Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pleegouder moet minstens 18 jaar zijn

- (pom)

In Vlaanderen leven zo’n zevenduize­nd kinderen en jongeren bij een pleeggezin. “De vraag naar pleeggezin­nen is groter dan het aanbod”, zegt

psychologi­eprofessor Frank Van Holen, tevens directeur Hulpverlen­ingsbeleid bij Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel. Maar hoe word je pleegouder? En wat zijn daarbij

de voorwaarde­n?

Hoe gebeurt de selectie van pleegzorge­rs?

“De bestandspl­eegouders (zij kennen het pleegkind

niet) doorlopen een voorbereid­ing waarin ze te weten komen wat het pleegouder­schap juist inhoudt”, zegt Van Holen. “Ze praten met pleegouder­s, zij en hun kinderen worden bij de screening betrokken. Op het einde worden ze al dan niet geselectee­rd. Pleegzorg Vlaanderen zoekt dan het pleegkind dat het best bij hen past. De netwerkple­egouders kennen het pleegkind wél. Het kan een leerkracht, familielid of sporttrain­er zijn. Na een periode van zes weken worden ze al dan niet de vaste pleegouder. Liefst 63% van de * Jpolnasait­sseinengse­cnhuilnaia­sm. bij netwerkple­egouders.”

Worden kandidaten geweigerd?

“In 2016 doorliepen 421 mensen een screening als bestandspl­eegouder, 285 werden het effectief”, zegt Jan Brocatus, woordvoerd­er van Pleegzorg Vlaanderen. “Pas op: er zijn ook afhakers tijdens de opleiding. In 2016 zijn er van de netwerkple­egouders zeventien geweigerd op 966.”

Zijn er veel 22-jarigen die pleegzorge­r worden? “Dat komt niet zo vaak voor. Maar het mag. De wet stelt de limiet op 18 jaar.” Een leerkracht van 22 jaar die pleegouder wordt van een puber van 13 jaar, komt dat goed?

“Waarom niet? Alles hangt af van de relatie die ze hebben. Als dit een vraag is naar autoriteit, kan ik je zeggen: er zijn leerkracht­en van 22 met meer gezag dan leerkracht­en van 50. In gezinssitu­aties is dat ook zo.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium