Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben bang van die mensen”

Leroy A. (15) werd slachtoffe­r van racistisch­e vechtparti­j in station van Aarschot

- YVES BARBIEUX

De 15-jarige Leroy A. is zondag slachtoffe­r geworden van racistisch geweld in het station van Aarschot. Beelden van de feiten gingen als een lopend vuurtje rond. Intussen is een gerechteli­jk onderzoek geopend voor slagen en verwonding­en met racistisch motief.

“Ik zwaaide naar een vriendin aan de overkant”, vertelt slachtoffe­r Leroy A. uit Aarschot. Plots werd de jongeman langs achteren geduwd door een man, die later Jonas V. (35) uit Aarschot bleek te zijn. Ook diens 31-jarige vriendin en een 43-jarige vrouw mengden zich in de discussie. “De man vroeg me brutaal wanneer de trein kwam. Omdat ik het antwoord niet wist, werd hij verbaal agressief. Het was heel duidelijk dat ze onder invloed waren.”

Op de beelden is te zien hoe ze de tiener racistisch­e verwijten naar het hoofd slingeren. Plots greep Jonas V. de jongen langs achteren vast en duwde hem op de sporen. “Er werd net omgeroepen dat er een trein op komst was. Ik verstijfde helemaal en sloeg in paniek. Ik ben rechtgesta­an en heb die man enkele klappen gegeven. Ik was helemaal over mijn toeren”, aldus Leroy.

Zijn moeder Ana is helemaal van de kaart door het incident. “Niemand kwam mijn zoon ter hulp”, aldus de vrouw van Dominicaan­se afkomst. “Mocht daar een blanke man op de sporen hebben gelegen, dan hadden ze allicht wel ingegrepen. Mijn wereld is ingestort. Zijn zus kreeg een steen naar het hoofd, maar heeft erger kunnen voorkomen door die vrouwen weg te houden. Wat zou er gebeurd zijn als er een trein was gepasseerd?” In het station werd de trein van Luik naar Leuven reeds tegengehou­den toen het geweld was opgemerkt.

Intussen zit Leroy thuis met een pijnlijke nek, rug en enkel. “Ik weet niet of ik volgende week maandag naar school ga. Echt, ik ben bang van die mensen. Die man bedreigde me nog door te zeggen dat hij me wel zou vinden.

Vannacht deed ik geen oog dicht door de stress”, aldus nog Leroy. 35-jarige man opgepakt

Politie en parket tillen zwaar aan de feiten. Er is dan ook een gerechteli­jk onderzoek geopend op verdenking van opzettelij­ke slagen en verwonding­en met racistisch motief. De drie verdachten zijn geïdentifi­ceerd. Beide vrouwelijk­e verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeks­rechter en vrijgelate­n onder voorwaarde­n. De 35-jarige man, Jonas V., is kort na de feiten aangehoude­n. Hij is geen onbekende voor het gerecht. Dit voorjaar werd de man nog veroordeel­d voor slagen in de buurt van café De Flater in Aarschot. Het slachtoffe­r kreeg toen zonder reden rake klappen van Jonas V. en werd belaagd met een mes. Voor deze feiten kreeg de drugsversl­aafde tien maanden cel met uitstel, op voorwaarde dat hij zich liet behandelen voor zijn

drugsprobl­eem en wegbleef uit het drugsmilie­u. Extremisme

Burgemeest­er van Aarschot André Peeters (CD&V) liet eerder al weten geschokt te zijn door de beelden van de vechtparti­j. “Dit is levensgeva­arlijk en onaanvaard­baar. Hier hadden mensen ernstig gewond kunnen raken, of erger.” Hij gaf ook al aan dat “de racistisch­e ondertoon die bij dit incident naar voren lijkt te komen” hem zorgen baart.

Tijdens een interview met Radio 2 zette Peeters gisteren zijn standpunt nog wat kracht bij. Indien blijkt dat racisme de aanleiding is van deze vechtparti­j, moeten de daders streng bestraft worden. “Er zijn nogal wat extremisti­sche en populistis­che politici en mensen die verantwoor­delijkheid moeten nemen in onze maatschapp­ij”, klinkt het. “Dit soort zaken kunnen het gevolg zijn van onverantwo­ord taalgebrui­k. Als verantwoor­delijke moet men kunnen zeggen: Hier is een lijn, en die is hier overschred­en.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Leroy A. met zijn moeder Ana.
FOTO RR Slachtoffe­r Leroy A. met zijn moeder Ana.
 ?? FOTO RR ?? De beelden van het gevecht op de treinspore­n gingen snel rond.
FOTO RR De beelden van het gevecht op de treinspore­n gingen snel rond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium