Gazet van Antwerpen Stad en Rand

500 jaar kathedraal: de geschieden­is van de haan op de toren

Over torenklimm­ers en andere verhalen

-

De haan op de Onze-LieveVrouw­etoren heeft door de eeuwen heen aangezet tot roekeloos gedrag. Hij nodigde namelijk enkele zonderling­e heerschapp­en uit tot torenklimm­en.

Een restaurate­ur zou in 1723 zonder stellingen of ladder, enkel moreel gesteund door een flinke geut brandewijn, naar boven zijn geklommen.

In 1858 zette een zekere Jack ‘de Engelsman’ zich prompt bovenop de torenhaan om de komeet Donati van dichterbij te kunnen bewonderen.

In 1864, een halfjaar nadat de haan was vernieuwd, werd ook die beklommen. Jaak Versteylen, de toen 19-jarige voorouder van pater Luc Versteylen, klauterde voor een weddenscha­p langs de bliksemafl­eider op de Onze-Lieve-Vrouwetore­n tot aan de haan. Hij belandde in de cel en beproefde nadien zijn geluk in New York. Later keerde hij terug naar Antwerpen en opende in Berchem het café Torenklimm­er, met een knipoog naar zijn opmerkelij­ke voorgeschi­edenis.

Meer leuke en boeiende anekdotes, over de zestig meter hoge staande klok, de klokkenlui­ders en veel meer, komt u te weten tijdens voordracht­en van pastoor Rudi Mannaerts, ter gelegenhei­d van 500 jaar Onze-Lieve-Vrouwetore­n. Op zondag 2 september geeft deze pastoor in de Sint-Andriesker­k ook een Antwerpse Mis (in het Aantwaarps) met een preek over de Onze-Lieve-Vrouwetore­n. (ilpr)

Lezingen: vrijdag 31/08,19.30u (volzet) en zaterdag 1/09, 10u, 13.30u en 16u, Zaal Why Waai, Waaistraat. Antwerpse mis: zondag 2/09, 10.30u, Sint-Andriesker­k. www.topa.be

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ??
FOTO ILSE PRINSEN
 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Marc Blommaert nu, met naast hem een door hem verguld torenhaant­je dat in zijn tuin staat. Na de restaurati­e van de kathedraal­haan bleef hij een interesse in torenhaant­jes koesteren.
FOTO ILSE PRINSEN Marc Blommaert nu, met naast hem een door hem verguld torenhaant­je dat in zijn tuin staat. Na de restaurati­e van de kathedraal­haan bleef hij een interesse in torenhaant­jes koesteren.
 ?? PRINSEN FOTO COLLECTIE TOPA, REPRO ILSE ?? Marc Blommaert tijdens de restaurati­e in 1989.
PRINSEN FOTO COLLECTIE TOPA, REPRO ILSE Marc Blommaert tijdens de restaurati­e in 1989.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium