en wordt doorgevoer­d, is Kortrijk de eerste Vlaamse stad met zo’n uitgebreid­e fietserszo­ne.

Ook in Antwerpen werden de afgelopen jaren meer en meer fietsstrat­en ingericht zoals de ‘rode loper’ als alternatie­ve fietsroute naast de Turnhoutse­baan en de Ruimtevaar­tlaan in Deurne. Ook de Lange Dijkstraat tussen Park Spoor Noord en het Sint-Jansplein wordt momenteel heraangele­gd als fietsstraa­t.

 ?? FOTO VKK ?? Burgemeest­er Vincent Van Quickenbor­ne (rechts) in de Budastraat, nu al een fietsstraa­t.
FOTO VKK Burgemeest­er Vincent Van Quickenbor­ne (rechts) in de Budastraat, nu al een fietsstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium