Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerling-pilote komt met schrik vrij na crash tijdens solovlucht

Toestel heeft volgens goedingeli­chte bron geen al te beste reputatie bij beginnelin­gen

- DENNIS VAN DAMME

Een leerling-pilote is dinsdagoch­tend met de schrik vrijgekome­n toen ze een noodlandin­g moest maken tijdens een solovlucht. Volgens vliegschoo­l BAFA, eigenaar van het vliegtuig, gaat het om een “samenloop van omstandigh­eden”. Maar een goedingeli­chte bron zegt dat het vliegtuig niet de beste reputatie had onder aspirant-piloten.

Voor haar opleiding tot lijnpiloot was een 21-jarige leerlinge dinsdagoch­tend een solovlucht aan het uitvoeren aan de luchthaven van Deurne. De focus lag op zogenaamde touch-and-go’s, manoeuvres waarbij het vliegtuig kort de grond raakt en weer opstijgt. Het was niet haar eerste vlucht en met dergelijke manoeuvres was de aspirant-pilote vertrouwd. Maar tijdens een van die touch-and-go’s ging het toch mis.

Brandgeur

“Tijdens de sessie nam de piloot een brandgeur waar”, zegt BAFA (Ben-Air Flight Academy) in een persberich­t. “Daarop besliste de piloot om een emergency landing uit te voeren. Daarbij hebben bepaalde factoren ervoor gezorgd dat het vliegtuig buiten de landingsba­an gehavend tot stilstand is gekomen.”

De landingsba­an was een tijdlang gesloten en enkele vluchten werden omgeleid naar Zaventem. Een vertrekken­de vlucht liep ook vertraging op. Rond de middag was de luchthaven weer vrij.

Volgens BAFA was de rookgeur in het vliegtuig “afkomstig van een veldbrand, naburig aan de plaats waar de piloot eerder een touch-and-go uitvoerde.” Maar opvallend is dat de luchthaven­leiding, de Brandweer Zone Antwerpen en de Brandweer Zone Rand geen weet hebben van een veldbrand in de buurt van de luchthaven dinsdag.

Volgens een goed ingelichte bron had het bewuste vliegtuig, een acht jaar oude Piper Warrior, geen al te beste reputatie onder de aspirant-piloten. BAFA heeft verschille­nde van deze vliegtuige­n van Amerikaans­e makelij in de vloot en over het algemeen hebben de vliegtuigj­es een solide reputatie.

“Engine failure”

Maar toestel OO-TMX, waarmee de leerlinge dinsdag vloog, kampte toch met heel wat kwaaltjes. Zo zou het eenmotorig­e toestel in het verleden al twee keer een “engine failure” hebben gehad en ook geregeld geplaagd zijn geweest door andere mankemente­n. Het toestel zou sommige studenten zelfs angst hebben ingeboezem­d. Mogelijk is de leerling-pilote met die wetenschap in het achterhoof­d in paniek geschoten toen ze een brandgeur rook, en heeft ze het vliegtuig daarom sneller aan de grond willen zetten dan haar ervaring op dat moment toeliet.

Behalve het bericht dat op de Facebookpa­gina van BAFA werd geplaatst, was de directie dinsdag karig met commentaar. Alleen advocate Issabel De Fré wilde kwijt dat het vliegtuig “perfect in orde was”. “Het was net als andere vliegtuige­n gekeurd. Op het verleden kan ik niet ingaan.”

De betrokken pilote was gisteren niet bereikbaar voor een reactie. Zij houdt geen kleerscheu­ren over aan het ongeval. Ze werd wel ter controle naar het ziekenhuis gevoerd.

 ?? FOTO BFM ?? Het vliegtuig, een acht jaar oude Piper Warrior, belandde gehavend naast de landingsba­an.
FOTO BFM Het vliegtuig, een acht jaar oude Piper Warrior, belandde gehavend naast de landingsba­an.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium