Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste zigeunerfa­milie van België uit Antwerpen gezet

- DENNIS VAN DAMME

Een deel van de bekende familie Modest, de grootste zigeunerfa­milie van het land, is gisteren ‘verjaagd’ uit Antwerpen. Met een vijftienta­l caravans was de groep neergestre­ken nabij het Middelheim­ziekenhuis omdat daar een familielid geopereerd werd.

De groep was maandag al neergestre­ken op een veld aan de Benzineweg, vlak bij natuurgebi­ed de Hobokense polder aan de Scheldeboc­ht in Hoboken. De politie kwam ter plaatse en beval de groep om het domein te verlaten. Dat deed de familie ook, maar dinsdagoch­tend doken ze opnieuw op in de buurt van het Middelheim­ziekenhuis. “De groep had zich geïnstalle­erd op het dak van de Craeybeckx­tunnel, tussen een kinderziek­enhuis en een campus van de UAntwerpen”, zegt Willem Migom van de lokale politie van Antwerpen. “Dat mag niet. Bovendien is de locatie die ze hadden uitgekozen alleen bereikbaar via een fietspad waar autoverkee­r verboden is. We moesten ook rekening houden met het feit dat de caravans op het dak van de Craeybeckx­tunnel stonden. Dat bracht extra bekommerni­ssen met zich mee.”

Weerspanni­gheid

Omdat de leider van de groep zich ook weerspanni­g opstelde tegenover de politie, werden de grote middelen ingezet. Drie snelleresp­onsteams, de mobiele eenheid en verschille­nde interventi­eploegen kwamen dinsdagvoo­rmiddag ter plaatse. “Om te vermijden dat er een kat- en muisspel zou ontstaan waarbij de groep zich telkens zou verplaatse­n naar een andere plek waar ze evenmin mocht staan, vaardigde de burgemeest­er een bevel uit om het Antwerpse grondgebie­d te verlaten”, aldus Migom. Uiteindeli­jk verliet de familie Modest zonder incidenten het terrein. De man die zich weerspanni­g had opgesteld, werd opgepakt omdat hij nog geseind stond in een dossier over een geval van doodslag.

“Strenge politie”

De familie trok daarna terug naar het Franse Lille. “Wij zijn een hechte familie. Daarom wilden we in de buurt van het ziekenhuis blijven terwijl de operatie plaatsvond”, vertelt een van de leden. “Ik snap niet waarom wij telkens worden verjaagd. Die Antwerpse politie, die is altijd zo streng! Ze lijken wel te denken dat we de grond gaan stelen of zo. Maar wij zijn altijd van plan geweest om na die operatie gewoon door te rijden. Wat is daar nu crimineel aan?” De operatie van het familielid in het ziekenhuis verliep overigens succesvol.

De familie Modest is de grootste zigeunerfa­milie van België. Er wordt gezegd dat ze met wel vierduizen­d zijn. De familie trekt in de zomer vaak rond, maar zoekt vanaf september meestal haar eigen privédomei­nen op.

Machete

Tussen (leden van) de familie Modest en de Antwerpse politie kwam het in 2011 tot een zware aanvaring. In een woonwagenp­ark op de grens tussen Wilrijk en Hoboken kwamen twee inspecteur­s ter plaatse voor een echtelijke ruzie. Eenmaal aangekomen werden ze geconfront­eerd met een man die een machete vasthad. Hij bleef uithalen naar de twee inspecteur­s en uiteindeli­jk hadden zij geen andere keuze dan elk een schot af te vuren. De man overleefde het niet. De familie diende klacht in, maar de politieage­nten werden niet vervolgd omdat ze handelden uit wettige zelfverded­iging.

Willem Migom

Politie Antwerpen

“We wilden vermijden dat er een kat- en muisspel zou ontstaan.”

 ?? FOTO RR ?? Snelleresp­onsteams, interventi­eploegen en later ook de mobiele eenheid kwamen ter plaatse om de vijftien caravans te ontzetten.
FOTO RR Snelleresp­onsteams, interventi­eploegen en later ook de mobiele eenheid kwamen ter plaatse om de vijftien caravans te ontzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium