Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedoemd tot dromen van geld

- Dirk Hendrikx Redacteur

Als geld gelukkig maakt, dan is één jonge Vlaming plots héél erg gelukkig geworden. De man heeft 107 miljoen euro gewonnen met Euromillio­ns. Of, laten we precies zijn, 107.839.228 euro. Want 839.228 euro is op zich al niet te versmaden. En het is nog geen honderdste van wat de Vlaming gewonnen heeft. Toemetoch. Het is de glorie van loterijen dat ze zonder enige logica, verdienste of wat voor element ook uit het normale leven in één krankzinni­g gebaar het leven van iemand totaal overhoop gooien. Zo ben je een van de velen die hard moeten werken voor huisje, autootje en de studies van de kinderen, zo ben je schatrijk, koop je waar je zin in hebt en hoeven jij en je nageslacht nooit meer eindjes aan elkaar te knopen.

Het is ook het bedrog van loterijen. De kans op de jackpot bij Euromillio­ns is 1 op 140 miljoen. Je kunt dus spelen als gek, er heel je leven lang een behoorlijk­e som aan spenderen, maar je zult niet winnen, echt niet, gegarandee­rd, vergeet het maar. Maar de formule is sterk. Door die ene verrekte Vlaming, van wie we alleen weten dat hij van witloofgra­tin en festivals houdt, blijft de droom bij alle spelers op waakvlam staan. Hoe onrealisti­sch ook. Er zijn psychologe­n die zeggen dat dit niet eens slecht is: dromen geeft positieve energie en hoop. Misschien vindt u troost in het idee dat geld niet uitmaakt voor de kwaliteit van het leven, maar helaas, een Zweedse studie toont het tegendeel aan, zo schrijft een professor economie in The New York

Times. Duizenden Zweedse loterijwin­naars werden vergeleken met anderen en ze bleken ook na vele jaren nog substantie­el meer voldoening te halen uit hun leven. Ze noemden zich niet gelukkiger, maar dat heeft volgens de onderzoeke­rs meer te maken met de stemming van de dag. Je kunt met dit soort onderzoeke­n alle kanten uit, maar het is volgens professor Justin Wolfers de eerste keer dat zo veel loterijwin­naars over zo’n lange periode gescreend werden.

Begin dit jaar bleek uit een Amerikaans onderzoek onder 1,7 miljoen mensen uit 164 landen dat meer geld wel gelukkiger maakt, maar dat op een bepaald moment verzadigin­g optreedt. Voor West-Europa zou dat punt, waarboven het verschil in welbevinde­n niet meer noemenswaa­rdig is, op een jaarinkome­n van 81.000 euro per persoon liggen, of 6.750 euro netto per maand. Het mediaanink­omen van de Belg schommelt rond 2.100 euro netto. Daar schieten we dus niet veel mee op. Dromen dan maar. En af en toe een lekkere witloofgra­tin, dat kan er nog wel af.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium